Papa test – Čuvar ženskog zdravlja

Papa test je naziv za medicinsku proceduru koja se često izvodi u sklopu redovnog ginekološkog pregleda. Radi se o neinvazivnom i bezbolnom uzimanju uzorka stanice rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice.

Uzorak se analizira u sklopu medicinskih laboratorija.

Što sve otkriva PAPA test?

PAPA testom mogu se otkriti promjene na stanicama vrata maternice, HPV te razvoj raka grlića maternice u najranijim fazama, kada su šanse za izlječenje velike.

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. PAPA test omogućuje ranu dijagnozu i s toga veću stopu uspješnosti u liječenju.

Spolne bolesti

Važno je naglasiti da PAPA testom ne detektira prisutnost spolno prenosive infekcije, već promjene na stanicama epitela cerviksa i rodnice koje najčešće nastaju kao posljedica infekcije HPV-om. 

CIN 1, CIN 2, CIN 3

CIN 1 (cervikalna intraepitelna neoplazija prvog stupnja) označava prisutnost abnormalno promijenjenih stanica vrata maternice. Radi se o najblažem stupnju abnormalnih promjena stanica koje je uzrokovao virus HPV-a.

CIN 2 i 3 također označavaju cervikalnu intraepitelnu neoplaziju drugog, odnosno trećeg stupnja. Baš kao i kod CIN-a 1, radi se o abnormalnim promjenama na vratu maternice. Međutim, te su promjene kod CIN-ova višeg stupnja opsežnije nego kod promjena prisutnih kod CIN-a nižeg stupnja. CIN 2 se još naziva i umjerena displazija, a CIN 3 teška displazija. Oba CIN-a spadaju u displazije visokog stupnja.

Kada se testirati

U razgovorom s ginekologom odredit će se pravo vrijeme za testiranje. Opća preporuka je da se s testiranjem krene u 21. godini ženinog života ili nakon prvog spolnog odnosa.

PAPA test djevice

Žene koje nisu imale spolni odnos uzorak PAPA testa se uzima „indirektno“, tankim štapićem koji se uvede u rodnicu kroz otvor na himenu koji postoji za istjecanje menstrualne krvi. Postupak je siguran i bezbolan.

Koliko često je potrebno ponoviti test?

Testirati se treba svaka žena redovito i to jednom godišnje. Ukoliko ginekolog utvrdi potrebu, moguće je i češće testiranje.

Treba li se pripremiti

Preporučuje se da žena prije pregleda i uzimanja uzorka isprazni mokraćni mjehur. Također, bilo bi dobro da se 24-48 sati prije ne stupa u spolni odnos, ne kupa i da se ne koriste tamponi.

PAPA test – Nalazi

Ovisno obavljate li testiranje u privatnoj zdravstveno ustanovi ili državnoj postoje razlike u čekanju na nalaze. U državnim institucijama na nalaze se čeka nekoliko tjedana. Praksa je takva da ginekolog ne obavještava pacijenticu ako je nalaz uredan. Javlja se samo u slučaju neurednog nalaza.

Tumačenje nalaza

Uredan nalaz

Ukoliko su tijekom vašeg analize PAPA testa otkrivene samo normalne stanice, kaže se da je nalaz negativa. U tom slučaju nije potrebno provoditi daljnje pretrage do sljedećeg testiranja.

Neuredan nalaz

Ukoliko analiza pokaže abnormalne ili neobične stanice, kaže se da je nalaz pozitivan. Pozitivan rezultat ne znači rak vrata maternice. Što znači pozitivan rezultat ovisi o vrsti stanica otkrivenih u testu.

Cijena PAPA testa

Osim što svoj pregled i testiranje možete obaviti kod ginekologa u državnoj bolnici, možete ga obaviti i privatno. Ukoliko se odlučite na pregled i test u privatnoj zdravstvenoj ustanovi cijene se kreću oko 400-650 kn. Sam test možete obaviti po cijeni od oko 200 kn.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img