Inkontinencija – Kako utječe na muškarce?

Inkontinencija jest nemogućnost kontroliranja mokrenja, a obuhvaća simptome od povremenog “bježanja” mokraće do kompletne nemogućnosti zadržavanja mokraće. Pojam se može odnositi na urinarnu inkontinenciju i fekalnu inkontinenciju.

Inkontinencija – Pojavnost

Nekontrolirano mokrenje predominantno zahvaća žene, te se smatra da u gotovo 20% žena postoji neki tip inkontinencije urina. Međutim i kod muškaraca ovaj zdravstveno-socijalni problem nije zanemariv.

Inkontinencija – Dva primarna oblika

Postoji nekoliko vrsta inkontinencije koje razlikujemo ovisno o uzroku, spolu i dobi. Međutim, kod muškaraca je najvažnije razlikovati dva oblika inkontinencije:

 • urgentna
 • paradoksalna, lažna ili preljevna 
inkontinencija

Urgentna inkontinencija

Ovaj oblik inkontinencije obuhvaća nevoljno curenje urina kome je pridruženo ili mu izravno prethodi potreba za uriniranjem što je teško razlikovati. Često se razvija u sklopu sindroma prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura. Uključuje urgentno mokrenje danju, učestalo mokrenje i noćno mokrenje. Najčešće se javlja kod muškaraca srednje životne dobi. Uzrok urgentne inkontinencije kod većine muškaraca je stres.

Paradoksalna, lažna ili preljevna urinarna inkontinencija

Kada se mjehur ne može u potpunosti isprazniti te se postupno puni preostalim urinom kažemo da se radi o preljevnoj urinarnoj inkontinenciji. Većinom se događa kao posljedica povećane prostate koja uzrokuje prepreku u izlaznom kanalu mjehura. Razvija se postepeno i u krajnjoj fazi dovodi do nemogućnosti mokrenja. Simptomi ovog oblika inkontinencije su preaktivni mokraćni mjehur (mokrenje više od 4-8 puta na dan), mjehur slabog elasticiteta i kapanje. Bol može i ne mora biti prisutna.

Što uzrokuje urinarnu inkontinenciju kod muškaraca?

Mnogo je potencijalnih uzroka urinarne inkontinencije. Neki od najčešćih su:

 • oslabljeni mišići mjehura, koji su posljedica starenja
 • povećana prostata
 • rak

Neka od ovih stanja lako su lječiva i uzrokuju samo privremene urinarne probleme. Drugi su ozbiljniji i ustrajniji.

Starenje

Starenjem mišići koji podupiru mjehur obično postaju slabiji, što povećava rizik od inkontinencije. Kako bi takvu pojavu izbjegli, odnosno odgodili važno je uvesti zdrave životne navike.

Povećana prostata

Prostata okružuje vrat mokraćnog mjehura. Ova žlijezda oslobađa tekućinu koja štiti i hrani spermu. S godinama se javlja pojava povećane prostate. Uobičajeno je da radi te pojave muškarci kao rezultat dožive određenu vrstu inkontinencije.

inkontinencija

Rak

Rak prostate ili mjehura može uzrokovati inkontinenciju. U nekim slučajevima liječenje raka također može otežati kontrolu mokraćnog mjehura. Čak i benigni tumori mogu uzrokovati inkontinenciju blokirajući protok urina.

Ostali potencijalni uzroci

Osim navedenih, postoji još nekoliko potencijalnih uzroka urinarne inkontinencije kod muškaraca:

 • zatvor
 • infekcije mokraćnog sustava
 • kamenje u bubrezima ili mjehuru
 • upala prostate
 • nuspojave određenih lijekova, kao što su lijekovi za krvni tlak, relaksanti mišića, sedativi i neki lijekovi za srce

Neki čimbenici načina života također mogu uzrokovati privremene napadaje inkontinencije. Pretjerana konzumacija alkohola i pića s kofeinom mogu prouzročiti privremen gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom.

Liječenje inkontinencije lijekovima

Liječenje urinarne inkontinencije kod muškaraca uključuje primjenu antikolinergika, mirabegrona i alfa blokatora. Antikolinergici su lijekovi koji smanjuju pretjeranu aktivnost mjehura, a time i curenje urina. Sličan efekt postiže i mirabegron koji relaksira mjehur tako povećavajući količinu mokraće koju on može pohraniti. Alfa blokatori opuštaju vrat mjehura i prostatu tako olakšavajući pražnjenje mjehura.
U slučaju da postoje znakovi urinarne infekcije propisuje se antibiotik.

Ulošci za muškarce

Ukoliko imate problema s curenjem urina svakako treba djelovati na uzrok ovisno o vrsti inkontinencije i prepisanoj terapiji od strane liječnika. U međuvremenu si možete pomoći tako da stavljate uloške za muškarce. Na tržištu je dostupno nekoliko vrsta uložaka za muškarce ovisno o stupnju curenja urina.

Radi li se doista o urinarnoj inkontinenciji?

Kod starijih muškaraca različite bolesti mogu dovesti do pojave lažne inkontinencije. Primjerice dugotrajni dijabetes dovodi do oštećenje živaca koji kontroliraju mokraćni mjehur pa pored toga slabi i kontrakcijska sposobnost mjehura.

inkontinencija

Ne sramite se, potražite pomoć liječnika!

Za pacijente koji se suoče s inkontinencijom ona često uzrokuje sram. To dovodi do statistike koja ukazuje kako više od 50% ljudi koji imaju inkontinenciju ne traže pomoć liječnika.

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma, svakako potražite pomoć svojeg liječnika koji će vas, ako je potrebno, uputiti na daljnje pretrage. Uključivanje liječnika u problem inkontinencije je važno zato što:

 • urinarna inkontinencija može biti indikator ozbiljnijih zdravstvenih problema posebice ako primijetite krv u urinu
 • može vas sprječavati u svakodnevnim aktivnostima i socijalnim interakcijama
 • povećava rizik od pada i ozljede kod starijih osoba koje se žure stići do toaleta

 

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Pročitajte i Bolovi u donjem dijelu trbuha – Postoje 4 tipa boli

Zapratite nas na našem Facebooku

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img