Plava riba pod povećalom: jadranska plava riba – mit o mastima
Tisućama godina riba i morski plodovi važan su i neizostavan dio ljudske prehrane.
Još od doba prapovijesti, lov na ribu i njezina konzumacija oblikovali su našu prehranu i kulturu.
Egipćani, Kinezi i Rimljani posebno su cijenili ove darove mora.
Prema raspodjeli masti, riba se dijeli na plavu i bijelu.
Plava riba, karakteristična po svojoj prepoznatljivoj boji, pohranjuje masti u masnim stanicama koje se protežu po cijelom tijelu.
S druge strane, bijela riba skladišti svoje masnoće uglavnom u jetri, dok je prisutna i u trbušnoj šupljini, iako u manjoj mjeri.
Ova podjela ne samo da definira okus i teksturu ribe, već također ima utjecaj na njezinu prehrambenu vrijednost i način pripreme.
Zato se, kad je riba posrijedi, a posebice kada je u vidu plava riba, kaže masnije je zdravije.
Plava riba u dubinama Jadranskog plavog svijeta, krije svoje blagodati otkrivajući nam da je njezino bogatstvo mastima ključ zdravlja.
Preporuke nam govore da kako bismo sačuvali zdravlje, trebali bismo konzumirati plodove mora barem dva puta tjedno, po 170g.
Plava riba na svojim leđima i bokovima ima oslikane srebrnkaste pruge.
Obično u sebi nosi od 5 do 10 posto masti. Doduše, ponekad i nešto više.
Iako plava riba pliva u jatima, njezina je prisutnost na našim stolovima, nažalost, oskudna, s godišnjom konzumacijom od samo 8.5kg po stanovniku.
Plava riba, osim što je kako hrana tako i poslastica; ona je dar života za naše srce i dušu.
PLava riba, ukoliko je implementirana u prehranu ne samo da potiče smanjenje tjelesne težine, već nudi i ljekovite olakšice oboljelima od srčanih tegoba.
Plava riba svoju tajnu krije je u svojemu obilju omega-3-nezasićenim masnim kiselinama koje imaju vrlo povoljan učinak na srce i krvne žile pa se zato smatraju i prirodnim lijekom za srčanožilne bolesti.
Stručnjaci tvrde da kad je plava riba posrijedi, kaže se masnije je zdravije upravo zbog većeg sadržaja masnih kiselina masna riba pruža više blagodati za zdravlje nego nemasna.
Njihovo djelovanje na naše srce otkriva se kroz smanjenje kolesterola, odvraćanje upala te donošenja olakšanja u vidu antihipertenzitivnih i antiaritmijskih svojstava.
Plava je ruba poput svjetionika vitalnih hranjivih tvari u našoj svakodnevnoj prehrani.
Obogaćuje nas biološki važnim bjelančevinama, vitaminom A, B i D skupine, kalcijem, željezom, cinkom, kalijem, fosforom, jodom i selenom.
Eikozapentaenska masna kiselina (EPK) i dokjozaheksaenska masna kiselina (DHA) čarobne su esencije plave ribe koje usporavaju stvaranje aterosklerotskih plakova.
Upala se danas smatra glavnim čimbenikom nastanka ateroskleroze, a djelovanje omega 3-masnih kiselina povezuje se sa smanjenjem razine TNF-alfa i interleukina 1 beta u plazmi, što upućuje na njihovo protuupalno djelovanje.
Eikozanoidi koji nastaju od omega-3 i omega-6 masnih kiselina bitni su za tijek upalnog odgovora, agregaciju trombocita i upravljanje vazokontrikcijom (stezanjem), odnosno dilatacijom (širenjem) krvnih žila.
Ova vrsta ribe, dakako kraljica mora, utječe na smanjenje broja smrti, srčanih udara i iznenadnih srčanih zastoja.
Takav učinak vjerojatno je posljedica ugradnje EPA i DHA u stanične opne, što dovodi do veće protočnosti opne u stanicama srca, odnosno do prevencije fibrilacije atrija.
Dnevno uzimanje 3g ribljeg ulja tijekom šest tjedana smanjuje ventrikularnu tahikardiju i rizik od iznenadne srčane smrti u bolesnika s ishemijskom bolešću arterija.
Plava riba: vrste, popis
U jadranskom su moru poznate vrste plave ribe:
lubin / brancin
Jedna je od najpoznatijih vrsta ribe kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku Europe.
Bogata nutritivna vrijednost čini ga vrlo zdravim izborom za naš organizam. a njegov okus i tekstura u kombinaciji s mediteranskim začinima zadovoljit će svako nepce.
orada / komrača / podlanica
Komrača, podlanica ili orada samo su neki od tridesetak naziva za ovu vrstu plave ribe Jadrana.
Poznata po svojim srebrnim ljuskama i ukusnom mesu, orada je poslastica za ljubitelje morske hrane.
Obično se peče na žaru ili priprema u solnoj kori, tehnici u kojoj se riba ili meso omata u debeli sloj soli i drugih začina prije pečenja.
Ovaj sloj soli stvara izolacijsku barijeru koja zadržava vlagu unutar hrane tijekom pečenja, čime se osigurava da meso ostane sočno i ukusno.
Nakon pečenja sol se uklanja, a hrskava i aromatična korica dodaje bogatstvo okusa jelu.
kovač / šanpjer
Prema lokalnoj legendi poznata kao kovač, šanpjer ili riba Svetog Petra, ova je riba cijenjena zbog svog slatkog, blago zemljanog okusa i čvrste teksture.
Često se priprema na razne jednostavne načine kako bi se istaknule njezine arome.
srdela / srđela / šardela
Srdele su obilne u hrvatskom dijelu Jadrana.
Ove malene ribice ukusne su kada se peku na žaru, a ujedno i izvrsni izvor omega-3-masnih kiselina.
tuna / tunj
Osim pod imenima tuna ili tunj, Hrvatska je poznata po svojoj plavoj tuni koja se smatra delikatesom.
Njezino crveno meso idealno je za sushi, sashimi ili jednostavno pečenje na žaru.
Ona je riba tople krvi i kao takva jedina vrsta na svijetu!
zubatac
Riba često poznata kao zubatac visoko je cijenjena diljem Mediterana.
Izazovan je, ali i visoko nagrađujuć ulov za ribare.
Zubatac se lako prepoznaje po svojoj veličini, obično doseže čak do jednog metra u dužinu.
Izuzetno veliki i snažni zubi daju ovoj vrsti ime.
Njezino je meso čvrsto i ukusno te popularno u lokalnoj kuhinji.
Često se priprema na žaru ili pečeno s biljem te maslinovim uljem.
Najzdravija plava riba
Kroz bistar plavi svijet Jadrana, jedna se riba ističe svojom izvanrednom ljepotom i hranjivom snagom.
Plava riba o kojoj je riječ je plava perjanica Mediterana imena tuna.
Njezina iznimno bogata tekstura i prepoznatljiv okus čine je ne samo užitkom za nepce, već i izvanrednim izvorom esencijalnih omega-3-masnih kiselina.
U srcu Jadranskog mora, tuna je simbol zdravlja i izvrsnosti, pružajući blagoslov stolovima koji je poznaju.
Vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i usporedba s ostalim EU zemaljama
Porazna je činjenica da su u svijetu, ali i u Hrvatskoj, bolesti srca i krvnih žila najčešći uzrok smrtnosti.
Iako je u Hrvatskoj prisutan, kako je i vidljivo na grafičkom prikazu (ispod), trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, one i dalje predstavljaju jedan od vodećih uzroka smrtnosti.
U usporedbi sa EU, Hrvatska spada među zemlje koje imaju veće stope smrtnosti od prosjeka (tablični prikaz ispod).
Imajući u vidu starenje populacije, sveprisutnu globalizaciju i urbanizaciju, socioekonomsku situaciju, visoku prevalenciju čimbenika rizika poput pretilosti, dijabetesa, hipertenzije i pušenja, moguće je očekivati sve veće opterećenje kardiovaskularnim bolestima ako se ne poduzmu sveobuhvatne mjere prevencije.
Međutim, i svaki pojedinac treba nastojati čuvati svoje zdravlje zdravim životnim navikama.
Danas sve više ljudi boluje od bolesti koje su usko povezane sa srcem i krvnim žilama, kao što su povišen tlak, ishemijska bolest srca, moždanožilne bolesti…
Osim nasljednih, postoje i brojni drugi čimbenici rizika koji mogu pogodovati nastanku tih bolesti.
Opisuju se u mnogim knjigama, navode u medijima i na internetskim stranicama.
Pušenje, pretilost, povišen krvni tlak i hiperlipoproteinemija među vodećim su uzrocima bolesti srca i krvnim žilama, a ubrajaju se u promjenjive čimbenike rizika na koje možemo utjecati.
Drugu skupinu čine nepromjenjivi čimbenici rizika poput dobi, spola i obiteljskog nasljeđa, na koje ne možemo utjecati.
Veću sklonost za razvoj srčanožilnih oboljenja imaju osobe starije životne dobi i muškarci, a žene prije menopauze puno rjeđe obole.
U treću skupinu čimbenika rizika svrstavamo one koji ovise o načinu života (pušenje, tjelesna aktivnost, uzimanje alkohola…), a podložni su promjenama.
Smanjena tjelesna aktivnost znatno utječe na pretilost, a uz pogoršanje šećerne bolesti pridonosi i čestoj pojavi ishemijske bolesti srca.
Uz to, loš utjecaj imaju i stres te druga psihička opterećenja.
Omege
Kako bi se spriječila srčanožilna oboljenja, stručnjaci poručuju da velik utjecaj imaju prije svega zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, prestanak pušenja te smanjenje tjelesne težine i stresa.
Prema položaju dvostruke = veze u odnosu na posljednji ugljikov atom u lancu, višestruko ili polinezasićene masne kiseline dijele se na:
- omega-3-masne kiseline (dvostruka veza na trećem ugljikovom atomu od posljednjeg u lancu)
- omega-6-masne kiseline (dvostruka veza na šestom ugljikovom atomu od posljednjeg u lancu)
- omega-9-masne kiseline (dvostruka veza na devetom ugljikovom atomu od poslejdnjeg u lancu)
Ljudski organizam nije sposoban sam stvoriti dvostruke veze prije devetog ugljikovog atoma u lancu, zbog čega su omega-3 i omega-6-masne kiseline esencijalne za ljudski organizam, odnosno potrebno ih je unositi hranom.
Omega-3-masne kiseline imaju protuupalno djelovanje, većina omega-6-masnih kiselina potiče upalne procese, a omega-9-masne kiseline u tom su pogledu nepristrane.
S obzirom na to da se tijekom posljednjih 150 godina unos omega-3-masnih kiselina smanjio za 80%, može se reći da je nedostatak istih skorbut modernog doba.
U današnjici je unos omega-6-masnih kiselina u konstantnom porastu.
Suočeni s izazovima suvremenog društva, teško je ne uvidjeti utjecaj prehrane koja obiluje prerađenim namirnicama poput biljnih ulja i margarina, čija prisutnost donosi porast omega-6-masnih kiselina.
To je izuzetno nepovoljno jer pogoduje nastanku srčanožilnih bolesti koje postaju epidemija budućnosti.
U tom vrtlogu plava riba nam nesebično nam otvara vrata prema zdravlju donošenjem balansa omega-3 i omega-6-esencija u organizmu.
Ovdje pročitajte dodatno o omega-3-masnim kiselinama
Plava riba, poput tune i skuše, obiluje esencijalnim hranjivim tvarima koji je čine ključnom za očuvanje zdravlja i vitalnosti.
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama.
Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet.
Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>