Zaštitna maska – kada i kako ju nositi

Zaštitna maska može nam dati lažan osjećaj zaštite i sigurnosti pa čak i izazvati zarazu ukoliko se ne koristi ispravno. Neophodna je zdravstvenim radnicima, njegovateljima oboljelih te oboljelima. 

Zaražena osoba prenosi virus putem malih kapljica koje izbacuje dok kašlje ili kiše. Zbog izrazito bliskog kontakta s zaraženim, zdravstveni radnici i njegovatelji oboljelih prvi su koji se mogu zaraziti novim virusom.

Može li zaštitna maska pomoći u zaštiti od nove infekcije?

Zaštitna maska koja se koristi u medicinske svrhe ne može zaštiti od virusa ako se koristi samostalno. Dobra higijena ruku je važna kao i druge preventivne mjere.

U kojim slučajevima se preporuča nositi zaštitnu masku? 

Ukoliko kašljete, imate temperaturu ili otežano disanje, zaštitna maska vam je potrebna. U tom slučaju treba potražiti medicinsku pomoć. Ako nemate navedene simptome, ne postoji potreba za maskom. Još uvijek ne postoji dokaz da može zaštiti osobu koja nije oboljela. 

Zdrava osoba treba nositi masku jedino ako se brine za osobu koja je oboljela od novog virusa kada god se nalaze u istom prostoru. 

Ako osoba odluči nositi zaštitnu masku, treba ju znati pravilno koristiti. Masku je potrebno odložiti nakon uporabe i oprati ruke sa sredstvom na bazi alkohola ili s toplom vodom i sapunom. 

Kako pravilno nositi zaštitnu masku?

 • Prije doticaja maske, ruke treba detaljno oprati. 
 • Masku je tada potrebno pregledati u slučaju bilo kakvih rupa ili rascjepa. 
 • Odrediti gornju (strana s metalnim dijelom) i unutarnju stranu (u većini slučajeva je to bijela strana). 
 • Kada se to definira, maska se stavlja na lice. Metalni dio gornje strane pritisne se uz nos tako da se oblikuje uz nos. 
 • Zaštitna maska treba pokriti usta i bradu. 
 • Treba se obratiti pažnja da nema nikakve praznine između maske i lica gdje bi zrak mogao ući.
 • Kada je maska na licu, mora se paziti da se prednji (vanjski) dio maske ne dira rukama zbog mogućnosti zaraze. 
 • Ukoliko se slučajno dodirne, potrebno je oprati ruke. 
nošenje maske

Pravilno skidanje i odlaganje zaštitne maske

Gumice iza uha potrebno je ukloniti bez doticaja s prednjom stranom maske. Potom skloniti što dalje od lica. Maska se odmah mora odbaciti u zatvoreni koš za smeće te oprati ruke. 

Vrlo je bitno da se zaštitna maska ne koristi više od jednog puta. Čim maska postane vlažna, potrebno ju je promijeniti. 

Vrste zaštitne maske  

Medicinska ili kirurška

 • Pomažu u sprječavanju velikih dijelova čestica kapljica, sprejeva ili prskanja koje mogu sadržavati viruse i bakterije da dođu do usta ili nosa. 

N95 respirator maska

 • oznaka 95 znači da respirator blokira najmanje 95% vrlo sitnih čestica. N95 preporučuje se za uporabu samo kod zdravstvenog osoblja kojemu je potrebna zaštita od opasnosti zraka i tekućine (prskanje, sprejevi,..).

Maska kućne proizvodnje

 • Maske za lice napravljene kod kuće nude samo mali stupanj zaštite, ali mogu pomoći u sprječavanju širenja virusa kod asimptomatskih osoba. 

Kako na jednostavan način napraviti zaštitnu masku kod kuće pogledajte u videu

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img