Kolonoskopija pod anestezijom – Kako se pripremiti?

Kolonoskopija pod anestezijom 

Saznajte da li vam je potrebna kolonoskopija.

Kolonoskopija pod anestezijom – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Kolonoskopija pod anestezijom

kolonoskopija

Što kolonoskopija može otkriti?

Rak debelog crijeva drugi je najčešće dijagnosticirani maligni tumor te drugi po redu uzrok smrti, odmah iza raka pluća.

Učestalost raka debelog crijeva je zadnjih godina u porastu te, nažalost, svjedočimo sve češćem otkrivanju ovog karcinoma i kod mlađih ljudi.

Međunarodne smjernice preporučuju obavljanje prve kolonoskopije u dobi od 50 godina kod svih zdravih osoba bez simptoma. Kod onih koji imaju oboljelog bliskog člana obitelji, kolonoskopiju je potrebno učiniti i ranije, ovisno o dobi kad je bolest otkrivena tom članu obitelji.

Kada se preporuča otići na kolonoskopiju?

Kolonoskopija se radi ako su prisutni sljedeći simptomi vezani uz probavni trakt:

  • primjese krvi u stolici,
  • nerazjašnjeni bolovi u trbuhu,
  • promjena u režimu stolice (zatvor ili proljev),
  • napuhnutost,
  • nalaz manjka željeza ili anemije,
  • pozitivan test na okultnu krv u stolici,
  • povišeni tumorski markeri.

Kolonoskopija omogućuje otkrivanje promjena na debelom crijevu dok su još uvijek u dobroćudnom stadiju – polipi. Oni se mogu na jednostavan način odstraniti tijekom samog pregleda, u svrhu sprječavanja transformacije u zloćudni tumor.

Kolonoskopija pod anestezijom

kolonoskopija cijena

Kako se pripremiti za kolonoskopiju

Bez obzira na to idete li na zahvat jer patite od simptoma koji upućuju na rak ili samo idete na rutinski pregled zbog dobi ili obiteljske anamneze, pripreme za kolonoskopiju biti će iste.

Očistite svoj kalendar jer ćete se morati pripremiti za termin.

Nekoliko dana prije kolonoskopije poželjet ćete izmijeniti svoju prehranu i eliminirati količinu hrane bogate vlaknima koju konzumirate. To znači da ne biste trebali jesti sušeno ili sirovo voće, sjemenke, orašaste plodove, cjelovite žitarice, grah, smeđu rižu ili sirovo povrće. Također ćete htjeti prilagoditi svoje redovite lijekove ili ih potpuno prestati uzimati (vaš liječnik će vas savjetovati o tome koje lijekove, ako ih ima, možete sigurno nastaviti).

Dan prije postupka morat ćete prijeći na tekuću prehranu. To bi se trebalo sastojati od juhe, želatine, kave ili čaja, sladoleda, vode i sokova bez pulpe (kao što je sok od jabuke).

Noć prije kolonoskopije morat ćete popiti propisanu tekućinu za čišćenje crijeva koja će uzrokovati proljev. Koliko god ovo zvučalo neugodno, važan je korak da osigurate da vaše tijelo bude čisto za kolonoskopiju. Obavezno nosite široku odjeću, ostanite u blizini zahoda i pripremite se s medicinskim maramicama kako biste umirili kožu nakon toga.

Na dan zahvata smijete nastaviti tekuću dijetu samo dva sata prije pregleda. Ova se smjernica mora strogo pridržavati.

Kolonoskopija pod anestezijom – Iskustvo koje možete očekivati

Liječnik će vam dati savjet o tome kako se pripremiti za kolonoskopiju mnogo prije zahvata. Možete očekivati ​​da ćete imati ograničenja u pogledu hrane koju smijete jesti i tekućine koje možete piti dan prije. Također ćete dobiti upute kako isprazniti debelo crijevo. “U svrhu anestezije, obično zahtijevamo od pacijenata da izbjegavaju bilo kakvu krutu hranu najmanje osam sati i bilo koju bistru tekućinu najmanje dva sata prije zahvata”, rekao nam je jedan doktor.

Na dan vašeg zahvata, anesteziolog i medicinska sestra sastaju se s vama kako bi pregledali vašu medicinsku povijest i vitalne znakove. Ukoliko identificiraju bilo kakve potencijalne probleme, vaš će liječnik razgovarati o izradi alternativnog plana kao što je korištenje svjesne (lagane) sedacije umjesto opće anestezije tijekom vaše kolonoskopije ili ponovnog zakazivanja za neko drugo vrijeme.

Pacijentima dobrog zdravlja, čije srce i krvni tlak rade normalno i koji dobro dišu, anesteziolog će pričvrstiti intravensku kapalicu na ruku. To pomaže osigurati da lijek pravilno i dosljedno teče u venu. U roku od nekoliko minuta pacijent spava, a liječnik tada započinje kolonoskopiju.

Mnogi se ljudi iznenade kad se probude i saznaju da je njihova procedura gotova. Pacijenti možda i ne primjećuju da su izašli van.

Kako anesteziolozi prate pacijente koji se podvrgavaju kolonoskopiji?

Za većinu kolonoskopija potrebno je između 30 minuta i sat vremena. Tijekom postupka, anesteziolog i medicinska sestra anesteziolog rade zajedno kako bi osigurali da vitalni znakovi pacijenta, posebno krvni tlak i brzina disanja, ostanu u sigurnom rasponu.

U vrlo rijetkim slučajevima, ako pacijentov krvni tlak padne prenisko, može se prilagoditi doza anestezije u skladu s tim ili liječiti pacijenta dodatnim lijekovima za poboljšanje krvnog tlaka.

Kolonoskopija pod anestezijom – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

kolonoskopija

Kolonoskopija pod anestezijom

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img