Ječmenac na oku – što je i zašto nastaje | Dr. Nina Jovanović

U svijetu oftalmologije, ječmenac na oku predstavlja čestu pojavu koja može izazvati zabrinutost kod mnogih. Kako bismo pružili odgovore na najčešća pitanja i osigurali stručne smjernice o liječenju ili operaciji, kontaktirali smo stručnjakinju u području oftalmologije i okuloplastične kirurgije, Dr. Ninu Jovanović, MSc, MPH iz Poliklinike Knezović.

Uz njezino bogato iskustvo i stručnost, istražit ćemo sve aspekte ječmenca na oku kako bismo pružili potrebne informacije i osigurali pacijentima točne upute..
Dr. Nina Jovanović pomogla nam je razjasniti vaša najčešća pitanja.

jecmenac

Ječmenac na oku – što je i zašto nastaje ječmenac na oku?

Ječmenac se kolokvijalno rabi da se opišu kvržice na vjeđama koje nastaju začepljem lojnih žlijezda u vjeđama, a koje se mogu inflamatorno izmjeniti, biti bolne i dugatrajne.
Međutim, potrebno je pojasniti da postoji nekoliko vrsta ovih promijena shodno anatomskim strukturama vjeđe.

Tako, hordeolum predstavlja inflamiranu lojnu žlijezdu na rubu kapka u ili u srednjem dijelu kapka. Prezentira se kao crvena, natečena, bolno osjetljiva na dodir u svojoj akutnoj fazi.

Hordeolum može biti na vanjskoj ili unutarnjoj površini kapka i može dovesti do edema cijelog kapka. Vanjski potiču od začepljenja Zeissovih ili Mollovih žlijezda, dok unutarnji, potječu iz meibomskih žlijezda.

Ove inflamirane promjene se najčešće podrazumijevaju kao jačmenci a precizan naziv je hordeolum. S druge strane moramo razlikovati i halacion koji je kronični sterilni lipogranulom koji se nalazi unutar očnog kapka, a potječe od začepljene meibomske (lojne žljezde) žlijezde tarzalnih ploča.

Također se prezentira kao kvržica ili oteknuće ali nije bolan.
U normalnim uvjetima, Meibomove žlijezde neometano izlučuju lipide koji su sastavni dijelovi suznog filma. Ako je otjecanje ovih lojnih sekreta opstruirano, masni sekret se zadržava i može izazvati kronični upalni odgovor koji dovodi do stvaranja lipogranuloma, odnosno halaciona.

Osim usljed začepljenja, ječmenac na oku nastaje upalom uzrokovanom normalnim bakterijama (Stafilokokne bakterije) ili grinjama (demodex) s kože vjeđa.

Budući da postoji 20-25 meibomskih žlijezda na donjem kapku i 40-50 na gornjem kapku, pacijenti mogu imati više od jednog ječmenca u isto vrijeme. Jačmenci se češće nalaze u bolesnika sa suhim očima i kroničnim blefaritisom (upala vjeđa često povezana s demodexom).

Narodni lijek za ječmenac, što sve ljudi isprobavaju i djeluje li neki?

Narodni lijek ali koji zapravo i djeluje jesu tople obloge koje se apliciraju na vjeđe. Naime, često se savjetuje da ste skuha jaje i u ljusci stavi na vjeđe te da se nakon nekoliko minuta one masiraju. Ovo zaista djeluje jer jaje u ljusci dulje zadržava toplotu.

Ista jeste da jaje možete zamijeniti bilo čime kamenom, gazama, ručnikom i slično, važno je da dulje drži toplinu i da je čisto.

Mast za ječmenac bez recepta, postoje li opcije?

Ne, svaku antibiotsku ili protuupalnu terapiju vam mora prepisati lječnik nakon pregleda.

Maxitrol kapi za ječmenac – mogu li se primjenjivati?

Maxitrol u sebi sadrži antibiotik i deksametazon koji je kortikosteroid, što znači da je njegova primjena i aplikacija strogo ograničena na lječničku preporuku. Razlog za to jeste što ne zahtijeva svaka vrsta jačmenca kombinaciju antibiotika i kortikosteroida, kao i da kortikosteroidi imaju moguće nus pojave poput porasta očnog tlaka te se njihova primjena mora strogo regulirati i pratiti.

Ječmenac kod djece i kod odraslih – tretira li se isto?

Obzirom na različitu etiologiju jačmenca tj etiologiju začepljenja i upale lojnih žlijezda žlijezda i jačmeni se različito tretiraju. I kod djece i kod odraslih neophodno je prvo smiriti upalnu reakciju, umanjiti bolnosti i dati priliku da se jačmenac drenira sam od sebe. Kod odraslih ukoliko postoji jasna indikacija, tj kada jačmenac ili hordeolum pređe u halacion, on se tretira kirurškom incizijom i drenažom. Također se može tretirati i injekcijom steroida ili 5-fluorouracila. Moja preferenca je uvijek I&D – incizija i drenaža sa odstranjenjem kapsularne vrećice kada je to indicirano kod halaciona obzirom da dovodi da najbrže rezolucije simptoma i znakova te minimizira rekurenciju. Kod djece se međutim takva terapija može teže primijeniti obzirom da zahtijeva neki oblik sedacije, posebno kada moramo uraditi I&D. Također, aplikacija kortikosteroida kod djece zahtijeva veći oprez jer osim povećanog očnog tlaka može djelovati i katarogeno.

Ječmenac trudnice – je li opasan i može li se u trudnoći rješavati?

Nije opasan i najbolje ga je rješavati prevencijom, ili ako se javi primjenjivati tople obloge, masažu vjeđa i čišćenje rubova vjeđa specijalnim maramicama u kontroli demodex infestacije.

Svakako, ako trudnica od ranija ima kroničnu inflamaciju vjeđa, disfunkciju Meibomovih žlijezda ili okularnu rozaceu onda je prevencija ključna, a ona bi podrazumijevala svakodnevno zagrijavanje vjeđa, jutarnju i večernju masažu, korištenje umjetnih suza, kapsule ili ishrana bogata Omega-3 masnim kiselinama te čišćenje vjeđa i trepavica maramicama na bazi ulja čajevca.

Često savjetujem pacijente ukoliko imaju kronične simptome i znake upale vjeđa ili disfunkcije Meibomovih žlijezda da ujutro i uvečer usvoje rutinu koja se sastoji od namakanja pamučnog ručnika vrelom vodom, iscijede ga i tako vrućeg stave na zatvorene vjeđe i drže dok se ručnik ne ohladi. Nakon toga je savjet da vertikalno masiraju vjeđe i time potisnu lučenje sebuma.

Ako moje dijete ima ječmenac, koje mjere treba poduzeti?

Trebate ga odvesti oftalmologu.

jecmenac

Je li ječmenac opasan za vid?

Jačmenac generalno govoreći nije opasan za vid kod odraslih osoba, osim ako se inflamatorna promjena ne iskomplicira jačom upalom struktira iza vjeđe ili infekcijom i zahvati okolne strukture kao što je rožnica ili orbita, kada se treba hitno liječiti. Kod djece ukoliko je jačmenac doveo do značajnog otoka vjeđe ona može da ometa vidnu stimulaciju i da posljedično izazove nerazvijenost vidne oštrine tj slabovidost.

Ječmenac liječenje – koje neinvazivne metode liječenja ječmenca postoje?

Najčešća i prva faza liječenja jeste upravo konzervativno tj nekirurško liječenje i uključuje tople obloge, masažu, higijenu vjeđa, i topikalne tretmane kombinacijom antibiotika i kortikosteroida.

Ječmenac operacija – kada je potrebna?

Operacija je potrebna kada prvi konzervativni modalitet liječenja ne da rezultat, ili kada je promjena dugotrajna i kuglica koju palpiramo tvrda i kapsulirana. Druga invazivna metoda liječenja je aplikacija injekcije steroida ili 5-fluorouracila u jačmenac i ima svoje indikacije. Često se radi prije operativnog zahvata kao alternativa kod osoba kojima I&D nije opcija, tj plaše se ili ne žele kirurški tretman. Međutim, i one imaju svoje sporedne učinke koji se ogledaju u depigmentaciji kože iznad promjene što posebno estetski smeta pacijente tamnijeg koloriteta kože.

Može li ječmenac proći sam od sebe?

Može. Jačmenci mogu iscuriti i zacijeliti bez liječenja.

Halacion na gornjem kapku je teže operirati od halaciona na donjem kapku?

Netočno ako operativni zahvat izvodi treniran i licenciran liječnik. Teže je jedino tehnički operirati halacione koji se nalaze u unutarnjem kutu gornje vjeđe ali u tom slučaju koristimo manje instrumente namijenjene za to područje.

Je li ječmenac zarazan?

Jačmenac u svojoj osnovi nije zarazan ali nekada može da se javi u komorbiditetu sa konjunktivitisima bakterijskog ili virusnog podrjetla onda može biti zarazan.

Jecmenac

Ječmenac kamilica – je li moguće izliječiti ječmenac uz čišćenje oka kamilicom?

Osušeni cvjetovi kamilice sadrže mnogo terpenoida i flavonoida koji pridonose njezinim ljekovitim svojstvima. Hlapljiva ulja uključujući alfa-bisabolol, alfa-bisabolol okside A i B i matricin posjeduju protuupalna i antiflogistička svojstva, a prodiru ispod površine kože u dublje slojeve kože kreirajući antiinflamatorni učinak. Ova svojstva čine kamilicu potencijalnim ljekom za umanjenje inflamacije koja je jedan od čimbenika nastanka jačmenca. Dakle moguće je umiriti jačmenac oblogama od kamilice ovisno od etiologije nastanka.

Što ako dobijem ili imam ječmenac koji ne prolazi?

Najbolje bi bilo da se javite kod oftalmologa koji će vas pregledati i ordinirati najbolju terapiju. Svakako se možete javiti u Polikliniku Knezović gdje će vas pogledati naš stručni tim liječnika i individualno kreirati najoptimalniju terapiju za vas.

 

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije revidirati.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

 

 

Najnovije

spot_img
spot_img