Upala grla – simptomi, uzroci i kada djeluju antibiotici

Što je upala grla?

Upala grla je virusna ili bakterijska upala krajnika i ždrijela.

Glavni simptomi upale grla su bol, grebanje ili iritacija grla koja se često pogoršava prilikom gutanja.

Upala grla može biti uzrokovana virusima, bakterijama ili drugim faktorima kao što su alergije ili duhanski dim.

Virusna upala grla često se pojavljuje tijekom hladnijih mjeseci, posebno tijekom jeseni i zime, što je uobičajeno za većinu upala respiratornog sustava.

Bakterijska upala može se pojaviti tijekom cijele godine, ali češća je u školskoj dobi i kod osoba koje su izložene većem riziku, poput onih koji su u bliskom kontaktu s oboljelima.

Upala grla se prenosi kapljičnim putem, stoga je važno održavati higijenu ruku i izbjegavati bliski kontakt s oboljelim osobama za smanjenje rizika od infekcije.

Bakterijska i virusna upala grla

Bakterijska i virusna upala su dvije različite vrste upale grla koje se razlikuju prema uzročnicima i još nekim karakteristikama.

Bakterijska upala grla

Bakterijska upala grla obično je uzrokovana bakterijama, pri čemu je najčešći uzročnik Streptococcus pyogenes, poznat i kao streptokok grupe A.

Simptomi bakterijske upale grla uključuju tešku bol u grlu, poteškoće pri gutanju, povišenu tjelesnu temperaturu, crvenilo i oticanje ždrijela te pojačane simptome poput glavobolje i osjećaja razdražljivosti.

Bakterijska upala grla obično se liječi antibioticima kako bi se ubili bakterijski organizmi.

Virusna upala grla

S druge strane, virusna upala grla uzrokovana je različitim vrstama virusa, uključujući rhinoviruse, adenoviruse, enteroviruse i viruse influence.

Simptomi virusne upale grla obično uključuju blagu do umjerenu bol u grlu, curenje nosa, kašalj, kihanje, povišenu tjelesnu temperaturu i osjećaj slabosti.

Glavna razlika između bakterijske i virusne upale je u uzročnicima, s obzirom na to da bakterijska upala grla uzrokovana bakterijama obično zahtijeva liječenje antibioticima, dok se virusna upala grla liječi simptomatski.

Liječnik može postaviti ispravnu dijagnozu na temelju pregleda i testova te odlučiti o odgovarajućem tretmanu.

Streptokokna upala grla

Streptokokna upala grla je upala grla uzrokovana bakterijama Streptococcus pyogenes, poznatim i kao streptokokom skupine A.

streptokok

Ova vrsta bakterija je jedan od najčešćih uzročnika bakterijske upale grla, a njezini simptomi mogu biti neugodni i intenzivni.

Simptomi streptokokne upale grla obično uključuju izrazitu bol u grlu koja otežava gutanje, što može biti posebno neugodno.

Povišena tjelesna temperatura i groznica česti su prateći simptomi.

Tonzile, odnosno krajnici smješteni na stražnjem dijelu grla, postaju crveni, natečeni i često prekriveni bijelim naslagama.

Također, limfni čvorovi u vratu mogu postati povećani i osjetljivi.

Osobe koje boluju od streptokokne upale grla obično osjećaju opću slabost, umor i mogu imati blagi kašalj.

Liječenje streptokokne upale grla uključuje primjenu antibiotika, najčešće penicilina.

Antibiotici su ključni kako bi se spriječile komplikacije kao što su reumatska groznica, infekcije krajnika ili apscesi u grlu.

Osobe sa sumnjom na streptokoknu upalu grla trebaju konzultirati liječnika kako bi se postavila dijagnoza i odredio odgovarajući tretman.

Razlikovanje streptokokne upale grla od virusnih upala grla važno je za pravilno liječenje i sprječavanje komplikacija.

Gnojna upala grla, poznata i kao gnojna angina je ozbiljna upala grla često uzrokovana bakterijom streptokok skupine A, često praćena gnojnim naslagama na tonzilama.

Karakterizira je izrazita bol u grlu, natečeni i crveni tonzili, te bijele ili žute gnojne naslage na njima.

Upala grla – uzroci i simptomi

Najčešći uzroci upale grla uključuju:

Bakterijska upala

Bakterijske upale grla, poput streptokokne upale grla, uzrokuju bakterije poput Streptococcus pyogenes.

Karakterizira ih teška bol u grlu, visoka tjelesna temperatura te prisutnost bijelih naslaga na tonzilama.

Virusna upala

Virusne upale grla, poput prehlade ili gripe, uzrokuju različiti virusi.

Simptomi uključuju blagu bol u grlu, curenje nosa, kašalj i osjećaj slabosti.

Alergije

Alergijske reakcije na alergene poput peludi ili prašine mogu izazvati upalu grla sa simptomima svrbeža, iritacije i crvenila u grlu.

Iritacije grla

Iritacije grla mogu biti posljedica pušenja, izlaganja dimu ili zagađenom zraku, uzrokujući osjećaj grebanja i nelagode u grlu.

Suhoća zraka

Suhoća zraka, posebno u zatvorenim prostorima s klima uređajima, može dehidrirati sluznicu grla i uzrokovati osjećaj grebanja i nelagodu.

Kada posjetiti liječnika zbog upale grla?

Važno je znati kada posjetiti liječnika zbog pravovremene dijagnoze i odgovarajućeg liječenja upale grla.

Osoba treba razmotriti konzultacije s liječnikom u slučaju dugotrajne upale grla koja traje duže od 7 dana, jer to može ukazivati na ozbiljniji problem ili stanje koje zahtijeva stručnu pomoć.

Ako upalu grla prate i povišena tjelesna temperatura, ozbiljne poteškoće pri gutanju, prisutnost bijelih naslaga na tonzilama, teške poteškoće s disanjem ili gušenje, osoba treba odmah potražiti liječničku pomoć.

Prisutnost bijelih naslaga ili gnoja na tonzilama može ukazivati na bakterijsku upalu grla koja zahtijeva liječenje antibioticima.

U većini blagih slučajeva upale grla, liječenje kod kuće je dovoljno, no ozbiljni simptomi zahtijevaju brzu reakciju i pažljivo liječničko praćenje.

Liječenje upale grla kod kuće

Iako se mnoge upale grla mogu liječiti kod kuće, u slučaju ozbiljnijih simptoma ili produženih tegoba, preporučuje se konzultacija s liječnikom kako bi se isključile ozbiljnije komplikacije ili bakterijska infekcija koja zahtijeva antibiotike.

Za liječenje upale grla kod kuće, osoba može poduzeti sljedeće korake:

Pijenje tekućine

Preporučuje se redovito pijenje tekućine kao što su voda, čajevi, juhe i prirodni sokovi kako bi se održala hidratacija tijela i smanjila iritacija grla.

Ispiranje grla slanom vodom

Ispiranje grla mlakom slanom vodom nekoliko puta dnevno može pomoći ublažiti bol i smanjiti upalu grla.

Korištenje pastila i sprejeva

Pastile za grlo i sprejevi koji sadrže sastojke poput mentola ili blagih analgetika mogu privremeno smanjiti bol i iritaciju u grlu.

upala grla

Vlaženje zraka

Upotreba ovlaživača zraka u domu može pomoći održati optimalnu vlažnost zraka, čime se ublažava suhoća i iritacija u grlu.

Odmor i mirovanje

Osoba treba odmoriti kako bi tijelu omogućila oporavak.

Preporučuje se izbjegavanje napornih aktivnosti koje bi mogle dodatno opteretiti grlo.

Izbjegavanje iritirajućih čimbenika

Važno je izbjegavati pušenje i izlaganje dimu jer to može pogoršati simptome upale grla.

Hidratiziranje grla

Upotreba voćnih sokova, pastila ili balzama za grlo koji sadrže prirodne sastojke poput meda ili eukaliptusa može pomoći hidratizirati grlo i ublažiti nelagodu.

Konzumacija toplih napitaka

Konzumiranje toplih napitaka poput čaja s medom ili limunom može ublažiti bol u grlu i pružiti dodatnu hidrataciju.

Zdrava prehrana

Uravnotežena prehrana s obiljem voća i povrća može podržati imunološki sustav i pomoći tijelu u borbi protiv upale grla.

Korištenje lijekova za snižavanje temperature i boli

U slučaju povišene tjelesne temperature ili teške boli, osoba može uzeti odgovarajuće lijekove kao što su paracetamol ili ibuprofen prema uputama na pakiranju.

Što poduzeti u slučaju dugotrajne upale grla?

Dugotrajna upala grla može biti znak ozbiljnijeg problema ili stanja koje zahtijeva posebnu pažnju.

Osoba koja se suočava s upalom grla koja traje duže od nekoliko dana ili koja je popraćena ozbiljnijim simptomima trebala bi poduzeti korake kako bi se nosila s ovim stanjem.

Ako upala grla traje više od 7 dana ili simptomi postaju ozbiljniji, kao što su visoka tjelesna temperatura, poteškoće s disanjem i gutanjem ili prisutnost bijelih naslaga na tonzilama, liječnička procjena je ključna.

Liječnik će provesti pregled, postaviti dijagnozu i odabrati odgovarajući tretman.

Osim toga, kako bi olakšali simptome upale grla, osoba bi trebala izbjegavati pušenje i izlaganje dimu, što može pogoršati stanje.

Potrebno je održavati hidrataciju pijenjem dovoljno tekućine, uključujući vodu, čajeve i juhe.

Osim tih mjera, odmor je ključan kako bi se tijelu pružila prilika za oporavak.

Osoba treba izbjegavati pretjerano naprezanje grla, kao što su dugi razgovori.

U slučaju kada liječnik propiše antibiotike (za bakterijsku upalu grla) ili druge lijekove, važno je slijediti upute i završiti cijeli tijek liječenja.

Upala grla kod djece

Upala grla kod djece relativno je čest zdravstveni problem, a obično se javlja kao rezultat virusnih ili bakterijskih infekcija.

Većina slučajeva upale grla kod djece uzrokovana je virusima, a simptomi uključuju bol u grlu, promuklost, poteškoće pri gutanju, kašalj i povišenu tjelesnu temperaturu.

Virusne upale grla obično prolaze samostalno i zahtijevaju simptomatsko liječenje.

Bakterijska upala grla kod djece često je uzrokovana streptokokima, što može rezultirati streptokoknom upalom grla.

Simptomi uključuju jaku bol u grlu, visoku tjelesnu temperaturu, crvenilo i oticanje tonzila te pojavu bijelih naslaga na tonzilama.

Ova vrsta upale grla obično zahtijeva liječenje antibioticima kako bi se spriječile komplikacije poput reumatske groznice.

Alergije na pelud, prašinu ili druge alergene mogu izazvati iritaciju i upalu grla kod djece.

Simptomi uključuju svrbež, crvenilo i iritaciju grla, često popraćeni kihanjem i curenjem nosa.

Identifikacija i upravljanje alergenima ključni su koraci u liječenju ovih slučajeva.

Važno je da roditelji obrate pažnju na simptome upale grla kod djece i konzultiraju se s liječnikom kad god su zabrinuti za ozbiljnost simptoma ili ako simptomi traju dulje od nekoliko dana.

Za liječenje upale grla kod djece, važno je osigurati odgovarajuću hidrataciju djetetu, potičući ga da pije vodu, čajeve ili tople juhe.

Također, preporuča se i korištenje pastila i sprejeva koji su prikladni za dob djeteta kako bi se olakšala bol u grlu.

ovlazivac zraka

U slučaju sumnje na bakterijsku upalu grla, konzultirati liječnika radi postavljanja dijagnoze i propisivanja antibiotika ako je potrebno.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img