Zdrav san – Što trebate znati?

Zdrav san – Što trebate znati?

U današnjem brzom svijetu, zdrav san postao je nešto poput uživanja. To je palo na našu listu prioriteta iza posla, kućnih poslova, društvenog vremena i zabave.

Međutim, zdrav san ne bi trebao biti luksuz. Ono je jednako važno za vaše fizičko i mentalno zdravlje kao i hrana i voda.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Potreba tijela za snom relativno je novo polje istraživanja. Znanstvenici istražuju što se događa s tijelom tijekom spavanja i zašto je sam proces toliko bitan. Znamo da je san neophodan za:

 • održavati kritične tjelesne funkcije
 • vratiti energiju
 • popraviti mišićno tkivo
 • dopustiti mozgu da obradi nove informacije

Također znamo što se događa kada tijelo ne spava dovoljno. Nedostatak sna može uzrokovati niz psihičkih i fizičkih problema, uključujući narušavanje vaše sposobnosti:

 • usredotočenosti
 • jasnih misli
 • reakcije
 • kontrole emocija

To može rezultirati ozbiljnim problemima na radnom mjestu i kod kuće.

Pokazalo se da kronična deprivacija sna povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, pretilost i depresija. Također može utjecati na vaš imunološki sustav, smanjujući sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcija i bolesti.

Zdrav san – Koliko vam treba sna?

Naše navike spavanja – i potrebe za spavanjem – mijenjaju se kako starimo.

Prema preporukama Nacionalne zaklade za spavanje, trebali biste nastojati postići dolje navedene količine sna:

Dob Preporučeno vrijeme sna
65+ 7 do 8 sati
18 do 64 7 do 9 sati
14 do 17 8 do 10 sati
6 do 13 9 do 11 sati

Mlađa djeca imaju još veće potrebe za snom. Mnoga djeca će postići svoje ciljeve spavanja uz pomoć drijemanja.

Dob Preporučeno vrijeme sna
3 do 5 10 do 13 sati
1 do 2 11 do 14 sati
4mj do 11mj 12 do 15 sati
0mj do 3mj 14 do 17 sati

Određeni čimbenici utječu na to koliko sna će vam trebati. Genetika može odrediti koliko dugo spavate. Vaši geni također mogu igrati ulogu u tome koliko dobro reagirate na nedostatak sna.

Isto tako, kvaliteta sna koju dobijete kada uhvatite Zzz je faktor u tome koliko sna vam je na kraju potrebno svake noći. Ljudima koji spavaju kvalitetno bez buđenja možda će trebati malo manje sna od ljudi koji se često bude ili imaju problema sa spavanjem. Svaka osoba ima jedinstvene potrebe za spavanjem.

Savjeti i trikovi za zdrav san

Zdrav san može se svesti na to da vaše tijelo (i vaš mozak) navedete na bolje, duže i obnavljajuće vrijeme zastoja. Evo nekoliko ideja za poboljšanje kvalitete i trajanja sna:

Uspostavite rutinu spavanja

Redovno odlazak na spavanje i njegovo pridržavanje može uvježbati svoje tijelo da bolje spava. Držite se rasporeda čak i vikendom, praznicima i na godišnjem.

Izbacite Rexa iz kreveta

Možda obožavate spavati sa svojim pahuljastim članovima obitelji, ali istraživanja pokazuju da vlasnici kućnih ljubimaca koji dopuštaju svojim životinjama da spavaju s njima imaju više poremećaja spavanja i imaju lošiju kvalitetu sna.

Izbacite kofein

Čak i ako ga pijete samo tijekom dana, stimulans vas može spriječiti da ne zatvorite oči noću.

Nemojte konzumirati hranu ili pića koja sadrže kofein kasnije od sredine poslijepodneva. To uključuje:

 • čaj
 • gazirana pića
 • čokolada
 • kava

Zavjetujte se da ćete odložiti svu elektroniku barem jedan sat prije spavanja. Jarka svjetla mogu stimulirati vaš mozak, što može otežati san.

Recite ne čašici vina

Ako pijuckate vino dok gledate televiziju, vrijeme je da prekinete tu naviku. To je zato što alkohol ometa vaše moždane valove i prirodne obrasce spavanja.

Čak i ako prespavate cijelu noć, nećete se probuditi s osjećajem odmora.

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Zdrav san

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img