Bezreceptni lijekovi za prehladu, glavobolju i zubobolju

Kako bi ste si olakšali bol ne trebate uvijek recept liječnika. Za svakodnevno moguće boli poput glavobolje i zubobolje, te za ublažavanje simptoma prehlade postoje bezreceptni lijekovi koje možete kupiti u ljekarni ili specijaliziranim prodavaonicama.

Bezreceptni lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade

Prehlada je najčešća virusna infekcija gornjeg dišnog puta. procjenjuje se kako odrasli ljudi prosječno prebole od dvije do četiri prehlade godišnje. Simptomi prehlade obično uključuju začepljen nos, glavobolju, suho grlo, kihanje, kašalj, slabost i iscjedak iz nosa. Prehlada kao takva se ne može liječiti već se mogu tretirati njezini simptomi. Neki od dostupnih lijekova za ublažavanje simptoma prehlade za koje ne trebate recept liječnika su:

Bezreceptni lijek Djelovanje Maloprodajna cijena
GeloMyrtol® forte olakšava pritisak u glavi kao posljedicu upaljenih sinusa, olakšava iskašljavanje, djeluje kod začepljenog nosa i produktivnog kašlja oko 59 kn
Sterimar®
Stop and Protect Prehlada Rinosinusitis sprej s bakrom i eukaliptusom
Sprej za nos za ublažavanje simptoma kod infekcije praćene začepljenim nosom. oko 68 kn
Lupocet ®
Flu Forte šumeće tablete
šumeće tablete s paracetamolom koje djeluju na simptome prehlade i gripe oko 37 kn
Maxflu®
šumeće tablete
 brzo i učinkovito djeluje na simptome gripe i prehlade oko 38 kn
bezreceptni lijekovi

Bezreceptni lijekovi protiv glavobolje i zubobolje

Bezreceptni lijek Djelovanje Maloprodajna cijena
Ketonal® Akut Za kratkotrajno ublažavanje blage do umjerene boli /
Lekadol® Za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli /
Neofen®Combo Za kratkotrajno ublažavanje blage do umjerene boli /
Brufen® Effect Za kratkoročno simptomatsko ublažavanje blage do umjerene boli /

Navedeni lijekovi samo su neki od opcija za kojima možete posegnuti do najbliže ljekarne ili specijalizirane trgovine. Naime svi navedeni lijekovi djeluju na liječenje blage do umjerene boli.

Glavobolja

Glavobolja predstavlja neugodan bolni osjećaj koji se javlja u različitom intenzitetu – od blage i tiskajuće boli do sijevajuće, kidajuće i probadajuće boli na licu, tjemenu, potiljku ili vratu. Često je simptom nekih drugih stanja, a može se javiti i kao samostalna bol. Najčešći oblik glavobolje jest migrena koja može biti veoma nelagodna i ometati svakodnevni život pacijenta.

Zubobolja

Bol u zubu i oko njega je česta tegoba, osobito u osoba s lošom oralnom higijenom. Bol može biti trajna ili se može osjetiti nakon različitih vrsta podražaja (npr. toplinom, hladnoćom, slatkim pićem ili hranom, žvakanjem, pranjem zuba) ili oboje. Najčešći uzroci zubobolje su:

  • Zubni karijes
  • Pulpitis
  • Trauma
  • Izbijanje umnjaka (koji uzrokuje perikoronitis)

Zubobolja je obično uzrokovana zubnim karijesom i njegovim posljedicama.

bezreceptni lijekovi

Ne trpite bol, ali oprezno!

Bezreceptni lijekovi omogućuju nam samoliječenje, ali treba biti oprezan. Važno je uvijek pročitati upute o lijeku i ako imate ikakvih nedoumica svakako se valja savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

 

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img