Psorijaza – Kako ju pravilno liječiti i kome se obratiti za pomoć?

Psorijaza se još naziva i “ljuskavica”. Od ove kožne bolesti boluje oko 1-3 % svjetske populacije, dok u Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7 % stanovništva. 

Što je to psorijaza?

Ona je upalna, kronična kožna bolest. Karakterizira ju izmjena različito dugih razdoblja povlačenja i pogoršanja bolesti. Javlja se jednako kod oba spola i pojavnost je prisutna u svim životnim razdobljima.
S obzirom da je najčešća vrsta psorijaze ona koja se javlja s mrljama i srebrnim ljuskicama, kao posljedica se često javlja i lokalizirana hiperpigmentacija.

“Simetrična bolest”

Za ovu kožnu bolest specifična je simetrična pojava na tijelu. Primjerice, istodobno će se pojaviti na oba lakta, oba koljenja itd.

psorijaza

Posebne vrste

Vulgarna psorijaza je najčešći oblik psorijaze koji se pojavljuje u 90 posto bolesnika. Tijek bolesti je kroničan, ljeti se promjene mogu znatno povući, a zimi obično slijedi pogoršanje. Karakteristično za ovaj oblik je pojava ljuskavih krugova na koži koji se mogu širiti i spajati te tako zahvaćati veću površinu kože. Specifična mjesta pojave su koljena, laktovi i vlasište.

Kapljičasta psorijaza obilježena je pojavom sitnih žarišta gusto raspoređenih po koži trupa i udova. Češće se pojavljuje kod djece ili mlađih odraslih, a obično joj prethodi streptokokna infekcija gornjih dišnih puteva.

Postoji još nekoliko rjeđih i težih oblika psorijaze kod kojih se definira različita klinička slika; ritrodermična, gnojna , inverzna.

Koji su simptomi?

Iako smo već spomenuli kako se prvi simptomi psorijaze mogu javiti u svakoj životnoj dobi, najčešće se prvi puta javljaju u odrasloj dobi, odnosno tijekom 20. i 30. godine života, te 50. i 60. godine života.

  • pojava upalnih crvenkastih oštro ograničenih žarišta različite veličine
  • prekrivenost srebrnkasto-bjelkastim ljuskama različite debljine
  • čest osjećaj nelagode
  • peckanje i svrbež
  • oštećeni nokti

Kako se tretira psorijaza?

Psorijaza se često tretira primjenom lokalne terapije. Terapija se najčešće sastoji od emolijensa, hidratantnih krema, keratolitičkih agensa i kortikosteroida. 

Osim terapije koju je propisao liječnik, nužno je svakodnevno provoditi odgovarajuću higijenu i njegu kože. Mnogi pokušavaju razne kupke ili kreme te čak neke prirodne kombinacije liječenja. 

Psorijaza je dosta individualna te ukoliko ste otkrili da vam i neki prirodni načini pomažu, primjerice određena kupka i slično uvedite ju u vašu rutinu.

psorijaza

Njega kože

Oboljelu kožu važno je pravilno njegovati. To podrazumijeva ograničenje tuširanja na pet minuta u toploj vodi (poželjna temperatura vode od 34 do 35 °C), korištenje blagih sredstava bez sapuna koja omekšavaju ljuske i sušenje kože nježnim tapkanjem, dok kosu treba prati šamponom koji će smiriti upalu.
 
Isto tako, svaki dan treba obilno nanijeti emolijentno sredstvo na cijelo tijelo kako bi se ojačala kožna barijera i ograničila ponovna pojava simptoma. Često se preporučaju i kreme koje sadrže ureu, jer pomaže vezivanju vode za kožu.

Djeca – psorijaza ili atopijski dermatitis?

U usporedbi s atopijskim dermatitisom, psorijaza je manje učestala kod djece. Najčešći oblik psorijaze kod djece je kapljični tip, koji se najčešće javlja sa streptokoknom infekcijom grla. Psorijaza u dječjoj dobi izgledom je drukčija od slike kakvu vidimo kod odraslih – zahvaćeno područje kože je manje ljuskavo, a ne stvara se ni tako debeo sloj ljuski kao kod odraslih. A i mjesta pojavljivanja promjena su različita – kod djece su to najčešće pregibi i lice.

Kome se obratiti za pomoć?

Potrebno je potražiti liječničku pomoć ako se znakovi i simptomi pogoršaju ili se ne poboljšaju tijekom liječenja. Vrlo je bitno da pacijenti reagiraju na vrijeme kako bi se moglo što ranije doskočiti problemu.
U nastavku vam donosimo nekoliko privatnih poliklinika kojima se možete obratiti za stručnu pomoć u liječenju psorijaze a koje smo uspjeli pretragom pronaći za vas:

 

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

 

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu 

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img