Klamidijska infekcija – Ima li posljedice?

Klamidijska infekcija može zahvatiti i muškarce i žene. Jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti u svijetu. Problem predstavlja neprimjetnost, čak i nepostojanje njezinih simptoma što dovodi do teškog otkrivanja. Posljedice neliječenja mogu biti ozbiljne.

Što je to klamidija?

Uzročnik klamidijske infekcije jest bakterija Chlamydia trachomatis, i to je najčešća spolno prenosiva bolest i po ljudsku plodnost najpogubnija. Najčešće ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe pa se zato i naziva „tihom upalom“. To je razlog zašto je često neprepoznata i neliječena.

Klamidijska infekcija – Simptomi

klamidijska infekcija

Klamidija je najčešće asimptomatska bolest. Ne izaziva nikakve zdravstvene simptome i često ostaje neprepoznata i neliječena. Ako ima simptoma, to su sljedeći:

Simptomi kod muškaraca Simptomi kod žena
crvenilo iscjedak
bol težina
peckanje bol u donjem dijelu trbuha

Klamidijska infekcija – Prenošenje i prevencija

Klamidija se prenosi spolnim putem oralnim, vaginalnim ili analnim. Isto tako može se prenijeti i s majke na dijete tijekom poroda.

Učinkovita prevencija od infekcije jest kao i kod drugih spolno prenosivih bolesti; uporaba kondoma tijekom spolnih odnosa!

Seks bez kondoma ili druge metode zaštite i oralni seks bez metode zaštite glavni su načini prijenosa infekcije klamidijom.

Ne mora se dogoditi penetracija da bi se zarazila. Dodirivanje genitalija može prenijeti bakteriju. Može se dobiti i tijekom analnog seksa.

Novorođenčad može dobiti klamidiju od majke tijekom poroda. Većina prenatalnog testiranja uključuje test na klamidiju, ali ne škodi još jednom provjeriti kod ginekologa tijekom prvog prenatalnog pregleda.

Do infekcije oka klamidijom može doći oralnim ili genitalnim kontaktom s očima, ali to nije uobičajeno.

Klamidijom se također može dobiti čak i netko tko je već jednom imao infekciju i uspješno ju je izliječio. 

Klamidijska infekcija – Dijagnostika

Klamidijska infekcija se dijagnosticira brisevima cerviksa u žena ili mokraćne cijevi u muškaraca. Kako bi se što prije dijagnosticirala infekcija preporučuje se napraviti briseve jedanput godišnje, odnosno češće ako se promjeni partner.

Klamidija se liječi antibioticima. Liječiti se moraju oba partnera. Tijekom liječenja treba izbjegavati spolne odnose.

Klamidijska infekcija – Liječenje

Klamidijska se infekcija učinkovito liječi antibiotskom terapijom koju propisuje ginekolog. Najčešće se primjenjuju antibiotici azitromicin ili doksiciklin, a u obzir dolaze i drugi antibiotici poput ciprofloksacina, eritromicina i dr. Važno je naglasiti da je potrebno istovremeno liječiti oba partnera, kako u budućnosti ne bi došlo do reinfekcije. Također, treba imati na umu kako je izlječenje klamidijske infekcije trenutno, odnosno, ne štiti od ponovne infekcije u budućnosti te se kod promjene partnera treba uvijek koristiti prezervativ.

Klamidijska infekcija – Posljedice

Kasna dijagnoza i nepravovremeno liječenje klamidije u adolescentica i mladih žena najvažniji je uzrok zdjelične upalne bolesti koja rezultira trajnom neplodnošću i izvanmaterničnom trudnoćom.

Zato je rana dijagnostika važna u smanjenju dugoročnih posljedica po reproduktivno zdravlje (upalna bolest zdjelice, smanjena plodnost ili neplodnost, izvanmaternična trudnoća, pobačaji). Infekcija se može proširiti i na druge dijelove tijela i izazvati probleme npr. teške upale oka.

klamidijska infekcija

Kako mogu smanjiti rizik od dobivanja klamidije?

Uzdržavanje od spolne aktivnosti jedini je zajamčeni način prevencije klamidije.

Međutim, ako ste spolno aktivni, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od zaraze klamidijom, kao i mnogim drugim spolno prenosivim bolestima.

Evo nekoliko načina za smanjenje rizika:

  • Koristite metode barijere. Korištenje kondoma, zubne brane ili druge zaštitne metode svaki put kada imate oralni, vaginalni ili analni seks može značajno smanjiti rizik od infekcije.
  • Testirajte se. Redoviti pregledi na SPI mogu spriječiti prijenos klamidije i osigurati liječenje ako je potrebno. Liječnik vam može pomoći odrediti koliko često biste se trebali testirati, ovisno o razini rizika.
  • Komunicirajte sa svojim seksualnim partnerima. Imati više seksualnih partnera može povećati rizik od klamidije i drugih spolno prenosivih bolesti. Ali ovaj rizik možete smanjiti otvorenim razgovorom o prevenciji SPI i korištenjem metoda barijere svaki put kada imate seks.
  • Izbjegavajte dijeljenje seksualnih igračaka. Ako ipak odlučite dijeliti seksualne igračke, temeljito ih operite između svake upotrebe i prekrijte kondomom.

Pazite na svoje reproduktivno zdravlje!

Ženama se preporučuje minimalno jedanput godišnje obaviti pregled kod ginekologa. Nemojte propustiti svoj termin!

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Pročitajte i Bolovi u donjem dijelu trbuha – Postoje 4 tipa boli

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img