Giht – “Bolest kraljeva i bogataša”

Giht je u povijesti bio poznat kao bolest kraljeva i bogataša zbog toga što je bolest najviše bila raširena među imućnima koji su pretjerivali u jelu i piću. Giht ili urični artritis je upala jednog ili više zglobova uzrokovana prevelikom količinom mokraćne kiseline u krvi, zbog čega se na zglobovima sakupljaju kristali mokraćne kiseline.

Što je giht i što ga uzrokuje?

Ljudsko tijelo stvara mokraćnu kiselinu u procesu rastvaranja spojeva purina koji se nalaze u hrani i piću. U normalnom, zdravom tijelu će ta kiselina prolaziti kroz bubrege i izlaziti kroz tijelo mokraćom. Do gihta dolazi kada u tijelu postoji povišena razina mokraćne kiseline koja se nataložila. Situacije koje dovode do pojave ove bolesti su visoka razina mokraćne kiseline, obiteljska povijest bolesti, starenje, konzumacija alkohola ili pića koja imaju visoku razinu zasićenog fruktoznog kukuruznog sirupa, hrane koja ima visoki nivo sastojka purina. Pretjerana tjelesna težina ili pretilost također mogu uzrokovati giht, visoki krvni tlak, kronična bolest bubrega, ali i neke vrste lijekova. Kako bi se spriječio nastanak gihta, treba mijenjati životne navike i na vrijeme započeti s liječenjem.

Kako prepoznati giht, i koji su njegovi simptomi?

Giht se najčešće pojavljuje u jednom od udova (pretežito na velikom zglobu palca na nozi) i potaknuti ga može određena hrana, alkohol, fizička trauma, određeni lijekovi i bolest. Pojava gihta i bol koju uzrokuje može nestati kroz par tjedana i tada nestaje do iduće pojave simptoma.

Najčešći simptomi gihta su sljedeći:

 • Intenzivna bol u zglobu. Najčešće zahvaćena područja uključuju veliki zglob palca na nozi, gležnjeve, koljena, laktove, zapešća i prste. Bol je najjača prvih 12-24 sata od početka napada gihta.
 • Nelagoda u zglobu. Nakon što prođe najjača bol, sljedećih par dana do nekoliko tjedana se u zahvaćenom području može osjetiti stalna nelagoda.
 • Upala i crvenilo. Zahvaćeno područje postaje otečeno, osjetljivo, bolno i crveno.

Liječenje gihta

Iako za giht nema lijeka, većina ljudi s gihtom može ga držati pod kontrolom i voditi normalne živote. Liječenje se može sastojati iz jednog ili kombinacije postupaka.  Nesteroidni antiinflamatorni (protuupalni) lijekovi (NSAIL) sprječavaju stvaranje prostaglandina, tvari koje uzrokuju upalu i bol. Uzimaju se oralno uz visoki oprez pri doziranju sve dok postoje simptomi, te tri ili četiri dana poslije toga.  Mogući izbor lijekova uključuje tenoksikam, diklofenak ili indometacin. Kolhicin, derivat jesenskog šafrana, koristi se za liječenje gihta tisućama godina.  Ukoliko zakaže učinak NSAIL ili kolhicina, u uznapredovalom stupnju bolesti mogu se koristiti kortikosteroidi. Alopurinol zaustavlja proizvodnju mokraćne kiseline i to je lijek koji se najčešće koristi u dugoročnom liječenju starijih pacijenata i onih s visokim stupnjem izlučene mokraćne kiseline.

Prehrana kod gihta

Hrana koju treba izbjegavati:

 • kruh i žitarice, dizana i pržena tijesta, svježa peciva i kruh,
 • mahunarke, cvjetača, špinati blitva, konzervirano povrće
 • orašasti plodovi
 • visokomasni mliječni proizvodi
 • gotovo sve kategorije mesa, plava riba
 • kakao i čokolada, papar, senf, masni kolači s kremom, mljevena kava, crni čaj

Hrana koja se preporučuje:

 • dvopek, tost, riža, kukuruzna i pšenična krupica
 • sve korjenasto povrće (krumpir, mrkva, koraba, cikla), zatim tikvice, salate, rajčice, zelene mlade mahune
 • voće i voćni sokovi
 • umjereno masni mliječni proizvodi
 • kuhana bijela riba, jaja, nemasne riblje juhe
 • maslinovo ulje

Što je najbolje za prevenciju gihta?

Osim naravno prehrane, za prevenciju gihta pogoduje uzimanje dovoljne količine vode (dvije do tri litre dnevno), nezaslađene limunade ili nezaslađenog čaja (osim crnog čaja). Također veliku ulogu igra održavanje, odnosno postizanje idealne tjelesne težine. Ako je osoba pretila, treba izbjegavati izgladnjivanje i nagli gubitak kilograma, jer oboje dovodi do privremenog povećanja mokraćne kiseline u krvi. Pokazalo se da uzimanje 500mg Vitamina C na dan može pomoći u kontroli mokraćne kiseline.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img