Kako izgleda ultrazvuk dojki i gdje ga obaviti?

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena. Čak trećinu svih zloćudnih tumora kod žena čini upravo rak dojke. Zato je važan ultrazvuk dojki kao segment dijagnostike u ranom otkrivanju zloćudnih promjena.

Što je to ultrazvuk dojki?

UZV dojki dijagnostička je metoda koja zajedno s mamografijom i samopregledom čini osnovu u prevenciji i ranom otkrivanju tumora dojki. Ultrazvuk dojki koristi se u dijagnosticiranju i praćenju dobroćudnih promjena u dojkama te otkrivanju novonastalih tvorbi u određenom kontrolnom intervalu. Pregled obavlja specijalist radiologije.

Mamografija ili ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojki i mamografija dvije su različite metode pregleda te se njihovi se rezultati međusobno nadopunjuju. Naime, u mladih žena žljezdano tkivo zauzima gotovo cijelu dojku i mamografska slika je prilično nejasna te se (osim u iznimnim slučajevima) ne preporučuje ženama mlađima od 40 godina.

Kako obaviti samopregled?

Žene bi redovito trebale provoditi samopregled dojki već od spolne zrelosti – jednom mjesečno. Naime, više od 80% žena kvržicu u dojci otkrije samopregledom. U Hrvatskoj je u sklopu promocije rane prevencije i važnosti samopregleda kod raka dojki snimljen video na kojem možete vidjeti kako se pravilno obavlja samopregled.

Rizični faktori

Nekolicina je rizičnih faktora koji mogu upućivati na povećan rizik od karcinoma dojke:

  • podaci o menstrualnom ciklusu, trudnoćama, laktacijama
  • uzimanje oralne kontracepcije, hormonsko nadomjesno liječenje
  • pojava karcinoma dojke u obitelju po ženskoj liniji – majka, sestra, baka, teta te BRCA 1 i BRCA 2 mutacije gena.

Kada otići na prvi ultrazvuk i koliko često?

Ultrazvučne preglede preporučuje se započeti između 20. i 30. godine života. Naravno, ovisi o prisutnosti rizičnih čimbenika. Ultrazvuk je neštetan i u pravilu se provodi jednom godišnje uz klinički pregled dojki. Hoće li će se primjenjivati češće, ovisi o procjeni i indikaciji liječnika specijaliste za bolesti dojke.

Žene kojima rak dojke nije prisutan u obitelji Žene kojima je rak dojke prisutan u obitelji Pacijentice s liječenim rakom dojke
U dobi od 20 do 35 godina:
-Klinički i ultrazvučni pregled svake 1-2 godine
-Samopregled dojki jednom mjesečno
U dobi od 20 do 35 godina:
-Klinički i ultrazvučni pregled svake jednom godišnje
-Samopregled dojki jednom mjesečno
-Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedanput godišnje
-Mamografija jedanput godišnje
-Samopregled dojki jedanput mjesečno
U dobi od 35 do 40 godina:
-Klinički i ultrazvučni pregled jednom do dvaput godišnje
-Bazična mamografija nakon 40. godine života
-Samopregled dojki jednom mjesečno
U dobi od 35 do 40 godina:
-Klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje
Prva mamografija s 35 godina, potom jedanput svake godine
-Samopregled dojki jednom mjesečno
 
Starije od 40 godina:
-Ultrazvučni i klinički pregled dojki jednom do dvaput godišnje
-Mamografija jednom godišnje / u Hrvatskoj prema preventivnom programu svake dvije godine
-Samopregled dojki
Starije od 40 godina:
-Ultrazvučni i klinički pregled dojki jedno godišnje
-Mamografija jednom godišnje
-Samopregled dojki
 
uzv dojki

Kako izgleda ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojke bezbolna je pretraga, pacijentica leži na leđima dok liječnik pomoću sonde koju prethodno obloži gelom prelazi preko dojki, pazušnih jama (aksila) i uspoređuje nalaz lijeve s desnom dojkom. Sonda prilikom pregleda šalje ultrazvučne valove koji prolaze u tijelo te se reflektiraju natrag u sondu što omogućuje stvaranje slike na ekranu monitora.

Mogu li pregled obaviti i trudnice?

Ultrazvuk dojki je pregled koji ne nosi sa sobom nikakve štetne posljedice i rizike jer se obavlja bez ionizirajućeg zračenja. Može se ponavljati višekratno te je idealan i za pregled dojki kod trudnica.

Što ako u grudima imam implantate?

Pacijentice koje imaju ugrađene implantate u grudima mogu bez problema obaviti UZV dojki. Uz to se i preporuča jednom godišnje obaviti UZV grudi kod pacijentica s implantatima kako bi se provjerila njihova cjelovitost i moguće promjene u strukturi tkiva.

Gdje obaviti pregled?

Pregled možete obaviti u državnim bolnicama narudžbom putem uputnice vašeg liječnika opće prakse. Međutim, ovako važan pregled možete obaviti bez čekanja u Poliklinici Eljuga, a aktualni cjenik usluga pogledajte ovdje.

uzv dojki

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img