Žuta groznica – što ako razvijem simptome? Cjepivo štiti 10 godina

Žuta groznica: sve što trebate znati

Žuta groznica je akutna virusna bolest koju prenose komarci. Endemska je u određenim područjima Afrike i Južne Amerike, a u 80-90% slučajeva infekcija prolazi bez simptoma. U oko 15% slučajeva, razvije se toksična faza bolesti u kojoj su moguća krvarenja, oštećenje jetre, bubrega, i u 20% slučajeva letalan završetak.

Što je žuta groznica?

Žuta groznica je uzrokovana virusom žute groznice, koji je član roda Flavivirus. Virus se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Komarci koji prenose žutu groznicu su obično komarac Aedes aegypti, ali i komarac Aedes albopictus.

Simptomi žute groznice

Simptomi žute groznice obično se razvijaju unutar 3-6 dana nakon ugriza zaraženog komaraca. Simptomi mogu biti blagi ili teški, a mogu uključivati:

 • Vrućicu
 • Hladnoću
 • Glavobolju
 • Mišićne bolove
 • Mučninu i povraćanje
 • Umor
 • Žutu kožu i oči

zuta groznica

Kako se dijagnosticira žuta groznica?

Dijagnoza žute groznice se obično postavlja na temelju kliničkih simptoma i epidemiološke anamneze. Za potvrdu dijagnoze može se koristiti krvni test.

Kako se liječi žuta groznica?

Trenutno ne postoji specifičan lijek za žutu groznicu. Liječenje se obično sastoji od simptomatske terapije, koja uključuje lijekove za snižavanje temperature, ublažavanje bolova i sprečavanje dehidracije.

Kako se sprječava žuta groznica?

Najbolji način prevencije žute groznice je vakcinacija. Vakcina protiv žute groznice je vrlo učinkovita i pruža zaštitu do 10 godina.

Osim vakcinacije, važne su i druge mjere prevencije, kao što su:

 • Nošenje dugih rukava i nogavica, te repelenata protiv komaraca
 • Korištenje zaštitnih mreža na prozorima i vratima
 • Uklanjanje stajaće vode iz okoline

Žuta groznica u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je žuta groznica endemska u Dubrovniku i okolici. U tim područjima, svi putnici koji dolaze iz endemskih područja Afrike i Južne Amerike moraju imati potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice.

Pitanja i odgovori

Kako da znam jesam li bio izložen žutoj groznici?

Ako ste bili u endemskom području Afrike ili Južne Amerike, a razvili ste simptome slične žutoj groznici, potrebno je da se obratite liječniku.

Kako da znam jesam li imun na žutu groznicu?

Ako ste cijepljeni protiv žute groznice, imat ćete zaštitu 10 godina. Ako niste sigurni jeste li imuni, možete napraviti krvni test.

Što da radim ako razvijem simptome žute groznice?

Ako razvijete simptome žute groznice, potrebno je da se odmah obratite liječniku. Liječnik će vam propisati odgovarajuću terapiju.

Pomorci i žuta groznica

Žuta groznica je endemska u određenim područjima Afrike i Južne Amerike. U tim područjima, svi putnici koji dolaze iz endemskih područja moraju imati potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice.

Pomorci su posebno izloženi riziku od žute groznice jer često putuju u endemska područja. Stoga je cijepljenje protiv žute groznice obvezno za sve pomorce koji putuju u endemska područja.

U Hrvatskoj je žuta groznica endemska u Dubrovniku i okolici. Stoga su svi pomorci koji putuju u Dubrovnik i okolicu dužni biti cijepljeni protiv žute groznice.

Reakcije na cijepljenje protiv žute groznice

Cjepljenje protiv žute groznice je općenito sigurno i učinkovito. Međutim, kao i kod svakog cjepiva, mogu se pojaviti nuspojave.

Najčešće nuspojave cijepljenja protiv žute groznice su:

 • Bol na mjestu injekcije
 • Glavobolja
 • Umor
 • Mučnina
 • Temperatura

Ove nuspojave su obično blage i prolaze same od sebe u roku od nekoliko dana.

U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti ozbiljnije nuspojave, kao što su:

 • Alergijske reakcije
 • Encefalitis (upala mozga)
 • Encefalopatija (oštećenje mozga)

Ove ozbiljne nuspojave su vrlo rijetke, ali je važno biti svjestan njihovog rizika.

Cijepljenje protiv žute groznice u Hrvatskoj

Cjepivo protiv žute groznice dostupno je u centrima za cijepljenje u Hrvatskoj. Cijepljenje se obavlja jednom injekcijom.

Cijepljenje protiv žute groznice je besplatno za sve građane Hrvatske koji putuju u endemska područja.

Svako putovanje ima određene zdravstvene rizike. Zaštita zdravlja na putovanju započinje još tijekom planiranja putovanja pa je poželjno da se osoba koja namjerava putovati pravovremeno raspita o potencijalnim zdravstvenim rizicima i načinima kako ih smanjiti ili ukloniti. Preporučuje se najmanje 4-6 tjedana prije odlaska na putovanje obaviti savjetovanje u putničkoj ambulanti, tijekom kojeg će liječnik procijeniti vrste rizika kojim osoba može biti izložena. Čuvanje zdravlja na putovanju uključuje pridržavanje liječničkih savjeta o izbjegavanju rizika i cijepljenje protiv pojedinih zaraznih bolesti.

 • Obavezna cijepljenja prema međunarodnim i našim propisima: protiv žute groznice i meningokoknog meningitisa.
 • Cijepljenje prema epidemiološkoj indikaciji ili zahtjevu poslodavca.
 • Cijepljenje uz izdavanje certifikata za dokumente (viza i sl.).
 • Savjetovanje o preventivnom uzimanju lijekova protiv malarije.
 • Savjetovanje o zaštiti zdravlja na putovanju.
 • Izdavanje Međunarodnog uvjerenja o cijepljenju (tzv. žuta knjižica), ili druge potvrde prema međunarodnim propisima.

Evo nekoliko savjeta za putnike koji se pripremaju za cijepljenje protiv žute groznice:

 • Razgovarajte sa svojim liječnikom o svom zdravstvenom stanju.
 • Javite se svom liječniku ako imate bilo kakvih nuspojava nakon cijepljenja.

Cijepljenje protiv žute groznice je važan korak u zaštiti od ove opasne bolesti. Ako planirate putovati u endemsko područje, posavjetujte se sa svojim liječnikom o cijepljenju.

Žuta groznica cijepljenje ZAGREB

Cijepljenje i savjetovanje možete obaviti u epidemiološkoj ambulanti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Epidemiološka ambulanta trenutno radi u prostorima Prijemne mikrobiološke ambulante na adresi Rockefellerova 7a, Zagreb. Za cijepljenje je potrebna prethodna narudžba putem maila cijepnastanica@hzjz.hr  ili na broj telefona 01 /63 84 576 ili 01/63 84 578 (svakim radnim danom od 9:00 do 12:00h).

Žuta groznica cijepljenje SPLIT

 

U Ambulanti se mogu dobiti informacije o zaštiti od malarije te potrebnoj profilaktičkoj primjeni lijekova, kao i informacije o najčešćim bolestima i zdravstvenim poremećajima kojima su putnici izloženi prilikom putovanja u pojedine zemlje. Epidemiolozi provode cijepljenje posebnih skupina (pomorci, putnici, vojnici u misijama).

Epidemiolozi Zavoda provode antirabičnu zaštitu prema epidemiološkim indikacijama i u suradnji s nadležnom veterinarskom službom te liječničke preglede u cilju zaštite od bjesnoće.

U Ambulanti se vrši izdavanje i prijepis cijepnih isprava (“žuti karton”).

Sve potrebne informacije mogu se dobiti na:

tel: 021/401 150

Žuta groznica cijepljenje RIJEKA

 

U NZZJZ PGŽ ponovno je dostupno cjepivo protiv žute groznice.

Cijepljenje se provodi radnim danom od 07:00 do 19:30 sati. Prethodno naručivanje nije potrebno.

Kontakt adresa za sve upite: epidemiologija.cijepljenje@zzjzpgz.hr

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Izvori:

Najnovije

spot_img
spot_img