Vlaga | 3 uobičajena uzroka prevelike vlage u vašem prostoru

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Vlaga – Šteti li previše vlage vašem zdravlju?

vlaga
Vlaga

Što je vlaga?

Razumijevanje vlage i njezinih učinaka na zdravlje

Jednostavno rečeno, vlaga se može definirati kao količina vodene pare u zraku.

Zrak može zadržati određenu količinu vodene pare pri određenoj temperaturi i tlaku bez izazivanja kondenzacije.

Ovo je poznato kao zasićenje. Vlažnost je omjer trenutne količine vodene pare u zraku i njene maksimalne količine ili razine zasićenja.

Na vlažnost izravno utječu temperatura i tlak zraka. Ukoliko temperatura raste, dolazi do većeg isparavanja zraka, što rezultira smanjenjem vlažnosti.

Kada temperatura padne, vlaga se povećava, što rezultira vlažnijim zrakom. Promjene vlažnosti također su povezane s promjenama tlaka – viši tlak rezultirat će višom razinom vlažnosti ili vlažnijim zrakom.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zašto moramo nadzirati vlagu?

Dva su važna razloga zašto je vlažnost važna: optimalne razine održavaju ugodu i zdravlje, kao i očuvanje kvalitete naših proizvoda, opreme i domova.

Kada razina vlažnosti nije odgovarajuća, kvaliteta unutarnjeg zraka je loša, što dovodi do nelagode i zdravstvenih problema.

Preniske ili previsoke razine vlažnosti mogu uzrokovati sljedeće probleme:

Problemi s unutarnjim okolišem uzrokovani niskom razinom vlažnosti:

 • Rast plijesni
 • Krivljenje, pucanje, mjehurići boje na zidovima
 • Pljesniv miris
 • Skupljanje vrata i okvira prozora
 • Neispravna elektronička oprema

Zdravstveni problemi uzrokovani niskom razinom vlažnosti:

 • Iritacije kože, očiju i nosa
 • Respiratorni problemi, pogoršanje astme i alergija
 • Umor i poteškoće u disanju
 • Suhe oči i kosa, ispucale usne
 • Osjetljivost na štetne patogene u zraku kao što su virusi i bakterije

Optimalni raspon vlažnosti ovisi o mnogim čimbenicima kao što su zemljopis i klima, kao i individualnim preferencijama i razinama tjelesne aktivnosti.

“30-50% za zdravlje i toplinsku udobnost”

vlaga
Vlaga

Koje su prednosti reguliranja relativne vlažnosti?

Poboljšajte kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru

Niska razina vlažnosti u vašem domu može uzrokovati sparne uvjete i čak poremetiti vaše dnevne aktivnosti i obrasce spavanja. Visoka razina vlage može potaknuti rast plijesni. Plijesan može izazvati napadaje astme, kao i izazvati iritacije očiju, nosa i grla.

Osobe koje pate od drugih respiratornih poremećaja ili alergija također mogu doživjeti pogoršane simptome ako je unutrašnja vlaga pretjerana. Kvalitetu unutarnjeg zraka možemo poboljšati kontroliranjem vlažnosti i održavanjem u skladu s utvrđenim standardima. Zdraviji unutarnji okoliš smanjuje širenje štetnih virusa i poboljšava kvalitetu života.

Spriječiti širenje bolesti

Mnoge bakterije i virusi lako se prenose kroz nisku vlažnost zraka, čineći zarazne bolesti još opasnijim (Normando et al., 2020.). Studije su pokazale da se u suhim uvjetima kapljice vode koje su potencijalni prijenosnici virusa smanjuju u veličini i slobodno teku u zraku jer su manje gustoće.

Međutim, u vlažnim uvjetima s visokom vlagom, kapljice ne samo da se brzo povećavaju već i brzo padaju, čime se smanjuju njihove šanse za udisanje. Dakle, bolesti koje se prenose zrakom kao što su gripa i COVID-19 vjerojatno će se više širiti u suhim i hladnim okruženjima. (Normando i sur., 2020.). Upravljanje razinama vlažnosti zajedno s temperaturom i tlakom smanjuje rizik od preživljavanja virusa i prijenosa u zraku.

Sačuvajte svoj dom

Niska razina vlažnosti može uzrokovati skupu, ako ne i nepopravljivu štetu na građevinskoj strukturi vašeg doma.

Previše vlage može uzrokovati kondenzaciju na prozorima, mokre mrlje na zidovima i stropovima, pljesnivu kupaonicu, dugotrajni miris pljesniva u sobama, između ostalog. Kuća koja prolazi kroz dugotrajna razdoblja visoke vlažnosti također je osjetljiva na truljenje izazvano vlagom i strukturna oštećenja.

Što se može učiniti za reguliranje vlažnosti?

Uklonite vlagu na izvoru

Neki mogući izvori vlage mogu biti kuhinja, curenje vode, vlažna zemlja i plinske grijalice. Korištenje kuhinjske nape u kuhinji i ispušnih ventilatora na takvim mjestima može pomoći u kontroli vlage. Klima uređaji također mogu pomoći u smanjenju viška vlage.

Koristite ovlaživače zraka u hladnijim godišnjim dobima, odvlaživače zraka u toplijim godišnjim dobima

Dobro je imati plan za rješavanje problema vlage s promjenom godišnjih doba. Zimi, niska vlažnost postaje primarni problem u mnogim domovima jer hladan zrak ne može zadržati toliko vlage kao topli zrak. Vlagu u zrak možete dodati pomoću ovlaživača. Uz vruće, vlažne ljetne mjesece, razmislite o instaliranju odvlaživača zraka koji će zajedno s vašim klimatizacijskim sustavom povući višak vode iz zraka.

Na tržištu je dostupan širok izbor proizvoda za kontrolu vlažnosti. Najbolje je konzultirati stručnjaka za HVAC kako biste dobili savjet o tome koji je sustav najprikladniji za vaš dom.

Omogućiti unakrsnu ventilaciju

Unakrsna ventilacija otvaranjem prozora i dopuštanjem svježeg zraka također je učinkovit način upravljanja vlagom. Zrak s visokim sadržajem vlage miješa se s vanjskom atmosferom, normalizirajući kvalitetu zraka.

vlaga
Vlaga

Vlaga i zdravlje: Izravni učinci mogu biti smrtonosni

Bilo da se radi o zatvorenom ili otvorenom prostoru, prevelika vlaga u kombinaciji s visokim temperaturama može uzrokovati pregrijavanje naših tijela. Kad se to dogodi, posljedice mogu biti opasne.

Jeste li se ikada zapitali zašto je vrući, ljepljivi i vlažni zrak toliko neugodniji od vrućeg, suhog zraka? To je zato što vlaga sprječava sposobnost vašeg tijela da regulira tjelesnu temperaturu i rashladi se. Previše vlage zapravo može uzrokovati porast tjelesne temperature.

Evo ukratko kako to funkcionira. Kada temperature postanu previsoke, vaše tijelo ima obrambene mehanizme koji se aktiviraju kako bi održali vašu unutarnju temperaturu stabilnom. To uključuje:

 • znojenje
 • pojačano disanje
 • promijenjena cirkulacija krvi

Znojenje je važno, a uvelike ga otežava prevelika vlaga u zraku. Znojenje hladi tijelo kada vlaga isparava iz kože. Međutim, kada je zrak već zasićen vodenom parom (kao što je to kada razina vlažnosti poraste na 70 posto i više), znoj ne može ispariti. Dakle, umjesto da se ohladite, samo se osjećate toplije i ljepljivije.

U tom trenutku tijelo je prisiljeno posegnuti za drugim sredstvima kako bi se pokušalo ohladiti. Zbog toga možete primijetiti da dišete brže kako vam postaje sve toplije. Vaše srce pumpa više krvi u ekstremitete, a manje u unutarnje organe i mozak. Zbog toga se osjećate tromo i maglovito. Možete početi osjećati vrtoglavicu ili čak pasti u nesvijest. Također možete osjetiti grčeve u mišićima, posebno u nogama.

Gubitkom tekućine, soli i elektrolita dolazi do pregrijavanja organizma. Na kraju, ako vaše tijelo ne može održati temperaturu, možete razviti toplinsku iscrpljenost ili toplinski udar, što može biti kobno.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

3 uobičajena uzroka prevelike vlage u vašem prostoru

Sada kada znate činjenice o vlazi i zdravstvenim problemima, evo što trebate znati o uzrocima prevelike vlažnosti.

Tada ćete biti spremni nositi se s problemom i osjećati se bolje u svom prostoru.

1. NEADEKVATNA VENTILACIJA

Nedostatak svježeg zraka može povećati razine kemijskih i organskih patogena koji uzrokuju bolest, kao i nelagodu zbog vlage.

Promjene u dizajnu HVAC-a od strane kvalificiranog stručnjaka, poput dodavanja dodatnog zraka ili preusmjeravanja cijevi, mogu napraviti veliku razliku u razinama vlažnosti.

2. VELIKI KLIMA UREĐAJ

To je češća situacija nego što možete zamisliti. Građevinski poduzetnici često griješe ugrađujući klima uređaje koji su prejaki za prostor. Kao rezultat toga, jedinica se često uključuje i isključuje, nikad ne radi dovoljno dugo da ukloni vlagu iz zraka.

Vjerovali ili ne, možda ćete morati smanjiti svoju HVAC opremu kako biste kontrolirali vlagu u svom prostoru.

3. ZAPOSTAVLJENO ODRŽAVANJE KLIMA UREĐAJA

Kada je vaša oprema zanemarena i više ne radi učinkovito, može doći do previše vlage u vašem prostoru. Ugađanje i dobro čišćenje može ga vratiti u ispravno radno stanje.

Vlažnost je samo jedan od mnogih problema uzrokovanih lošim održavanjem vaše klima opreme. A ti vas problemi koštaju na načine za koje vjerojatno niste ni svjesni.

 

Zapratite nas na našem Facebooku