PCOS – Kako sindrom utječe na začeće i trudnoću?

Procjenjuje se kako PCOS zahvaća čak 6% do 26% ženske globalne populacije. Radi se o cjeloživotnom poremećaju, a žene sa sindromom policističnih jajnika mogu se suočiti s poteškoćama sa začećem i tijekom same trudnoće.

Što je to sindrom policističnih jajnika?

PCOS jest čest poremećaj rada jajnika. Postoje tri glavne značajke ovog sindroma koje ga najbolje opisuju:

  • neredovite mjesečnice – ukazuju na nepravilnu funkciju jajnika, odnosno izostanak ovulacije
  •  višak muških hormona (androgena) – mogu uzrokovati pojačanu dlakavost, akne, ili gubitak kose
  • policistični jajnici – jajnici mogu biti uvećani i sadržavati mnogo vodenih folikula koje okružuju jajašce

Prisutnost neke od dviju navedenih značajki već može ukazivati na prisutnost sindroma.

PCOS – Simptomi

Prvi znakovi i simptomi sindroma policističnih jajnika javljaju se najčešće u adolescentskoj dobi ili ženama u ranim dvadesetima. Mogući simptomi su:

  • neredovite menstruacije ili njihov potpuni izostanak
  • poteškoće sa začećem kao rezultat neregularnih ovulacija ili njihov potpuni izostanak
  • pretjerana dlakavost – izražena na licu, prsima, leđima i na stražnjici
  • izraženo debljanje i/ili pretilost
  • tanka kosa i izraženo opadanje iste
  • masna koža
  • akne

Sindrom policističnih jajnika se često veže i uz pojačan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

pcos

Uzrok sindroma

Točan uzrok nije poznat, međutim često se može primijetiti genetska povezanost. Isto tako, PCOS je vezan uz neuravnoteženu hormonsku sliku. Posebno se veže uz prekomjernu razinu inzulina u tijelu.

Inzulin je hormon koji regulira razinu šećera u tijelu. Mnoge žene koje se bore sa sindromom policističnih jajnika imaju prisutnu i inzulinsku rezistenciju. Pretilost također potiče proizvodnju inzulina u tijelu.

PCOS – Poteškoće sa začećem

Ženama kod kojih je prisutan sindrom policističnih jajnika najčešće se dijagnosticira upravo kad naiđu na poteškoće prilikom pokušaja da ostanu trudne. Izostanak i nepravilne ovulacije mogu stvarati probleme sa začećem.

Kako bi uspostavili ovulaciju, ginekolozi preporučuju smanjiti tjelesnu težinu ako se radi o pretiloj osobi. Odnosno, prije davanja lijekova potrebno je postići indeks tjelesne mase od 30kg/m2.
Ako je potrebno, kreće se s terapijom lijekovima prema posebnom protokolu. Najčešće se koriste klomifen-citrat, inhibitori aromataze (letrozol i anastrozol), gonadotropini, metformin i u posljednje vrijeme promovirani mioinozitol.
Osim lijekovima, ovulacija se može potaknuti i kirurškim putem ovarijskim drilingom.

PCOS

PCOS – Trudnoća

Jednom kad se postigne trudnoća kod žene s dijagnozom sindroma policističnih jajnika potrebno je obratiti posebnu pozornost. Naime, smatra se da PCOS povećava rizik ranih pobačaja i razvoja gestacijskog dijabetesa u trudnoći. Zato se posebno naglašava pravilna prehrana kroz cijelu trudnoću.

Bez obzira na dijagnozu, žene s ovim sindrom mogu iznijeti potpuno normalnu trudnoću u koliko se pridržavaju uputa svojih liječnika.

Za još sličnog sadržaja pročitajte naše ostale eDoktor članke
Pratite nas i na našim društvenim mrežama

#eDoktor

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img