Ospice simptomi – Zabilježen je veliki porast diljem svijeta

Što su ospice?

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest, karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Najčešće se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće.

ospice

Koji je uzročnik ospica?

Uzročnik je virus morbila.

Ospice simptomi

Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se karakteristične Koplikove pjege (sitna bijela zrnca) na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Nakon par dana javlja se specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa do ekstremiteta.

Od zaražavanja do pojave osipa prođe najčešće 14 dana (od 7 do 21 dan). Osip traje 4-5 dana, a potom izblijedi.

Ospice simptomi

Kako se prenose ospice?

Ospice se prenose kapljičnim putem (virus se širi govorom, kašljanjem i kihanjem), odnosno izravnim kontaktom s bolesnikom tj. njegovim sekretima iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Izvor zaraze je bolesnik 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja osipa. Budući da se virus vrlo lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90% osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ako nisu cijepljene ili nisu preboljele ospice. Virus može preživjeti 2 sata na površinama i predmetima.

ospice

Tko može oboliti od ospica?

Od ospica mogu oboliti sve osobe koje ili nisu preboljele ospice ili nisu uspješno cijepljene dvjema dozama cjepiva. Djeca majki koje su preboljele ospice ili su cijepljene protiv ospica, mogu biti zaštićena od ospica u prvih nekoliko mjeseci života. Jedna doza cjepiva pruža zaštitu u 95% cijepljenih, a dvije doze u više od 99% cijepljenih.

Mogu li se javiti komplikacije od ospica?

Oko 17% oboljelih ima jednu ili više komplikacija bolesti kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje usljed visoke temperature), proljev ili upala mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6 do 13% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica. Prema posljednjim podacima u Europskoj uniji godišnje se registrira 1 umrli na tisuću oboljelih od ospica. U najvećem riziku od komplikacija i smrti su mala djeca do 2 godine, trudnice te osobe s oštećenim imunološkim sustavom. Mjesecima nakon preboljenja ospica, osoba ima narušen imunološki sustav, a u malog broja oboljelih se godinama nakon preboljenja može javiti smrtonosna komplikacija na mozgu – SSPE (subakutni sklerozirajući panencefalitis).

Kako se liječe ospice?

Nema specifičnog lijeka protiv ospica. Bolest se liječi simptomatski, a u slučaju komplikacija provode se razne metode liječenja.

Može li se spriječiti obolijevanje od ospica?

Da! Najučinkovitija mjera prevencije je cijepljenje! Cijepljenje protiv ospica se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. U Hrvatskoj se cijepljenje provodi u dvije doze; prva doza nakon navršene prve godine života i druga doza prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Ukoliko se postigne procijepljenost populacije od preko 95% smatra se da se bolest ne može javiti u epidemijskom obliku. Cjepivo protiv ospica u svijetu je u uporabi 50 godina i pokazalo se vrlo sigurno i učinkovito.

Povišena temperatura kod male djece

Djeca od šest mjeseci starosti pa do pete godine života mogu imati febrilne konvulzije koje izazivaju grčenje i napadaje te povišenu temperaturu. Iako izgleda opasno, ovi napadaji u većini slučajeva neće ostaviti posljedice na dijete. Potrebno je posjetiti liječnika kako bi se otkrio razlog povišene temperature, a kada konvulzija traje dulje od pet minuta potrebno je nazvati hitnu medicinsku službu.

Kada dijete manje od tri mjeseca ima izmjerenu rektalnu temperaturu višu od 38°C potrebno je kontaktirati liječnika zbog konzultacija i savjeta. Kod djece između tri i 24 mjeseca zabrinjavajuća temperatura je ona iznad 38.9 °C, popraćena neugodom, stalnim plakanjem i iritacijom kod djeteta, dok je kod djece između tri mjeseca i tri godine zabrinjavajuća temperatura 39°C ili kada imaju manju temperaturu, ali simptome kao što su dehidracija, povraćanje i proljev. Važno je napomenuti da se kod dojenčadi može pojaviti i snižena temperatura koja može biti znak infekcije.

Treba pratiti ponašanje djeteta, te ako postoje promjene, potrebno je kontaktirati liječnika. Kod djece se temperatura skida tuširanjem mlakom vodom, mlakim oblozima koji se stavljaju na ruke, noge i čelo te sirupom, čepićima ili tabletama.

Treba uzeti u obzir kako je rektalno izmjerena temperatura otprilike 0.5°C viša od oralnog mjerenja, a temperatura izmjerena ispod pazuha pak iznosi otprilike 0.5°C manje nego kod oralnog mjerenja.

ospice

Možete li se cijepiti kao odrasla osoba? 

Prije uvođenja cijepljenja protiv ospica 1968.g. u Hrvatskoj je godišnje obolijevalo 15 000- 20 000 osoba, prvenstveno djece. Nakon 1968. pobol se postepeno smanjuje na 1000-7000 oboljelih godišnje, od 1999.g. broj oboljelih ne prelazi 100 godišnje, a posljednjih godina imamo samo sporadične, uvežene slučajeve (necijepljeni koji su se zarazili u stranim zemljama).

Cijepljenje je u Hrvatskoj obavezno, provodi se kombiniranom vakcinom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka.
Prva doza se daje s navršenih godinu dana starosti, a druga u sedmoj godini života pri pregledu za upis u osnovnu školu.

Cijepiti se mogu i odrasle osobe koje u djetinjstvu nisu cijepljene, dakle ne postoji gornja dobna granica za cijepljenje protiv ospica. Cjepivo sadrži atenuirani (oslabljeni) virus ospica koji ne može uzrokovati bolest a potiče organizam na stvaranje antitijela.

Ospice simptomi

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Facebook

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img