Online psihoterapija – 5 prednosti online psihoterapije

Razmišljate o online psihoterapiji?

Online psihoterapija može biti savršena opcija za mnoge, no važno je razmotriti prednosti i nedostatke prije nego što donesete odluku je li online psihoterapija odgovarajuća za vas.

Prednosti online psihoterapije uključuju olakšan pristup medicinskim uslugama bez obzira na geografsku udaljenost, što omogućuje brže i praktično savjetovanje i dijagnozu.

Također, online psihoterapija smanjuje potrebu za putovanjem u zdravstvene ustanove, čime se povećava udobnost za pacijenata i smanjuje opterećenje zdravstvenog sustava.

Što je telemedicina?

Telemedicina, poznata i kao online terapija, e-terapija, e-savjetovanje ili cyber-savjetovanje, uključuje pružanje usluga mentalnog zdravlja i podrške putem interneta.

Usluge se mogu ponuditi putem e-pošte, tekstualnih poruka, video konferencija, online chata, poruka ili internetskog telefona.

Telemedicina se može provoditi u realnom vremenu, što uključuje razgovore putem telefona i slanje tekstualnih poruka, ili u odgođenom formatu, poput komunikacije putem e-pošte.

Što je online psihoterapija?

Online psihoterapija predstavlja oblik psihoterapije ili savjetovanja koji se pruža putem interneta.

Suprotno od klasičnih terapijskih sesija uživo, online terapija vam omogućuje da se povežete sa svojim psihoterapeutom ili savjetnikom putem bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu, uključujući računalo, tablet ili pametni telefon.

Kako napredak tehnologije utječe na razvoj telemedicine?

Svijet koji se neprestano razvija doveo je do toga da tehnologija igra sastavnu ulogu u načinu na koji vodimo svoje živote.

S porastom digitalne zdravstvene skrbi koja se ubrzala još u vrijeme COVIDA, sada je uobičajeno podvrgavati se rutinskim pregledima kod liječnika opće prakse putem Zooma ili Google Meeta.

Postalo je potpuno normalno zakazivati ​​liječničke preglede i podizati recepte putem internetske aplikacije te primati skrb o mentalnom zdravlju na daljinu.

Takav pristup liječenju naziva se telemedicina i počinje se koristiti u sve više grana medicine.

Ovakav pristup liječenju donosi mnoge prednosti koje prije nismo mogli niti zamisliti.

S obzirom da se online psihoterapija odvija kroz razgovor isto kao tradicionalna, telemedicina je najzastupljenija u psihijatrijskoj grani medicine.

Kako funkcionira online psihoterapija?

Prije nego što započnete s online psihoterapijom, bitno je pronaći odgovarajuću platformu putem koje ćete se čuti.

Postoji raznolikost pružatelja online terapija, a mnogi od njih rade iz vlastitih privatnih praksi.

Kako ćete platiti svoje terapijske sesije ovisi o pojedinom pružatelju usluge.

Ujedno će vam pružiti informacije o preferiranoj telemedicinskoj platformi koju ćete koristiti, kao što je Zoom ili slične aplikacije.

online psihoterapija

5 prednosti online psihoterapije

S razvojem raznih platformi koje omogućuju video pozive i sveprisutnom mobilnom povezanošću, online psihoterapija postaje sve dostupnija.

Ova digitalna forma psihoterapije pokazala se iznimno učinkovitom u tretiranju mentalnih zdravstvenih problema, donoseći sa sobom niz jedinstvenih prednosti koje mogu znatno poboljšati iskustvo i učinkovitost terapije.

Evo nekoliko primjera koji pokazuju koje su glavne prednosti online psihoterapije.

Praktičnost

Jedna od ključnih prednosti online psihoterapije je praktičnost.

Pacijenti više nisu ograničeni geografskim položajem psihoterapeuta, što znači da mogu odabrati stručnjaka koji najbolje odgovara njihovim potrebama, čak i ako se nalaze daleko jedan od drugog.

Olakšan je pristup kvalificiranim terapeutima, posebno onima koji žive u ruralnim ili manje dostupnim područjima.

Štednja

Osim toga, online psihoterapija često ima niže troškove od obične terapije jer eliminira potrebu za putovanjem do terapeutske ordinacije i smanjuje troškove prostora.

To može biti posebno privlačno za one koji se suočavaju s financijskim ograničenjima ili žive na udaljenim mjestima.

Privlačno mladima

Komunikacija putem interneta vrlo je prihvatljiva za mnoge ljude, posebno za mlade ili one koji često koriste tehnologiju.

Mladi se na internetu osjećaju „kao kod kuće“ pa im online psihoterapija može biti privlačnija od tradicionalne terapije.

Mladi ljudi koriste elektroničku poštu, sudjeluju u webinarima i šalju tekstualne poruke kako bi komunicirali, što može činiti iskustvo ugodnijim ili lakšim od osobnog razgovora s nekim, posebno kada se dijele osobni ili povjerljivi podaci.

Fleksibilnost

Još jedna prednost online psihoterapije je to što pruža veću fleksibilnost u rasporedu.

Pacijenti mogu lakše uskladiti sesije s njihovim svakodnevnim obvezama, što može pomoći u dosljednijem sudjelovanju u terapiji.

Osim toga, pacijenti se mogu osjećati ugodnije u vlastitom okruženju, što može stvoriti opušteniju i manje stresnu atmosferu za razgovor o osjetljivim temama.

Anonimnost

Online psihoterapija također može biti posebno korisna za one koji se osjećaju sramežljivo ili anksiozno u društvenim situacijama, jer omogućava anonimnost i udaljenost od direktnog kontakta s terapeutom.

Ovo može potaknuti otvorenu komunikaciju i dublju introspekciju.

Iako online psihoterapija donosi mnoge prednosti, važno je napomenuti da nije nužno prikladna za svakog pojedinca ili svaku situaciju.

Postoji i nekoliko potencijalnih izazova, uključujući sigurnosna pitanja, tehničke poteškoće i ograničenja u tretmanima koji zahtijevaju fizičku prisutnost.

Ipak, razvoj tehnologije i stalno poboljšanje infrastrukture čine online terapiju sve privlačnijom opcijom za mnoge ljude koji traže podršku za svoje mentalno zdravlje.

Što sve trebate znati prije prvog zakazivanja termina online psihoterapiju?

Prije nego što se odlučite za online psihoterapiju, važno je shvatiti da klikom miša ili dodirivanjem aplikacije možete ostvariti brz i pristupačan kontakt s terapeutom i iskoristiti razne nove tehnološke alate koji omogućuju pružanje terapije na bilo kojem mjestu gdje imate pristup internetu.

Online psihoterapija nudi praktičnost i dostupnost koja može privući one koji se ugodno osjećaju u digitalnom okruženju i traže podršku za svoje mentalno zdravlje.

Međutim, prije nego što se prijavite i započnete sesiju online psihoterapije, važno je pažljivo razmotriti nekoliko ključnih aspekata online psihoterapije.

Treba uzeti u obzir različite čimbenike kako biste osigurali da je online psihoterapija odgovarajuća opcija za vas i da će vam pružiti željenu podršku.

Vjerodostojnost online psihoterapeuta

Za početak trebate provjeriti radi li se o licenciranom psihoterapeutu jer postoje mnoge internet prevare u kojima se pojedinci lažno predstavljaju kao psihoterapeuti.

Postoji mnogo lažnih stranica koje nude razne vrste online psihoterapija, ali vode ih nelicencirani i nekvalificirani terapeuti.

Upravo zbog toga budite sigurni u vjerodostojnost stručnjaka s kojima dogovarate termin.

Jedan od najboljih načina je preporuka jer tako ćete biti sigurni da se radi o legitimnim uslugama.

Omogućen pristup internetu

Pristup internetu je obavezan u online psihoterapiji stoga omogućite kvalitetnu konekciju prije zakazivanja termina.

Online psihoterapija se temelji na komunikaciji između terapeuta i pacijenta putem interneta, uključujući video pozive, tekstualne poruke ili e-mail.

Bez pristupa internetu, ova komunikacija ne bi bila moguća, što bi ograničilo mogućnost pružanja terapije.

Osnove poznavanja tehnologije

Naravno osnovno razumijevanje tehnologije je nezaobilazno u provođenju online psihoterapije.

To znači da trebate kako koristiti alate potrebne za korištenje psihoterapije online.

Osim toga, važno je biti upoznat s pravilima i smjernicama vezanim za online privatnost i sigurnost kako biste zaštitili vjerodostojnost svojih podataka i osigurali sigurno okruženje za svoje online sesije.

online psihoterapija

Razlika između tradicionalne psihoterapije i online psihoterapije

Razgovor ili tradicionalna terapija pruža podršku mentalnom zdravlju kroz interakciju licem u lice s terapeutom.

Tjedne sesije obično se održavaju u uredskom okruženju u trajanju od 45 minuta do sat vremena.

Istraživanja pokazuju da psihoterapija, bez obzira na oblik, može smanjiti simptome depresije i psihoze, što ju čini jednako učinkovitom kao i antidepresivi.

Time se može zaključiti da je online psihoterapija jednake učinkovitosti kao tradicionalna.

Kako pronaći online psihoterapetua?

Prvi korak je odabir željenog terapeuta.

Putem interneta možete pronaći dobrog terapeuta koji nudi online usluge ili ćete prema preporuci odabrati željenog terapeuta s kojim ćete dogovoriti sve detalje.

Ako ste zainteresirani za online psihoterapiju, postoji mnogo opcija koje možete izabrati. Razmislite koju vrstu usluga najviše želite.

Postoj razni načini održavanja kao na primjer telefonska terapija, video razgovor, razgovor uživo, audio poruke ili tekstualne poruke.

Izaberite opciju koja vam najviše odgovara i spremni ste za idući korak.

online psihoterapija

Vrste terapija koje se koriste u online psihoterapiji

Kognitivno-bihevioralna terapija

Kognitivno-bihevioralna terapija, koja se obično naziva KBT, ciljno je usmjeren pristup terapiji razgovorom.

KBT se često koristi za pomoć u upravljanju simptomima raznih stanja mentalnog zdravlja uključujući stres, anksioznost, depresiju, nesanicu, zlouporabu supstanci i probleme u vezi.

KBT tretman se usredotočuje na ono što se događa u vašem sadašnjem životu, a ne na dublje zalaženje u vašu prošlost.

KBT pomaže prilagoditi vaše percepcije i ponašanja usredotočujući se na vaše misli, vrijednosti, stavove i uvjerenja.

Psihoanaliza

Psihoanalitička terapija je terapijska metoda koja se temelji na dubokom razgovoru, a njen glavni cilj je osvještavanje nesvjesnih ili duboko potisnutih misli i emocija kako bi se ispitali potisnuti doživljaji i osjećaji, često iz prošlosti, poput djetinjstva.

Humanistička terapija

Humanistička terapija oblik je terapije razgovorom koji se koristi kao preventivna mjera za one koji traže osobni rast i razvoj, a ne kao rješenje za određeni mentalni problem.

Iako je humanistička terapija učinkovita opcija liječenja za niz problema s mentalnim zdravljem, ona je korisna i za one koji nemaju psihičku bolest, ali žele rasti kao pojedinci.

Umjesto da se fokusira na dijagnostičke kriterije, ovaj pristup se fokusira na razumijevanje pojedinca kao osobe.

Psihodinamska terapija

Psihodinamska terapija je oblik terapije koja se temelji na teoriji psihodinamike, koja potječe od Sigmunda Freuda i razvijena je kroz rad brojnih drugih psihoterapeuta.

Ova vrsta online psihoterapije fokusira se na razumijevanje nesvjesnih procesa, duboko ukorijenjenih obrasca ponašanja i emocija te kako ti elementi utječu na trenutne mentalne i emocionalne probleme pacijenta.

Ovo uključuje analizu snova, sjećanja i slobodnih asocijacija kako bi se dublje razumjelo pacijentovo mentalno stanje.

Somatska terapija

Somatska terapija je oblik terapije koja se bavi tijelom i njegovom ulogom u emocionalnom i mentalnom blagostanju.

Ova vrsta terapije prepoznaje blisku povezanost između tijela i uma te kako emocionalni stres, traume i napetost mogu fizički utjecati na tijelo.

U online psihoterapiji se koristi tako da potiče pacijente da postanu svjesni senzacija, fizičkih osjećaja i tjelesnih reakcija.

Ovo uključuje praćenje napetosti, bola ili drugih tjelesnih osjeta koje mogu biti povezane s emocionalnim iskustvima.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img