Kako izgleda prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled

Prvi ginekološki pregled za mnoge djevojke označava strah i nelagodu. Međutim, iako je strah normalan, doista nema potrebe da bude prisutan. U Hrvatskoj svaka žena osigurana pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) starija od 12 godina ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Kada otići na prvi ginekološki pregled?

Ginekološki pregled često se savjetuje obaviti do 21. godine života bez obzira radi li se o djevojci koja je stupila u spolni odnos ili ne. Tada se uzima i uzorak za PAPA-test. Svaka djevojka, odnosno žena, prije stupanja u spolne odnose može posjeti svojeg ginekologa kako bi dobila sve potrebne informacije o mogućnostima zaštite i odgovore na potencijalna pitanja.

Osim toga, postoji praksa u nekim zemljama da svaka djevojka oko 12. godine života ode kod ginekologa na razgovor. Radi se o informativnom razgovoru čija je uloga smanjiti strah od budućeg pregleda i zapravo djevojke upoznati s ginekološkom ordinacijom.

Međutim, najčešća praksa kod nas i u svijetu jest da je prvi ginekološki pregled potrebno obaviti nakon stupanja u spolni odnos (ukoliko nema ginekoloških smetnji). U slučaju istih preporuka je da se djevojke (žene) jave neovisno o stupanju u spolni odnos. Takvu praksu zagovara i ginekolog dr.med. Gordanu Crvenkoviću u svojoj ordinaciji GynNova.

Prvi ginekološki pregled često se savjetuje djevojkama (bez obzira na dob i spolnu aktivnost) koje imaju:

 • bol u donjem abdomenu ili oko vanjskog spolovila
 • iscjedak iz rodnice ili vlažnost donjeg rublja koji uzrokuju svrbež, peckanje i neugodan miris
 • izostanak prve mjesečnice sa navršenih 15 godina
 • vaginalno krvarenje koje traje dulje od 10 dana
 • izostanak mjesečnice (u djevojaka koje su imale spolni odnos)
 • menstrualni bolovi (grčevi)
prvi ginekološki pregled

Prvi ginekološki pregled

Kako se pripremiti za prvi ginekološki pregled?

Strah i nelagodna normalna su pojava. Mogu se umanjiti tako da prije samog ginekološkog pregleda ugovorite termin za informativni razgovor. Na taj način možete upoznati svojeg ginekologa, ordinaciju i pitati sve što vas zanima kako bi uklonili moguće nejasnoće.

S obzirom da se morate skinuti za pregled o struka na dolje, žene često odlaze u suknji kako bi im bilo ugodnije. Tada samo uklonite donje rublje i prilikom pregleda na ginekološkom stolu podignete suknju.

Važno je napomenuti da za ginekološki pregled nije važno kako tretirate dlake oko spolovila. Za ginekološki pregled dlake ne predstavljaju nikakvu smetnju.

Od čega se sastoji prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled sastoji se od:

 • uzimanja obiteljske anamneze – ginekolog će vas pitati o bolestima u obitelji (npr. ako vam netko u obitelji ima šećernu bolest, PCOS, itd.).
 • pitanja o općem zdravlju – uzimate li neke lijekove, bolujete li od nekih bolesti, moguće alergije, itd.
 • razgovora o mjesečnici – prije dolaska pripremite podatak o tome kada ste dobili prvu mjesečnicu, postoje li neke nepravilnosti (npr. izostanak mjesečnice 4 mjeseca), koliko vam traje prosječni ciklus i imate li obilna krvarenja.
 • razgovora o spolnosti – ginekolog će vas pitati jeste li imali spolni odnos ili ne. U slučaju da jeste, postavit će vam pitanje kada ste imali prvi spolni odnos.
prvi ginekološki pregled

Prvi ginekološki pregled

 • pregleda vanjskog spolovila – pregled se vrši u ležećem položaju sa savinutim nogama u koljenu na posebno prilagođenom ginekološkom stolu. Ginekolog će vam nježno pregledati velike i male usne, klitoris i analni dio kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti.
 • pregleda spekulumom – spekulum je metalni (ili plastični) instrument koji se bezbolno umetne u rodnicu i na taj način omogućava vizualni pregled rodnice (vagine) i vrata maternice (cervix). Na taj način se omogućava uzimanje uzorak za PAPA-test i briseva za mikrobiološku analizu.
 • ručnog pregleda – ginekolog pregledava stanje maternice, jajovoda i jajnika umetanjem jednog (ili dva) prsta u rodnicu pacijentice bezbolno se procjenjuje veličina, konzistencija i pomičnost zdjeličnih organa žene.
 • ultrazvučnog pregleda – nakon manualnog pregleda najčešće slijedi ultrazvučni pregled koji omogućava promatranje jajnika i maternice, kao i dijagnosticiranje promjena njihove veličine, izgleda i položaja te eventualnih patoloških tvorbi.

Završetak pregleda

Na kraju kompletnog ginekološkog pregleda možete se obući. Nakon toga specijalist ginekologije pojasniti će vam je li ginekološki nalaz uredan te postoji li možda potreba za provođenjem neke terapije, npr. korištenje određenih vaginaleta ili tableta.

Ginekolog će vam reći kada možete očekivati nalaz PAPA-testa i na koji će se način dostaviti nalaz.

prvi ginekološki pregled

Prevencija je važna

Ginekološki pregled bi svakako trebalo učiniti jednom godišnje u cilju prevencije. Međutim ako se pojavi određen problem poput svrbeži, peckanja, pojačanog iscjetka, pojave boli u području donjeg dijela trbuha ili pak poremećaja menstruacijskog ciklusa svakako se javite na ponovni pregled.

Gdje obaviti pregled?

S obzirom da se radi o intimnom pregledu važno je da između pacijentice i ginekologa postoji povjerenje. Svoje ginekološko zdravlje možete povjeriti dr.med. Gordanu Crvenkoviću specijalistu ginekologije i porodništva (subspecijalist iz područja humane reprodukcije). Kod ginekologa Crvenkovića možete se naručiti u ordinaciju GynNova.

Za kontakt kliknite ovdje

Za njihov aktualni cjenik kliknite ovdje

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img