Gastroenterološki pregled – Kada ga je potrebno napraviti?

Gastroenterološki pregled 

Gastroenterološki pregled – Gastroenterologija je subspecijalizacija interne medicine koja se bavi otkrivanjem (dijagnosticiranjem) i liječenjem (terapijom) bolesti probavnog trakta. Najvažniji organi probavnog trakta su: jetra, žuč, gušterača, slezena, jednjak, želudac, dvanaesnik, tanko i debelo crijevo. Relativno česte i brojne su bolesti koje mogu zahvatiti ove organe te izazvati vrlo različite subjektivne smetnje koje su uglavnom locirane u području trbušne šupljine gdje se većina ovih organa i nalazi. 

Gastroenterološki pregled

Među čestim bolestima su: 

upalne bolesti želuca (gastritis) i crijeva (kolitis), ulkusna bolest (vrijed, čir) želuca i dvanaesnika, žučni kamenci, upala gušterače (pankreatitis), upale jetara (hepatitisi) te nažalost kao i u drugim dijelovima tijela i u ovom se javljaju zloćudni tumori (rak ili karcinom).

Gastroenterološki pregled – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Bilo da vas je gastroenterologu uputio vaš obiteljski liječnik ili ste se sami odlučili na pregled,  inicijalni posjet uvijek počinje razgovorom liječnika i bolesnika s ciljem dobivanja što detaljnijih podataka o trajanju, kvaliteti i obimu sadašnjih tegoba, prijašnjim bolestima, operativnim zahvatima i bolestima u obitelji. Liječnik će se informirati i o Vašem apetitu, stolici, mokrenju, ostalim funkcijama i navikama, te o lijekovima koje uzimate.

ŠTO JE GASTROSKOPIJA?

Gastroskopija je dijagnostička pretraga koja omogućuje liječniku da specijalnim instrumentom detaljno pregleda jednjak, želudac i dvanaesnik. Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cijev debljine oko 8 mm, s rasvjetom na vrhu. 

Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

Gastroenterološki pregled – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

KOME SE PREPORUČUJE GASTROSKOPIJA?

Pregled se savjetuje pacijentima sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, kod učestale ili dugotrajnije mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća pri gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale  ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim kliještima, a uzeti uzorci se kasnije posebno analiziraju. 

Pregled se savjetuje i kao preventivni osobama zrelije životne dobi, jer neke ozbiljnije bolesti jednjaka i želuca mogu trajati neko vrijeme, bez da daju značajne simptome.

ŠTO JE KOLONOSKOPIJA?

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva. Od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do spoja debelog i tankog crijeva. Savitljiva glatka cijev promjera jedan centimetar, kroz anus se uvodi u debelo crijevo. Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora. To osigurava detaljnu analizu sluznice crijeva, te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

KOME SE PREPORUČUJE KOLONOSKOPIJA?

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju s pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pri pojavi krvi u stolici, ili nakon stolice. 

Kolonoskopija se preporučuje osobama s podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji. Preporučuje se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećane učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi. U mladih osoba pregled treba učiniti kod sumnje na upalne crijevne bolesti i kod pojave krvi u stolici.

Kolonoskopija dozvoljava liječniku da vidi upalne promjene, eventualna suženja lumena crijeva, abnormalni rast, mjesto krvarenja i mišićne spazme. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije posebno analizira. U slučaju nalaza manjih patoloških izraslina (polipa), iste će biti odstranjene tijekom pregleda i izvađene za analizu. 

Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalnih bolesti, gastrointestinalnih krvarenja nepoznate etiologije kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za dobivanje raka debelog crijeva. Kolonoskopijom se mogu odstraniti i polipi, i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.

GASTROENTEROLOŠKI PREGLED

Gastroenterolozi su fokusirani na dijagnozu i liječenje bolesti jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva, jetre, žučnjaka i gušterače.

To između ostalog uključuje široki spektar stanja kao što su:

 • Bolovi u trbuhu
 • Preventivni pregledi debelog crijeva    
 • Polipi debelog crijeva 
 • Karcinom debelog crijeva        
 • Konstipacija, nadutost
 • Chronova bolest, Ulcerozni kolitis
 • Proljev
 • Otežano gutanje                    
 • Divertikuloza crijeva                    
 • Žgaravica                      
 • Gastritis   
 • Ulkusna bolest jednjaka, želuca i dvanaesnika
 • Hepatitis
 • Hijatalna hernija (želučana kila)
 • Loša probava
 • Iritabilno crijevo
 • Žutica
 • Jetrene bolesti
 • Gubitak apetita
 • Mršavljenje
 • Krvarenje iz debelog crijeva
 • Hemeroidi

ZAŠTO NAPRAVITI ULTRAZVUČNI PREGLED?

Pregled je nužno učiniti svim pacijentima s pojavom nejasne boli u trbuhu ili ozljede trbuha. 

Pojava žutice, slobodne tekućine u trbuhu, sumnja na malignu bolest, poremećaj nekih laboratorijskih testova, praćenje kroničnih bolesti jetre i gušterače.. Sve su to razlozi za ultrazvučni pregled trbuha. Ultrazvuk trbuha zbog svoje jednostavnosti treba povremeno učiniti i u sklopu preventivnog pregleda u dobi iznad 50 godina.

KOJE JE ORGANE MOGUĆE VIDJETI PRI ULTRAZVUČNOM PREGLEDU TRBUHA?

Pregledu su dostupni jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena i oba bubrega, te velike krve žile. 

U okolnostima kada su uvećani, moguće je vidjeti i limfne čvorove, te tekućinu u trbuhu. Isto tako moguće je vidjeti niz promjena koje se javljaju u bolestima nabrojenih organa. Uz pregled pri punom mjehuru moguće je vidjeti stijenku mjehura i prostatu. 

Ultrazvuk gornjeg trbuha je bezbolna i bezopasna dijagnostička metoda. Uz pomoć visokofrekventnih zvučnih valova prikazuju se unutarnji organi.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img