Parkinsonova bolest – Kako pomoći oboljelima?

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest zahtjeva širok spektar podrške i pomoći – od vožnje do liječnika do pomoći u odijevanju. Kako bolest napreduje, pomoć je sve više potrebna oboljelima.

Biti njegovatelj osobi s dijagnozom Parkinsonove bolesti nije lako. Zahtjeva veliki psiho-fizički napor.

Parkinsonova bolest zahtjeva širok spektar podrške i pomoći – od vožnje do liječnika do pomoći u odijevanju. Kako bolest napreduje, pomoć je sve više potrebna oboljelima.

Biti njegovatelj osobi s dijagnozom Parkinsonove bolesti nije lako. Zahtjeva veliki psiho-fizički napor.

U nastavku donosimo nekoliko načina kako se nositi s ulogom njegovatelja:

1. Edukacija

Kako bi bili spremni na važan zadatak njegovatelja važna je priprema u obliku edukacije. Na taj način će te osigurati bolju skrb za pacijenta i lakše se nositi s progresivnošću ove bolesti.

Svakako treba imati na umu da je potrebno dosta vremena za naučiti različite Parkinsonove simptome i kako njima upravljati. Kako vrijeme prolazi, trebat ćete naučiti i o režimima lijekova, koji mogu biti veoma složeni.

2. Priprema

Parkinsonova bolest tipično započinje malim drhtajem u jednoj ruci ili poteškoćama u hodanju ili kretanju. Zbog toga bolest u obitelj uđe “tiho”, bez vremena za pripremu.

parkinsonova bolest

Nakon postavljanja dijagnoze, budući stres možete smanjiti pripremajući se unaprijed za put koji je pred vama (njegovateljem) i pacijentom. Dobro je razmišljati o osnovama, kao što su:

 • Tko će obavljati kupovinu hrane i priprema jelo
 • Kako će se lijekovi čuvati i primjenjivati
 • Što će se morati promijeniti u postavkama kuće kako bi stvari bile sigurne i jednostavne

Naravno, sve se ne mora promijeniti odjednom. I vaša voljena osoba u početku vjerojatno može sudjelovati u puno toga. Razgovarajte sa svojim liječnicima i drugim medicinskim stručnjacima za savjet o prilagodbi na život s osobom oboljelom od Parkinsonove bolesti.

Kako Parkinsonova bolest vaše voljene osobe napreduje, njihove mentalne sposobnosti će se vjerojatno smanjivati. Bit će manje sposobni donositi odluke i planirati.

3. Uključenost Parkinsonova bolest

Kada se voljenoj osobi dijagnosticira Parkinsonova bolest, liječenje započinje gotovo odmah. To je vrijeme velikih promjena ne samo za osobu s Parkinsonovom bolesti već i za njegovatelja.

Liječnici snažno potiču njegovatelje da prisustvuju liječničkim pregledima. Njegovatelj može pomoći liječniku da shvati:

 • kako bolest napreduje
 • kako djeluje terapija
 • koje se nuspojave javljaju

Kako Parkinsonova bolest napreduje, demencija može pogoršati pamćenje pacijenta. Zato je važno da njegovatelji zajedno s pacijentom odlaze na liječničke termine kako bi mogli podsjetiti osobu na ono što je liječnik rekao ili naložio.

4. Pomoć Parkinsonova bolest

Mnogi članovi obitelji, prijatelji i susjedi rado će pomoći ako je to potrebno. U slučaju da kao njegovatelj trebate obaviti neke poslove ili jednostavno predahnuti ne stidite se pitati za pomoć. Pripremite “popis ljudi” na koji možete računati.

parkinsonova bolest

Isto tako, odredite koje je ljude najbolje pozvati u određenim situacijama. Neki mogu biti korisniji kod određenih zadataka, poput kupovine namirnica, slanja paketa ili preuzimanja djece iz škole.

5. Tim podrške

Briga za voljenu osobu koja je oboljela od Parkinsonove bolesti može biti veoma zahtjevna.

Pružanje emocionalnu i fizičku skrb nekome tko je bolestan može postati stresno. Često je najteže uskladiti privatni život s pružanjem skrbi. Mnogi se njegovatelji suoče s razdobljima u kojima ih obuzima osjećaj krivnje, ljutnje i napuštenosti.

Naravno, ovo ne morate iskusiti sami. Podrška ostalih članova obitelji ili stručnjaka može vam pomoći:

 • nađite način za ispuštanje stresa
 • tražite pomoć kada ju trebate
 • ponuditi obitelji novu perspektivu o brizi za oboljelog

6. Potražite stručnu pomoć

Pogotovo u kasnijim fazama Parkinsonove bolesti, briga o voljenoj osobi može postati sve teža. Kada se to dogodi, možda ćete trebati potražiti stručnu pomoć u specijaliziranoj stanovi ili organizaciji za njegu oboljelih.

Određeni simptomi i nuspojave Parkinsonove bolesti mogu se najbolje liječiti uz stručnu pomoć ili u kućnim medicinskim sestrama ili u okruženju staračkih domova. Ovi simptomi i nuspojave mogu uključivati:

 • poteškoće u hodanju
 • demencija
 • halucinacije
 • teška depresija

7. Angažirajte vanjske pomoći

Nekad jednostavno ne možete sve sami. Teško je balansirati privatni život i njegu. I jedan i drugi segment života mogu biti veoma iscrpljujući. Maksimalno iscrpiti svoje mogućnosti na dnevnoj bazi nije zdravo.
Ukoliko vam financijske mogućnosti to dopuštaju, angažirajte spremačicu, medicinsku sestru, fizioterapeuta, itd.

parkinson

8. Dobri odnosi s partnerom

Briga za voljenu osobu s Parkinsonovom bolesti može stvoriti veliki stres u privatnim odnosima. Česta je pojava problema u braku i vezi. Partneri se mogu osjetiti zapostavljeno.

Preporučuje se otvorena komunikacija i fleksibilnost.

9. Upravljanje stresom

Velika količina stresa nije neobična. Svakodnevno se možete susreti s novim izazovima bolesti. Nije lako promatrati kako voljenoj osobi bolest uznapreduje.

Prema tome, potrebno je pronaći neku aktivnost kojom se možete lakše nositi sa stresom.

 • Radite nešto u čemu uživate. Pazite na vrt, razgovarajte sa susjedom ili pročitajte knjigu. Svaki dan odvojite barem nekoliko minuta da biste uživali.
 • Pokušajte duboko disati. Čak i potrošnja jedne minute na 10 ili više dubokih udisaja može vašem umu pružiti odmor i energiju.
 • Odite na masažu. Masaža dokazano oslobađa od stresa i napetosti.
 • Vježbajte. Vježbanje dokazano pomaže u oslobađanju od stresa.
parkinsonova bolest

 

10. Budite realni

Kao skrbniku Parkinsona, ponekad je teško ostati realan. Često se zna javiti nada da će se voljena osoba nekim čudom vratiti u normalu i opet biti svoja. U sljedećem biste trenutku mogli razmišljati drugačije.

Imate li neke nedoumice oko same bolesti uvijek se možete obratiti liječniku.

 

Briga o nekome koga volite i ima Parkinsonovu bolest težak je zadatak koji može unijeti promjene i izazove u svaki aspekt vašeg života.

 

Briga o nekome koga volite i ima Parkinsonovu bolest težak je zadatak koji može unijeti promjene i izazove u svaki aspekt vašeg života.Briga o nekome koga volite i ima Parkinsonovu bolest težak je zadatak koji može unijeti promjene i izazove u svaki aspekt vašeg života.

 

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

 

Najnovije

spot_img
spot_img