Staračka dalekovidnost – Što se događa s vidom u starijoj dobi?

Staračka dalekovidnost

Staračka dalekovidnost ili prezbiopija se obično javlja nakon 40. godine, a iako se ne može spriječiti, postoje učinkovite metode liječenja koje mogu znatno olakšati život.

Jedan od prvih znakova starenja je početak slabljenja vida na blizinu. Obično se staračka dalekovidnost pojavljuje nakon 40. godine.

Poslovi koji zahtijevaju oštar vid na blizinu postaju otežani pa i obično čitanje izaziva napor. Slova su zamućena, za ugodno čitanje potrebno je sve više udaljavati štivo pa ruke postanu “prekratke”.

staračka dalekovidnost

Staračka dalekovidnost i mogućnosti liječenja

Moguće je zdravim načinom života paziti na zdravlje očiju, ali ne i zaustaviti pojavu staračke dalekovidnosti.

Postoje nekirurške i kirurške metode.

Naočale i kontaktne leće su klasične mogućnosti nekirurških metoda uz koje je potrebno redovno održavanje.

Uz to, stavljanje, skidanje i čuvanje kontaktnih leća dodatan je posao. Nošenje kontaktnih leća treba shvatiti ozbiljno i pridržavati se uputa liječnika. Suzni film slabi nošenjem kontaktnih leća i potrebno ih je skidati prije spavanja kako bi se rožnica pravilno prehranila.

Od kirurških metoda postoje laserska korekcija vida te ugradnja leće u oko što predstavlja ne samo trajno već i najpreciznije uklanjanje dioptrije na svim udaljenostima.

Laserska korekcija vida

Moderni ablacijski laseri u očnoj kirurgiji mogu vrlo precizno oblikovati rožnicu (tanki, prozirni prednji dio oka). Time omogućuju djelomično ili potpuno uklanjanje refraktivnih pogrešaka oka kao što su kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Tako je moguće riješiti problem prezbiopije kod nekih osoba, kreirajući laserom tzv. monovid.

To je laserska korekcija vida kojom se jedno oko tretira da bi vidjelo dobro na blizinu, a drugo oko se korigira za vid na daljinu. Time se mozak stimulira da naizmjenično koristi jedno i drugo oko, ovisno o tome gledamo li na blizinu ili daljinu.

Nedostatak ove metode je što se dioptrija s vremenom pogoršava i u slučaju pojave mrene se potpuno gubi učinak obavljenog zahvata.

Ugradnja leće u oko

vid u starijoj dobi

Intraokularna leća (IOL) implantat je od mekanog polimera – silikona ili akrila, tehnološki dotjeran do savršenstva koji se ugrađuje u oko radi poboljšanja vida. Pri operaciji iz oka se odstranjuje prirodna zamućena leća i ugrađuje umjetna IOL koja omogućava jasan vid na svim udaljenostima.

Za uspješnu ugradnju IOL nužno je napraviti precizna mjerenja, tzv. optičku biometriju. Takvim mjerenjem odredimo leću koja odgovara samo oku pacijenta, ovisno o izmjerenim parametrima.

Operacija je potpuno bezbolna i ugodna za pacijenta.

Upotrebljava se anestezija u obliku kapljica za oči, bez davanja injekcije. Većina pacijenata postiže punu vidnu oštrinu dan ili dva nakon operacije. Nakon nekoliko dana pacijenti mogu obavljati svakodnevne aktivnosti, s napomenom da je poželjno deset dana suzdržavati se od nepovoljnih mikroklimatskih uvjeta i većih tjelesnih napora.

Izvrstan vid nakon te vrste operativnog zahvata je trajan i doživotan.

Svaki operativni zahvat teoretski može imati i komplikacije, kao što su infekcija oka, oštećenje pojedinih dijelova oka tijekom zahvata i slično. Uz modernu tehnologiju i ultrazvučne uređaje koji oslobađaju minimalne količine ultrazvučne energije komplikacije su iznimno rijetke.

Staračka dalekovidnost – Mogu li dobiti mrenu nakon ugradnje leće?

Nakon ugradnje intraokularne leće nije moguće dobiti mrenu.

To je jedan od motiva zašto se ljudi i odluče na zahvat

dr. Igor Knezović

Nakon ugradnje leće u oko dioptrija se ne mijenja i ostaje stabilna do kraja života. Trajnost rezultata zahvaljujemo činjenici da multifokalna leća ne ovisi o prirodnoj akomodaciji oka koje vremenom slabi.

Poliklinika Knezović već dugi niz godina uspješno operira staračku dalekovidnost i mrene, a doktor Igor Knezović je među prvima koji je ugradio ICL leću u Hrvatskoj.

Za bilo kakva pitanja ili naručivanja, možete im se javiti putem ovog 💙

Zaista individualno pristupaju svakom pacijentu kako bi odabrali intraokularne leće obzirom na potrebe i specifičan način života svakog pojedinca (rad na računalu, vožnja,..).

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img