Reumatoidni artritis : 7 stvari koje trebate znati

Reumatoidni artritis : 7 stvari koje trebate znati

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) je kronična bolest obilježena simptomima upale i bolova u zglobovima. Ovi simptomi i znakovi se povećavaju tijekom razdoblja poznatih kao napadi ili egzacerbacije. Druga vremena poznata su kao razdoblja remisije – to je kada simptomi mogu potpuno nestati.

Koji su simptomi reumatoidnog artritisa?

Simptomi reumatoidnog artritisa obično utječu na zglobove ruku, zapešća i koljena, ali također mogu utjecati na tkiva i organe u cijelom tijelu, uključujući pluća, srce i oči.

Simptomi mogu uključivati umor, nisku temperaturu, slabost, gubitak apetita, gubitak funkcije zgloba ili deformacije, osjetljivost i otekline u jednom ili više zglobova te čak gubitak funkcije zgloba i deformacije.

1. Reumatoidni artritis može biti nevidljiva bolest u ranim fazama

Reumatoidni artritis je uzrokovan temeljnom upalom, koja može utjecati na vaše fizičko i emocionalno zdravlje iz razloga što možete osjećati bol, kronični umor i čestu nelagodu. Važno je biti izričit o svom stanju s prijateljima i voljenima jer oni možda neće moći “vidjeti” kroz što prolazite. Objašnjavajući vaše stanje i vaše potrebe bi moglo olakšati situaciju.

2. Može utjecati na vas drugačije kako starite

Pregled istraživanja iz 2017. pokazao je da, iako je reumatoidni artritis najčešći u žena u dobi od 25 do 45 godina, stanje se može razviti kod muškaraca i žena svih dobnih skupina. Iako je RA prvenstveno karakteriziran boli i upalom u zglobovima, možete razviti različite razine progresije kako starite — takve promjene mogu biti značajnije ako vam je RA izvorno dijagnosticiran u 20-im ili 30-im godinama. Primjerice, možete primjetiti sljedeće:

 • Iznenadne gubitke težine
 • Kronični umor, veću potrebu za snom
 • Svakodnevni zadatci vam oduzimaju puno više energije nego prije
 • Češće zaboravljate stvar

3. Vježbanje može pomoći kod ublažavanja boli

Redovita tjelovježba pomaže poboljšati vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, ali može biti teško započeti kada imate bolove povezane s RA. Međutim, tjelovježba može pomoći u cjelokupnom liječenju boli kada živite s RA – osobito kada ste u rutini. Zamolite svog liječnika za pomoć ako ste tek počeli vježbati. Možda ćete moći započeti s hodanjem svaki dan, a zatim postupno povećavati udaljenost i brzinu. Vježbe otpora i fleksibilnosti, kao što su joga i tai chi, također mogu pomoći u ublažavanju RA bolova i povećanju pokretljivosti.

4. Odmor je jednako važan kao i vježbanje

Nacionalni institut za artritis i mišićno-koštane i kožne bolesti preporučuje redovitu tjelovježbu, ali više odmaranja kada vam RA bukne. Previše tjelovježbe – osobito tijekom izbijanja RA – može povećati upalu i pogoršati vaše simptome. Redoviti odmor također može smanjiti umor. Najbolje je slušati svoje tijelo. Možete razmisliti o tome da uzmete dan odmora ili zamijenite vježbanje nježnim istezanjem joge ako osjećate bol ili preveliku iscrpljenost.

5. Jako je važno upravljati sa stresom

Stres može povećati rizik od razvoja za reumatoidni artritis, a može pogoršati i druga stanja koja imate kao što je fibromijalgija. Redovite vježbe i tehnike opuštanja mogu pomoći u upravljanju stresom i smanjenju upale. Važno je svaki dan odvojiti vrijeme za sebe, bilo da se radi o kratkoj šetnji, meditaciji, ili nečemu što vas opušta.

6. Kontroliranje tjelesne težine može smanjiti simptome

Prema Nacionalnom institutu za artritis i mišićno-koštane i kožne bolesti, pretilost može povećati rizik od napredovanja RA. Ako je potrebno, gubitak težine može pomoći u smanjenju progresije RA i umanjiti simptome. Gubitak težine također može pomoći u ublažavanju bolova u određenim zglobovima, posebno u vašim:

 • Leđima
 • Kukovima
 • Koljenima
 • Zglobovima

7. Zdrav način života jako je važan

Upalni učinci reumatoidni artritisa mogu se proširiti na unutarnje organe, uključujući vaše srce i pluća. Zapravo, prema Arthritis Foundation, srčana bolest je broj jedan uzrok smrti kod ljudi koji imaju RA. Osim upravljanja svojim RA, možete učiniti i druge stvari kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti, kao što su:

 • Smanjenje razine kolesterola u prehrani
 • Podizanje krvnog tlaka na stabilnu razinu
 • Dijeta sa niskim udjelom masti
 • Prestanak pušenja

Kada razgovarati sa svojim liječnikom?

Lijekovi koji modificiraju bolest pomažu u liječenju RA i sprječavaju njegovo napredovanje, no možda će se s vremena na vrijeme morati prilagoditi doza. Važno je pratiti svoje simptome i prijaviti sve nove napade svom liječniku kako bi vam mogao prilagoditi lijek što je prije moguće, ako je potrebno. Također biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom ako se simptomi RA ne popravljaju, unatoč uzimanju lijekova. Bilo kakvo povećanje boli ili promjene u kvaliteti vašeg života također treba prijaviti.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img