Operacija mrene – Ugradnja leće kao trajno rješenje

Operacija mrene je najčešća kirurška intervencija na ljudskom tijelu i postala je rutinska procedura u suvremenim očnim klinikama.

Što je mrena?

Mrena je zamućenje prirodne leće koje dovodi do slabog vida. Vid postaje mutan i nejasan a boje blijede (prevladavaju žućkasto-smeđi tonovi). Javljaju se problemi pri noćnom vidu (noćna vožnja) kada vidna oštrina postaje još slabija.

Prema najnovijim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, preko 50% slučajeva ne operirane sive mrene dovodi do sljepoće.

Kada se javlja mrena?

Mrena se najčešće javlja u trećoj životnoj dobi, nakon 65-te godine života kao posljedica degenerativnih promjena u očnoj leći. 

Može se javiti i ranije uslijed nekih drugih bolesti, kada se naziva sekundarna mrena (trauma, zračenje, metaboličke bolesti, dijabetes, korištenje kortikosteroida i sl.). 

Dobna granica dobivanja sive mrene sve se više pomiče prema ranijoj dobi zbog modernog načina života. Ukoliko se mrena pojavi pri rođenju djeteta, onda je to kongenitalna mrena.

Zašto nastaje mrena?

Uzroci nastajanja mrena mogu biti različiti. Kod svih mrena je u suštini došlo do poremećaja metabolizma i ishrane same leće. Mrene mogu biti urođene, ali najčešće su takozvane „staračke“ povezane s dobi, odnosno starenjem. To ne podrazumijeva automatski visoku životnu dob – starost koja se smatra da nastupa iznad 65. godina života, već se nerijetko javlja i ranije u pedesetima pa čak i ranije. 

Nastanak mrene pospješuju bolesti kao što je dijabetes, kronično uzimanje nekih lijekova kao npr. kortikosteroidi i čimbenici okoliša. Također, velika izloženost  ultravioletnom (sunce, solariji), rendgenskom i mikrovalnom zračenju, rad u hladnjačama kao i izloženost visokim temperaturama (ljevaonice, željezare i sl.) doprinose nastanku mrene. Mrena se isto može razviti nakon tupih i drugih ozbiljnih ozljeda oka. 

Kad se jednom leća počne mutiti ona se ne može razbistriti, već može ostati samo stacionarna  („mirovati“) neko vrijeme ili postupno napredovati.

Specifične prevencije nastanka ili liječenja mrene nema. Poželjno je smanjiti negativni utjecaj UV zraka nošenjem odgovarajućih sunčanih naočala, dobro regulirati kronične metaboličke bolesti i uzimati hranu bogatu vitaminima (posebice C vitaminom), mineralima i antioksidansima. Potrebno je smanjiti ili u cijelosti prekinuti pušenje.

Mrena se može riješiti samo operacijom koja je danas izuzetno učinkovita i vraća vid na normalu, osim u slučaju drugih bolesti oka ili degeneracije. Operacija mrene danas je najizvođenija operacija na ljudskom tijelu. Kod operacije se odstrani zamućena leće i ugradi umjetna leće u oko koja tu ostaje doživotno. Danas postoje razne vrste leća za različite potrebe i njima se ujedno i korigira dioptrija.

Operacija mrene – Kada je najbolje vrijeme?

Operacija mrene se preporučuje u trenutku kada pacijent ima funkcionalni problem. To je najčešće kada se vidna oštrina smanji na 70 posto i niže. 

Bitno je napomenuti da se uz današnje spoznaje ne preporučuje čekati da “mrena sazre” kao što je to nekada bio slučaj iz razloga što je sam zahvat jednostavniji ukoliko se izvede u ranom stadiju mrene. 

Kasnije, kada se mrena razvije, potrebno je puno više ultrazvučne energije da se mrena ukloni a operacija je teža i rizičnija.

Operacija mrene – Komplikacije

Svaki operativni zahvat teoretski može imati i komplikacije, kao npr. infekcija oka, oštećenje pojedinih dijelova oka tijekom zahvata i sl. Uz modernu tehnologiju i ultrazvučne aparate koje oslobađaju minimalne količine ultrazvučne energije, komplikacije su iznimno rijetke. Razlog tomu je što je tijekom cijele operacije tlak u oku stabilan, bez značajnijih oscilacija. Prije, kada se operacija nije izvodila ultrazvukom (klasična metoda ili ECCE), komplikacije su bile puno češće a rezultati zahvata lošiji. Danas je operacija mrene rutinska operacija.

Može li se siva mrena liječiti i drugim metodama osim operacijom?

Nije moguće sivu mrenu liječiti ni kapljicama, niti tabletama vitamina, kao što neki pokušavaju. 

Jedina metoda liječenja mrene je operativna metoda. 

Danas se kao najmodernija metoda primjenjuje ultrazvučna operacija sive mrene (fakoemulzifikacija). Klasična, ekstrakapsularna operacija mrene polako se napušta. Posljednjih nekoliko godina predstavljeni su i aparati koji omogućavaju djelomično korištenje femtosecond lasera u operaciji sive mrene. 

Još uvijek nisu u široj upotrebi, uglavnom zbog visoke cijene aparature.

Može li se jednom odstranjena mrena ponovo pojaviti?

Kada se jedanput operira, mrena ne može opet nastati. Učinak operacije je trajan i doživotan.

Je li moguće operacijom mrene ukloniti i dioptriju?

Operacijom mrene moguće je ukloniti i dioptriju pa se takvi zahvati nazivaju i refraktivna kirurgija na očnoj leći. Ako se u oko ugradi tzv. jednožarišna leća, pacijent može vidjeti samo daljinu, a za čitanje mora koristiti naočale. Ako ugradimo toričnu leću, korigirat ćemo astigmatizam. Ukoliko se pacijent želi riješiti naočala i za daljinu i za blizinu, tada se nakon odstranjenja njegove zamućene leće u oko ugrađuje umjetna, tzv. višežarišna ili multifokalna, progresivna leća, koja uklanja sve oblike grešaka vida i omogućuje život bez naočala. Leća se ugrađuje iza očne šarenice i ostaje učvršćena u toj poziciji do kraja života pacijenta.

Je li moguće učiniti pregled i operaciju mrene isti dan?

U principu nije moguće iz razloga što se leća treba naručiti prema parametrima oka pacijenta. Leća se čeka u prosjeku 10 dana.

KARATE CHOP – NAJSIGURNIJA METODA OPERACIJE MRENE KOJU JE U HRVATSKU UVEO DR. KNEZOVIĆ

Dr. Knezović je educiran u više centara izvrsnosti za ultrazvučnu operaciju mrene, kao npr. München, SAD, Kolumbija, Indija (osobno ga je trenirao dr. Agarwal, jedan od najpoznatijih operatera mrene u svijetu).

U RH je uveo „Karate Chop“ tehniku, koja se odlikuje iznimno preciznom tehnikom loma leće. Na taj način se dodatno smanjuje potreba za korištenjem ultrazvuka što je posebno bitno kod tvrđih i kompliciranih mrena. 

Dr. Knezović je uveo ultrazvučnu operaciju mrene u KB Dubrava gdje je radio 5 godina, operirao je više tisuća pacijenata i obučavao je druge kolege o ovoj naprednoj tehnici. Bitno je naglasiti da osim operacija mrene, dr. Knezović uspješno laserski operira i dioptrije, što može biti važno ako se nakon operacije mrene pojavi neka dioptrija, mnogi pacijenti dolaze po drugo mišljenje zbog neprecizno izračunatih leća a samim time i neuspjelih operacija mrene, te im i u tom slučaju možemo pomoći laserskim dokorekcijama.

Poliklinika Knezović ima dizajniran zanimljiv upitnik pomoću kojeg možete saznati jesu li vaše sumnje na mrenu istinite ili ne.

ISPUNITE UPITNIK

Možete odabrati razgovor s osobljem Poliklinike ili detaljan odgovor pisanim putem na e-mail adresu.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img