Treba li odgoditi cijepljenje ako je moje dijete bolesno?

Treba li odgoditi cijepljenje ako je moje dijete bolesno?

Treba li odgoditi cijepljenje ako je moje dijete bolesno? Ovisi o vrsti bolesti i o tome koliko je vaše dijete bolesno.

Mnogi liječnici predlažu odgađanje cijepljenja ako vaše dijete ima:

Temperaturu iznad 38 stupnjeva Celzijusa

Gripu, upalu pluća ili drugu ozbiljnu infekciju

– Blagu prehladu, nema medicinskog razloga za odgađanje cijepljenja. Međutim, dijete može biti nervozno ili će teže podnijeti bilo kakvu reakciju ako se ne osjeća dobro.

Neke vrste cjepiva možda je bolje odgoditi ukoliko je dijete bolesno

Treba li odgoditi cijepljenje ili ne ovisi i o vrsti cjepiva koje vaše bolesno dijete prima.

Ukoliko mu treba jedno od rijetkih cjepiva koje sadrži živi, ​​oslabljeni virus – poput MMR-a ili vodenih kozica – možda je najbolje pričekati.

To je tako da se vaše dijete ne mora nositi s rutinskim nuspojavama od injekcije uz simptome njegove bolesti, a ne zato što bi cjepivo moglo biti manje učinkovito ako je vaše dijete bolesno.

Djeca koja su bolesna koja uzrokuje ozbiljno oslabljen imunološki sustav, kao što su AIDS i rak, neće dobiti živa cjepiva.

Stručnjaci kažu da je također bolje odgoditi cjepivo ako je vaše dijete uzimalo steroide. To može oslabiti imunološki odgovor osobe. Dakle, dijete koje je uzimalo visoke doze oralnih steroida (za astmu ili otrovni bršljan, na primjer) duže od dva tjedna treba pričekati najmanje mjesec dana prije nego što primi živo, oslabljeno cjepivo, kao što su MMR ili vodene kozice.

Treba li odgoditi cijepljenje ako je vaše dijete bolesno?

Razgovarajte sa svojim liječnikom i saznajte kakva je njegova politika, tako da ćete znati trebate li otkazati termin. Imajte na umu da što prije vaše dijete dobije cjepiva, prije će biti zaštićeno od bolesti koju cjepivo sprječava.

Vrijeme je važno.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), djeca s umjerenim ili teškim bolestima, s temperaturom ili bez nje, mogu se cijepiti čim više nisu akutno bolesna.

Djeca koja se ne smiju cijepiti – treba li odgoditi cijepljenje

  1. Djeca s leukemijom, limfomom, drugim vrstama raka, AIDS-om i djeca čiji je imunološki sustav ozbiljno ugrožen, ne bi smjela primati živa, oslabljena cjepiva. Ova cjepiva ne predstavljaju prijetnju u normalnim okolnostima, ali imunološki sustav potkopan ozbiljnom bolešću ili potisnut kemoterapijom možda neće biti u stanju boriti se protiv “male infekcije” koju ova cjepiva proizvode.
  2. Djeca s niskim brojem trombocita ili drugim problemima s krvarenjem ne bi smjela primati injekcijska cjepiva (cjepiva).

Populacija djece koja se ne mogu cijepiti iz medicinskih razloga nudi još jedan uvjerljiv razlog da provjerite jesu li cjepiva vašeg djeteta ažurna. Koncept se naziva “imunitet stada”. Ideja je da ako je većina ljudi u zajednici cijepljena, bolesti postaju manje uobičajene, a manje je vjerojatno da će oni koji se ne mogu cijepiti biti izloženi.

 

Izvor: https://www.babycenter.com/health/doctor-visits-and-vaccines/should-immunizations-be-postponed-if-my-child-is-sick_11212

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img