Herpes, vrste herpesa i liječenje – Sve što trebate znati

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Herpes

Postoje dvije vrste herpesa: oralni i genitalni. Obje su uobičajene i obje su uzrokovane virusima.

Simptomi mogu postati vidljivi odmah ili virus može ostati neaktivan mnogo godina. Vaša prva epidemija može varirati od blage do teške.

Zarazan je.

Ukoliko imate rane oko usta ili genitalija, odmah posjetite liječnika kako biste saznali radi li se o herpesu.

herpes

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Oralni herpes

Američka udruga za seksualno zdravlje procjenjuje da otprilike polovica svih odraslih osoba u Sjedinjenim Državama ima oralni herpes.

Oralni obično uzrokuje herpes simplex virus tipa 1 (HSV-1). Nemaju svi simptome, ali oralni može uzrokovati čireve ili mjehuriće oko usta.

Oralni se širi kada dođete u kontakt s virusom koji može biti prisutan u herpes lezijama ili slini ili na površinama usta. Prijenos se može dogoditi tijekom bliskog kontakta, kao što je ljubljenje ili dijeljenje osobnih predmeta, poput ruža za usne ili pribora za jelo.

Oralni vjerojatno će se pojaviti rano u životu. Može se prenijeti na genitalije tijekom oralnog seksa.

Genitalni herpes

Genitalni je spolno prenosiva infekcija (SPI) uzrokovana HSV-1 ili HSV-2. Može se prenijeti u usta oralnim seksom.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuje da među ljudima u dobi od 14 do 49 godina više od 1 od svakih 6 pouzdanih izvora ima genitalni herpes.

Genitalni se lakše prenosi s muškarca na ženu, tako da žene imaju nešto veći rizik od razvoja infekcije.

Kakav je osjećaj kada imate herpes?

Simptomi herpesa mogu biti toliko blagi da ne primijetite da ga imate. To je jedan od razloga zašto je tako lako prenijeti virus drugima.

Herpes simplex 2 (HSV-2)

Najočitiji znakovi genitalnog herpesa uzrokovanog HSV-2 su skupine mjehurića (lezija).

Mogu se pojaviti na vulvi i penisu, te oko anusa ili unutarnje strane bedara. Također možete imati mjehuriće na vagini, grliću maternice ili testisima.

Mjehurići mogu puknuti i pretvoriti se u ranice koje uzrokuju:

 • svrbež
 • bol u genitalijama
 • bolno mokrenje, osobito ako urin dodiruje čireve
 • poteškoće s mokrenjem ako se uretra začepi

Međutim, infekcija nije uvijek tako teška. Umjesto mjehurića, mogli biste imati nešto što izgleda kao prištići, ugrizi malih insekata ili čak urasla dlaka.

Ako ste žensko, mogli biste imati vaginalni iscjedak koji podsjeća na gljivičnu infekciju. Ako ste muškarac, mogli biste se osjećati kao svrbež sportaša.

Tijekom prve epidemije mogli biste se osjećati kao da ste oboljeli od gripe, sa simptomima poput:

 • natečene žlijezde u grlu, ispod ruku ili u blizini prepona
 • glavobolja
 • opća bol
 • umor
 • vrućica
 • zimica

Herpes simplex 1 (HSV-1)

Ako imate HSV-1, možda nećete imati nikakve simptome. Ako to učinite, vjerojatno će uključiti herpes oko usta i usana. Rjeđe je, ali također možete razviti ranice u ustima.

Rane mogu peckati, peckati ili peći. U nekim slučajevima ranice u ili oko usta mogu postati bolne kada jedete ili pijete. Obično nestanu nakon nekoliko tjedana.

Kao i HSV-2, možete doživjeti simptome slične gripi tijekom početnog izbijanja HSV-1. Epidemije se mogu pojaviti u razmaku od nekoliko tjedana ili možda nećete imati drugu godinama.

Također je moguće razviti genitalni herpes od HSV-1. Može se prenijeti s usta na genitalije tijekom oralnog seksa. Također se može prenijeti ako dodirnete svoje rane u ustima, a zatim svoje genitalije.

Infekcija HSV-1 može izazvati iste opće simptome kao i infekcija HSV-2.

Herpes se također može prenijeti na vaše oči. To može uzrokovati bol, suzenje i osjetljivost na svjetlo. Također možete imati zamućen vid i crvenilo oko oka.

herpes

Kako izgleda izbijanje herpesa?

Simptomi se obično pojavljuju unutar 2 tjedna od izlaganja.

Prvo izbijanje obično je najgore. U početku biste mogli razviti neke simptome nalik gripi. Tada biste mogli osjetiti svrbež ili neugodan osjećaj oko genitalija ili usta prije nego što se lezije pojave.

Buduće će epidemije vjerojatno biti blaže i brže nestati.

Možda ste čuli da je herpes zarazan samo tijekom izbijanja. No, može se prenijeti iako nema vidljivih znakova.

Iz tih razloga, važno je pokušati razgovarati sa svojim seksualnim partnerima prije nego što pretpostavite ili okrivite.

To može biti izazovna situacija s kojom se treba nositi. Saznanje da imate herpes može pobuditi razne emocije. Normalno je imati pomiješane osjećaje i pitati se što očekivati.

Važno je dogovoriti termin kod svog liječnika što je prije moguće. Ako imate herpes, vaš liječnik može pružiti važne informacije o upravljanju vašim stanjem.

Napravite popis pitanja prije nego što odete, što vam može pomoći da izvučete najviše iz svog posjeta. Obavijestite svog liječnika ako imate problema s razumijevanjem informacija.

Što više znate i razumijete o herpesu, to ćete biti bolje pripremljeni za upravljanje svojim simptomima i stanjem. Vaš liječnik će vam pomoći da napravite plan liječenja koji najbolje odgovara vašim medicinskim potrebama.

Liječenje simptoma herpesa

Generalno ne postoji lijek, ali može se liječiti.

Kućni lijekovi

Evo nekih stvari koje možete učiniti tijekom izbijanja bolesti:

 1. Izbjegavajte kontakt koža na kožu ili dijeljenje osobnih predmeta dok lezije potpuno ne zacijele.
 2. Izbjegavajte dirati lezije i temeljito operite ruke.
 3. Čitavo područje održavajte čistim i suhim. Međutim, ako imate genitalne lezije, nemojte se kupati u kadi.
 4. Nosite široko, prozračno donje rublje dok imate genitalne lezije.
 5. Dobro se odmorite.

Liječenje

Može liječiti antivirusnim lijekovima, koji vam mogu pomoći da imate manje, kraće i manje teške izbijanja.

herpes

Savjeti kako reći partneru

Nakon što imate plan liječenja, sljedeći koraci zahtijevaju od vas da donesete neke teške odluke o svom osobnom životu i ljudima s kojima ste intimni. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da kažete seksualnom partneru da imate herpes.

 1. Pošaljite poruku unaprijed
 2. Odaberite svoje riječi mudro
 3. Budite izravni, ali pozitivni kada predstavljate temu
 4. Obratite pozornost na njihov odgovor

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Pročitaje i Leukociti u krvi – Referentna vrijednost 3,4 – 9,7