Uklanjanje dlačica laserskim metodama – Sve što trebate znati

Sigurno ste barem jednom poželjeli zauvijek ukloniti neželjene dlačice. Sve više žena i muškaraca odlučuje se na lasersko uklanjanje dlačica kako bi se riješili problema s britvicama i bolnih metoda poput voska.

Što je to lasersko uklanjanje dlačica?

Lasersko uklanjanje dlaka medicinski je postupak u kojem se laserom, koji stvara intenzivno pulsirajuću zraku točno određene valne duljine, uklanjaju neželjene dlačice. Isto tako, energija lasera sprječava ponovi rast dlačica.

Što je dlaka tamnija i deblja te gušća, to se više topline proizvede. Toplina oštećuje stanice oko dlačica kao i područje neposredno uz vlas dlačice koje je odgovorno za ponovni rast. To omogućuje drastično smanjenje dlačica na području koje se tretira.

Laserska depilacija ili IPL depilacija?

IPL (Intense pulsed light) depilacija je metoda uklanjanja dlačica pulsirajućom svjetlošću visokog intenziteta. IPL koristi visokonaponsko svjetlo koje sadrži više valnih duljina, a ne jednu jedinstvenu zraku kako je slučaj kod lasera.

I laser i IPL mogu se primjenjivati na bilo kojem dijelu tijela. A koju metodu odabrati ovisi o željenom rezultatu, ali i boji i debljini dlačica. Laserska metoda uklanjanja dlačica je sigurna za sve tipove kože, dok IPL može uzrokovati opekline kod ljudi s tamnijom kožom. IPL je jeftinija metoda, ali nešto manje učinkovita. Isto tako, laserom se jednako mogu tretirati i veća (npr. leđa) i manja područja (npr. nadusnica).

uklanjanje dlačica

Tko je kandidat za lasersko uklanjanje dlačica?

Idealan kandidat za lasersko uklanjanje dlačica jest osoba svijetle puti i tamnih dlaka. Međutim, to ne znači da tretman neće odgovarati i drugim profilima. Ovom metodom rješava se i problem uraslih dlaka.

Laser nije čaroban?

Nije rijetko da se pacijentima obećava trajno uklanjanje dlačica jednim tretmanom. Istina je da je za dugoročne rezultate potrebno ponoviti tretman više od jednog puta. Zašto?

Dlake rastu u tri faze;

  • Anagena – aktivna faza rasta
  • Katagena – međufaza za vrijeme koje se folikule pripremaju za fazu odmora
  • Telogena – faza odmora za vrijeme koje stare dlačice otpadaju

Prema tome, moguće je da se između tretmana pojave nove folikule.

Hoće li boljeti?

Laseri su danas značajno bezbolniji nego što su nekada bili. Često se bol prilikom tretmana opisuje s onom kao kod natezanja gumice o kožu. Naravno, bol je individualna za svakog pacijenta, a i ovisi o mjestu koje s tretira.
Tretman izgleda tako da se koža namaže specijalnim gelom te se laserskim zrakama prelazi preko tog područja. Klijent može osjetiti lagano ubadanje ili bockanje.

Nakon tretmana moguća je pojava crvenila kože u trajanju od par dana.

lasersko uklanjanje dlaka
Lasersko uklanjanje dlaka – je li zaista trajno?

Razlike u laserima?

Lasersko uklanjanje dlačica obavljaju dermatološke poliklinike i specijalizirani dermatološki centri. Ako se odlučite na tretman svaka specijalizirana ustanova omogućit će vam uvid u sam tretman i vrstu lasera kojom se koriste. U upotrebi su najčešće diodni laseri koji se razlikuju po proizvođačima.

lasersko uklanjanje dlačica

Lasersko uklanjanje dlačica je skupo?

Najčešće se tretiraju ruke, noge, bikini zona, brada, nadusnica i pazusi.
U nastavku donosimo okvirne cijene jednog tretmana laserskog uklanjanja dlačica pojedinog područja:

Tretirano područje Okvirna cijena
Ruke 1.300 kn
Cijele noge (bez bikini zone) 3.000 kn
Bikini zona 1.000 – 1.700 kn
Brada 700 kn
Pazusi 1.000 kn
Nadusnica 650 kn

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img