katastor

Piletina u pećnici – ručak za 60 minuta

Pileći batak i zabatak s krumpirom

Piletina se priprema na razne načine i uz razne priloge, a jedan od jednostavnijih oblika je piletina u pećnici.

Uz piletinu u pećnici – batak i zabatak, današnji prilozi su krumpir, mrkva i paprika.

Sastojci (2 osobe)

  • Batak i zabatak 2 komada (svaki)
  • Krumpir 4 srednja komada
  • Paprika 50 g
  • Mrkva 30 g
  • Luk 1 komad
  • Rajčica passata 30 ml
  • Pileća kocka za juhu 1 komad
  • Voda 300 ml
  • Sol, papar, mljevena paprika, maslinovo ulje

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 410 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 15 minuta
  • Pečenje: 60 minuta
  • Ukupno: 1 sat i 15 minuta

Priprema – piletina u pećnici

  • Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva.
  • U posudu za pečenje ulijte 300 ml vode i razmutite pileću kocku za juhu.
  • Dodajte meso, krumpir, mrkvu i papriku te dodajte sol, papar i mljevenu papriku.
  • Prekrijte posudu aluminijskom folijom te pecite 30 minuta.
  • Nakon 30 minuta, izvadite meso, dodajte rajčicu i pomiješajte da se smjesa homogenizira. Vratite meso, dodajte narezani luk i premažite meso uljem.
  • Vratite u pećnicu na 30 minuta ili dok meso ne bude pečeno.

Posluživanje

  • Poslužiti uz salatu po želji.

Piletina u pećnici – Dodatne informacije

Piletina pripada skupini bijelog mesa, najčešća je vrsta mesa peradi te se od davnina konzumira.

Bogat je izvor proteina dok sadrži manje količine masti u odnosu na druge vrste mesa poput svinjetine.

Bitno je pripaziti konzumira li se sa kožom ili bez nje jer koža sadrži veće količine masti.

Pileća prsa su najčešće korišten dio pileta jer su najmekše teksture i njihov količinski udio je najveći.

Piletina u pećnici je dobra opcija načina pripreme mesa jer je potrebno malo pripreme, a načini i kombinacije jela su raznovrsni.

 

Piletina u pećnici

 

Raznobojnost povrća sugerira i na nutritivnu vrijednost same namirnice.

Što je jelo šarenije, veća je nutritivna vrijednost.

Crvenu boju voću i povrću donosi likopen koji najveći potencijal ima u zaštiti od karcinoma i kao antioksidans. Najveći izvor je rajčica.

Antocijani donose tamno crvenu i ljubičastu boju te su izvrsni antioksidansi. Najveće količine nalaze se u bobičastom voću.

Resveratrol je fitokemikalija koja se nalazi u grožđu i njemu se pripisuju sve blagodati crnog vina na kardiovaskularni sustav.

Narančasta boja dolazi karotenoida od kojih je najzastupljeniji beta karoten koji ima ulogu u normalnoj funkciji oka, ali i kardiovaskularnog sustava.

Klorofil daje zelenu boju i pomaže u izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica.

 

Piletina u pećnici

 

Paprike dolaze u raznim bojama te se zbog boje razlikuju i u vrijednostima koje donose organizmu.

Paprika je izniman izvor vitamina C te ga sadrži više od citrusa. Bogata je i vitaminom A i B6.

Glavna uloga vitamina C je vezana za imunološki sustav jer pospješuje njegov razvoj i jačanje.

Vitamin C je antioksidans jer predaje elektrone slobodnim radikalima i sam postaje slobodan radikal, ali stabilan pa ne reagira s drugim molekulama.

Na taj način štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala jer oni nemaju mogućnost reakcije s drugim molekulama.

Deficit vitamina C nije toliko čest zbog velike dostupnosti u voću i povrću, ali i činjenice da je najčešće konzumiran dodatak prehrani.

Kofaktor je u sintezi kolagena i karnitina, nekoliko neurotransmitera i hormona (noradrenalina). Prilikom ranjavanja, kolagen lijepi razdvojeno tkivo, formirajući ožiljke.

Pušači imaju povećane potrebe za vitaminom C zbog izloženosti dimu i njegovim molekulama koje povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sustava.

Preporuka za pušače je povećanje dnevnog unosa za 35 mg.

Ima pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje zbog antioksidacijskog svojstva koje snižava LDL kolesterol te pozitivno utječe na aterosklerozu, srčani i moždani udar koji su direktno povezani sa povišenim vrijednostima LDL kolesterola.

 

Današnji recept, piletina u pećnici, primjer je pravilnog odabira namirnica za jedan obrok jer sadrži kvalitetan izvor proteina – piletinu, malo masti koje većinski dolaze od maslinovog ulja te raznovrsno povrće u svim bojama koje je izvor vitamina i minerala.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Napomena uz članak:

Ukoliko ste primijetili greške ili netočnosti u tekstu, molimo vas da nam javite na podrska@edoktor.hr kako bismo ih što prije ispravili.

Ovaj članak služi isključivo u informativne i edukativne svrhe. Navedene informacije nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Za sva zdravstvena pitanja ili probleme, obratite se svom liječniku ili drugom kvalificiranom zdravstvenom djelatniku.

Novo!

Kako zaustaviti proljev – sve što trebate znati

Proljev je jedno od najčešćih probavnih stanja koje može pogoditi svakoga, bez obzira na dob ili način života. Iako...

Friteza na vrući zrak – može li uzrokovati metale u organizmu?

Friteza na vrući zrak može uzrokovati povećan broj metala u tijelu Friteze na vrući zrak, poznatije kao "air fryeri", postale...

Med Contour tretman – smanjite celulit u nekoliko tjedana

Što je Med Contour tretman i kako djeluje na smanjnje obujma i celulit? Med Contour tretman je neinvazivna, visokotehnološka metoda...

Alergija na pelud – može li se izbjeći?

Alergija na pelud: Kako prepoznati simptome i olakšati si život u sezoni cvatnje Kad priroda procvjeta – naše oči zasuze?Proljeće...
spot_img

Morate pročitati

Gljivična upala – 10 stvari koje bismo trebali znati

Gljivična upala Gljivične upale najčešće su uzrokovane gljivicom Candidom albicans,...

Antibiotik kod djece – Primjena antibiotika u dječjoj dobi

Antibiotik kod djece Antibiotici su često prva linija obrane protiv...

Nakon koliko djeluje Normabel

Nakon koliko djeluje Normabel? Brzina početka djelovanja Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju pacijenti koji počnu uzimati Normabel jest: “Nakon koliko...

Nixar tablete – čemu služe i nakon koliko djeluju

Što su Nixar tablete? Nixar tablete su jedan od najpoznatijih antihistaminika nove generacije koji se koristi za liječenje simptoma alergije....

Možda vam se svidiPovezano
Preporučujemo vam

Pileći batak i zabatak s krumpirom Piletina se priprema na razne načine i uz razne priloge, a jedan od jednostavnijih oblika je piletina u pećnici. Uz piletinu u pećnici - batak i zabatak, današnji prilozi su krumpir, mrkva i paprika. Sastojci (2 osobe) Batak i zabatak 2...Piletina u pećnici - ručak za 60 minuta