Gljivice na noktima – Najbolje riješenje

Što su gljivice noktiju na nogama?

Gljivice na noktima, poznate i kao onihomikoza ili tinea unguium, uobičajena su bolest noktiju koja pogađa mnoge.

Gljivične infekcije noktiju mogu se razviti na noktu od raznih organizama kao što su plijesni, kvasci i gljivice. To se obično događa nakon što ovi organizmi dođu u kontakt s napuklim noktom ili kožom koja okružuje nokat budući da otvor pruža ulaz za te organizme.

gljivice na noktima

Faktori rizika

Kada se vaša stopala znoje ili ostaju vlažna, povećava se mogućnost razvoja gljivica na noktima. Česta izloženost toplim, vlažnim okruženjima kao što su bazeni, svlačionice ili čak život u vlažnoj klimi povećava rizik od razvoja ovih vrsta infekcija. To je i razlog zašto se čini da su ove infekcije češće tijekom ljetnih mjeseci.

Poznato je da muškarci češće razvijaju gljivične infekcije noktiju na nogama nego žene, kao i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom – osobe s dijabetesom, slabom cirkulacijom i starije osobe.

Pojedinci koji često posjećuju salone za nokte (gdje zalihe nisu pravilno očišćene) također se mogu izložiti riziku od razvoja i širenja gljivičnih infekcija na stopalima. Dokaz infekcije nokta na nogama uključuje promjenu boje nokta koja može biti bijela, žuta, smeđa ili čak crna. Nokat može zadebljati, što vam otežava samostalnu njegu nokta. Može doći do neugodnog mirisa, lomljivosti ili čak potpunog odvajanja nokta od ležišta nokta.

Simptomi gljivica na noktima

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uobičajeni simptomi gljivične infekcije noktiju na nogama uključuju:

  • Promjene boja noktiju na nogama (žuta, smeđa ili bijela)
  • Debeli nokti na nogama
  • Lomljivi ili napukli nokti

U većini slučajeva, gljivična infekcija noktiju na nogama obično ne uzrokuje bol osim ako je infekcija teška. U nekim slučajevima gljivice mogu zahvatiti i stopalo, osobito između prstiju. To se zove atletsko stopalo.

Dijagnoza

Kako bi potvrdio gljivicu noktiju na nogama, liječnik će prvo procijeniti vaša stopala. Oni također mogu odlučiti napraviti i analizu gdje se mogu uzeti uzorci nokta ili kože za daljnju procjenu u laboratoriju. Budući da postoje i drugi uzroci promjena na noktima (psorijaza, mikrotrauma, loša prehrana, mrlje od laka za nokte), ovo je ključni korak u odabiru najprikladnijeg tretmana.

Kako se dijagnosticira gljivica na noktima nogu?

Vaš liječnik će prvo pažljivo pogledati zahvaćeni nokat kako bi procijenio vaše simptome. Možda će moći identificirati gljivicu na noktima jednostavnim pogledom na vaš nožni prst. Međutim, vaš liječnik može naručiti testove za potvrdu gljivične infekcije.

Koje pretrage će se učiniti za dijagnosticiranje gljivica noktiju na nogama?

Vaš će liječnik vjerojatno uzeti mali uzorak ispod vašeg nokta kako bi ga dodatno analizirao. Promatranje stanica pod mikroskopom može potvrditi dijagnozu gljivice noktiju na nogama. Ako je inicijalni test negativan, može se poslati struganje da se vidi hoće li gljivica rasti u kulturi. Ovo također pomaže vašem liječniku da identificira vrstu gljivica.

Često postavljana pitanja o gljivicama na noktima

Kako izgledaju gljivice na noktima nogu?

Nokti na nogama mogu zadebljati i/ili izgledati izobličeno. Također mogu promijeniti boju, u bijelu, žutu ili smeđu boju. Ponekad se počnu odvajati od ležišta nokta ili pucati ili lomiti na nekim mjestima.

Bole li gljivice na noktima?

U većini slučajeva gljivice na noktima nisu bolne. Zapravo izgledaju gore nego što se osjećaju.

Mogu li nositi lak za nokte ako imam gljivice na noktima?

Iako će nokat izrasti sa ili bez laka, najbolje je neko vrijeme preskočiti pedikuru. Vjerujemo kako može biti primamljivo sakriti stanje, no lak za nokte može zadržati vlagu čineći to vrlo ugodnim mjestom za gljivice da dođu.

Ukoliko imate gljivice na noktima, trebali biste se posavjetovati sa svojim dermatologom prije nošenja laka za nokte kako biste vidjeli je li vam prikladan za nošenje tijekom liječenja, prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD).

Što brzo ubija gljivice na noktima?

Najbolji način da otkrijete kako se riješiti gljivica na noktima nogu što je prije moguće jest da posjetite svog liječnika na prvi znak promjena na noktima. Vaš liječnik može pregledati zahvaćeni nokat(e) i uzeti uzorak ako je potrebno, a zatim dati preporuku o najboljem liječenju za vas.

Iako tretmani mogu pomoći, noktu može trebati i do 18 mjeseci da izraste. Nažalost, iako postoji mnogo lijekova koje možete isprobati, bilo da su prirodni, oni koji se izdaju bez recepta ili koji se izdaju na recept, može proći neko vrijeme dok se zahvaćeni nokat(-i) ne vrate u normalu.

Kada se trebam posavjetovati s liječnikom o gljivicama na noktima?

Svatko s gljivicama na noktima na nogama može isprobati kućne lijekove ili OTC tretmane, ali neki radije odlaze izravno svom liječniku radi agresivnijeg liječenja lijekovima na recept.

Osobe s određenim stanjima, poput oslabljenog imunološkog sustava, dijabetesa ili problema s cirkulacijom, trebale bi posjetiti svog liječnika zbog gljivica noktiju na nogama.

Svatko sa znakovima infekcije, poput boli, crvenila ili gnoja oko nokta na nozi, trebao bi potražiti liječničku pomoć. Osobe koje su koristile kućne lijekove ili OTC tretmane bez uspjeha također bi trebale posjetiti svog liječnika.

gljivice na noktima

Koga pogađaju gljivice na noktima nogu?

Svatko može dobiti gljivice na noktima nogu. Često pogađa starije osobe, osobito osobe starije od 60 godina.

Možda imate veći rizik od dobivanja gljivica na noktima ako imate:

  • Atletsko stopalo (tinea pedis).
  • Dijabetes.
  • Hiperhidroza (poremećaj zbog kojeg se jako znojite).
  • Ozljeda nokta.
  • Loša cirkulacija krvi zbog periferne vaskularne bolesti.
  • Psorijaza.
  • Oslabljeni imunološki sustav, kao što je autoimuni poremećaj ili HIV.

Koliko su česte gljivice noktiju na nogama?

Gljivice na noktima nogu vrlo su česte, osobito kako ljudi stare. Medicinski stručnjaci procjenjuju da onihomikoza sveukupno pogađa 1 od 10 ljudi. Taj broj skače na 1 u 2 (50%) za osobe starije od 70 godina.

Koji je najučinkovitiji tretman za gljivice noktiju na nogama?

Najučinkovitije liječenje gljivica noktiju na nogama za vas uvelike će ovisiti o vašim simptomima i situaciji. Vaš će liječnik razmotriti nekoliko čimbenika prije nego što preporuči plan liječenja. Oni će vam prilagoditi plan liječenja.

Općenito, oralni lijekovi protiv gljivica mogu ponuditi najveći potencijal liječenja. Uparivanje oralnih lijekova s lokalnim antifungalnim lijekovima može učiniti liječenje učinkovitijim.

 

Pročitajte i Gljivice na noktima – Estetski i zdravstveni problem

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

 

Najnovije

spot_img
spot_img