Genska terapija ‘izliječila’ je pacijente s leukemijom

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Genska terapija uključena u rano eksperimentalno liječenje iskorijenila je rak kod dvoje pacijenata liječenih prije više od 10 godina, pokazuje novo istraživanje.

Dvoje pacijenata s rakom liječenih inovativnom genskom terapijom potvrđena je remisija nakon više od 10 godina, prema novoj studiji. To je potaknulo glavnog istraživača da izjavi kako bi “lijek” za neke oblike bolesti mogao biti na horizontu.

Inovativno liječenje raka

Studija objavljena na portalu Nature kaže da su dva bolesnika s kroničnom limfocitnom leukemijom sada slobodna od raka. Prošlo je više od desetljeća nakon što su pacijenti sudjelovali u ranom ispitivanju liječenja CAR T-stanicama. Liječenje mijenja gene u imunološkom sustavu tijela kako bi ciljali stanice raka.

Genska terapija – CAR T-stanice

“CAR T-stanice su ostale vidljive više od deset godina nakon infuzije, s trajnom remisijom u oba pacijenta”

navod iz znanstvene studije

Napominjući da su sudionici “postigli potpunu remisiju” nakon što su prvobitno primili terapiju tijekom ispitivanja 2010. godine.

Carl June, glavni istraživač u eksperimentu i koautor u izvješću Nature, rekao je za New York Times da; iako je njegov tim očekivao da će T-stanice nestati iz sustava pacijenata “za mjesec ili dva”, antikancerogena reakcija je trajala mnogo dulje.

“Sada konačno možemo izgovoriti riječ ‘lijek’ s CAR T-stanicama”, dodao je.

Što su T-stanice?

T-stanice su oblik bijelih krvnih stanica koje igraju važnu ulogu u ljudskom imunološkom sustavu. Pomažu u borbi protiv stanica raka, virusa, bakterija i drugih patogena. 

Tijekom raka, pacijenti često imaju značajan pad imunološkog odgovora, koji CAR T-stanična terapija ima za cilj preokrenuti kroz promjenu gena.

Genska terapija – odobrenje

Terapija dobila odobrenje od Uprave za hranu i lijekove (FDA). Međutim, rezervirana je za pacijente koji nisu imali uspjeha s barem dvije druge vrste standardnog liječenja. Prema Timesu, CAR T-stanice također mogu rezultirati ozbiljnim nuspojavama.

Nuspojave mogu uključivati visoku temperaturu, komu, pa čak i smrt. Još nije utvrđeno da su učinkovite protiv čvrstih kancerogenih tumora.

Ipak, s pacijentima koji su naizgled dugotrajno izliječeni od leukemije, potaknut je novi interes za liječenje. Ponuđena je obećavajuća opciju za određene oblike tumora.

“Trenutno mi ide odlično. Još uvijek sam vrlo aktivan. Trčao sam polumaratone do 2018. Ovo je lijek, a oni tu riječ ne koriste olako”

rekao je za Associated Press Doug Olson, jedan od sudionika eksperimenta, sada 75-godišnjak.

Izvor: https://www.rt.com/news/548146-cancer-cured-gene-therapy/