Epidemija hepatitisa – Zagrebačkim školama proširio se hepatits A

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Epidemija hepatitisa

Epidemija hepatitisa

U Zagrebu već dva mjeseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj oboljelih su srednjoškolci.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Epidemija hepatitisa u zagrebačkim školama

– Od početka ožujka dosad zabilježili smo 57 slučajeva hepatitisa A uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe. Bolest je zabilježena među učenicima triju škola te njihovim kućnim kontaktima. No, epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da u konačnici broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mjesec dana, u nekim slučajevima čak i dva mjeseca – rekao nam je Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu.

– Škole su dobile upute koje su prenijele roditeljima i djeci. No, apelirao bih na sve građane da održavaju higijenu ruku – naglasio je Kolarić.

Kako je objavio portal Direktno, epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu, gdje je kuhar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, djeci pripremao obroke.

– Da, to je točna informacija. Za vrijeme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Najprije je bila riječ o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedjelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim donijeli smo brojne mjere – potvrdio je za portal Direktno Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističkog učilišta.

Visoke mjere

– Inspekcija je poduzela sve potrebne mjere, sve je dezinficirano, uzeti su brisovi ovih dana pa ćemo vidjeti kakvi su rezultati. S hranom ne radimo više ništa dok ne prođe opasnost. Djeca nemaju čak ni vježbe u školi. One se sada provode online, a teorijska se nastava provodi uz visoke epidemijske mjere – dodao je Smodlaka.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest “prljavih ruku” jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom te bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem. Bolest je rasprostranjena u cijelom svijetu, ali se češće javlja u endemijskom ili epidemijskom obliku u slabije razvijenim i nerazvijenim zemljama svijeta. Znatno češće se javlja u sredinama s lošim higijenskim navikama. Inkubacija traje 15 – 50 dana, prosječno oko mjesec dana. Oboljela osoba je zarazna 14 dana prije pojave i sedam dana nakon pojave simptoma.

Moguće zatajenje jetre

– Među simptomima akutnog hepatitisa A su povišena temperatura, mučnina, povraćanje, žutica, gubitak apetita, bolovi u trbuhu, svijetla stolica, a tamna mokraća. Zatim se jetrenim probama pokažu povišene razine bilirubina i transaminaza. Liječenje je simptomatsko, a bolesnici se spontano oporavljaju. Bolest je često asimptomatska ili blaga, osobito u djece mlađe od pet godina. No, problem je kad bolest nije prepoznata pa može progradirati i dovesti do zatajenja jetre – rekla je Lorna Stemberger Marić, pedijatrijska infektologinja iz Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

– Trenutno na našem odjelu nemamo pacijente oboljele od hepatitisa, no u posljednjih mjesec dana imali smo nekoliko težih slučajeva kod srednjoškolaca i osnovnoškolaca. Srećom, svi su naši mladi pacijenti dosad ozdravili. Mi smo prijašnjih godina imali pojedinačne slučajeve akutnog hepatitisa A, no ne sjećam se da smo imali ovakvu epidemiju koja se raširila i među djecom – dodala je Lorna Stemberger Marić.

U međuvremenu su ravnatelji zagrebačkih škola dobili upute te su nastavnicima, roditeljima i učenicima podijelili obavijest kako se netko može zaraziti virusom hepatitisa A. Naglašeno je da se osoba može zaraziti ako jede hranu koju je pripremala zaražena osoba koja nije oprala ruke ispravno ili ih je oprala u kontaminiranoj vodi.

Jedan od oblika zaraze jest i kada osoba pije kontaminiranu vodu, uključujući kockice leda. Nadalje, treba izbjegavati konzumaciju sirovih ili nedovoljno kuhanih školjki iz kontaminirane vode, sirovu i termički neobrađenu i neopranu hranu poput voća, povrća i sushija. Zaraziti se možemo i bliskim kontaktom s osobom koja ima hepatitis A koristeći zajednički sanitarni čvor i kuhinju.

Jedan od načina širenja žutice je i spolni odnos sa zaraženom osobom, a posebno je rizično za osobu muškog spola koji ima seksualni odnos sa zaraženim muškarcem. Također, jedna od mogućnosti zaraze hepatitisom A je konzumacija droge korištenjem kontaminiranog pribora.

Prenosi nam Jutarnji.hr

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Epidemija hepatitisa