Ergometrija i kako se pripremiti na pregled?

Ergometrija Značenje

U kardiologiji je ergometrija ključna neinvazivna dijagnostička tehnika. Pomoću ergometra mjeri se kapacitet srca i srčanog sustava.

Kod bolesnika sa sumnjom na ishemijsku bolest srca ili pak kod bolesnika sa već postavljenom dijagnozom ishemijske bolesti srca često se provodi ergometrija ili test opterećenja.

Ergometrijski test mjeri sposobnost srca i cirkulacijskog sustava da djeluju pod uvjetima povećanog opterećenja.

Što je to test opterećenja?

Ergometrija (test opterećenja) ili stres test neinvazivna je dijagnostička metoda kojom se ispitanik podvrgava standardiziranom i mjerljivom opterećenju u uvjetima oksidativnog stresa. Potreba miokarda za kisikom u određenom naporu je fiksna pa se u odgovarajućem opterećenju mogu javiti bol te poremećaji ritma u elektrokardiogramu.

Opće informacije

  • Test se najčešće izvodi na bicikl ergometru ili na pokretnoj traci
  • Mjerljivi parametri su: puls, krvni tlak i elektrokardiogram
  • Prema težini, visini i godinama starosti izračunava se teoretski maksimum

Što nam otkriva ergometrija?

Ergometrija nam indirektno otkriva kakav je protok kroz koronarne arterije u stanju povećanog napora.  U slučaju kad koronarni protok nije dostatan dolazi do EKG promjena i /ili subjektivnih tegoba pacijenta. Putem EKG-a prati se i kretanje srčanog ritma tijekom opterećenja, te se mogu detektirati aritmije. Testom se može dijagnosticirati:

ergometrija
  • povišenje krvnoga tlaka
  • nedovoljno dobro liječenje tlaka
  • neke aritmije
  • koronarna bolest tj. aterosklerotsko suženje na koronarnim krvnim žilama koje krvlju, kisikom i ostalim hranjivim tvarima opskrbljuju srčani mišić

Koliko traje ergometrija?

Ergometrija, progresivni je test koji uključuje mnogo stupnjeva sile, od kojih svaki traje tri minute. Test ukupno traje 30 do 40 minuta.

Zašto baš ergometrija?

Srce je organ kod kojeg se neke nepravilnosti očituju prvo u stanju napora. Tek kada bolest uznapreduje, tada se te nepravilnosti očituju i u mirovanju, ali da bismo što prije dijagnosticirali bolest i liječili je, u interesu je pacijenta otkriti problem što je moguće prije.

Kako se provodi ergometrija?

Na pacijentov prsni koš zalijepe se elektrode koje kontinuirano bilježe električnu aktivnost srca (EKG) te se na desnoj nadlaktici mjeri tlak.

Pacijent se podvrgne standardiziranom i mjerljivom opterećenju prilikom hoda na pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla. U definiranim intervalima opterećenje se povećava po tzv.

Bruce protokolu koji je dogovoren za cijeli svijet tako da se sa samo jednim podatkom zna koliko je opterećenje bolesnik izdržao. Bruce protokol znači da se traka ubrzava i lagano mijenja nagib svake 3 minute, te postoje točno izrađene tablice koliko bolesnik obzirom na svoje godine i spol treba hodati, te koliki mu treba biti maksimalni puls.

ergometrija

ergometrija na biciklu

Kako se pripremiti za ergometriju?

Na dan testiranja ergometrije potrebno je popiti jutarnju terapiju, nije poželjno jesti sat vremena prije testiranja, ali nije potrebno biti natašte. Za samu pretragu potrebno je odjenuti ugodnu odjeću te udobne cipele ili tenisice u kojima ćete moći što udobnije hodati.

Nakon testa slijedi period od 6 minuta mirovanja, te ako se radi o zdravom srcu i urednom nalazu, bolesnik se vraća na vrijednosti pulsa i tlaka od prije testa, a ako je potrebno, taj period odmora se produžava, dok se vrijednosti ne vrate na normalu.

Ergometrija u sportskoj medicini

Kako se znanost o ergometriji razvija, praktične primjene se otkrivaju i koriste u poljima izvan opće zdravstvene industrije. Na primjer, korištenjem ergometrije, atletski treneri, treneri i liječnici sve se više temelje na podacima u svojim procjenama. Podaci se prikupljaju i koriste za mjerenje stvari poput rada srca, sposobnosti disanja te sposobnosti i snage mišića za obavljanje određenih zadataka.

Ergometrija ima veliku ulogu u području sportske medicine, posebice u liječenju nogometaša koji dožive potres mozga. Od peewee lige do profesionalaca, ozljede sportaša – posebno potresi mozga – shvaćaju se vrlo ozbiljno. Uspješnost sportaša u jednostavnim ergometrijskim testovima, korištenjem sobnog bicikla, trake za trčanje ili sprave za veslanje, koristi se kako bi se utvrdilo jesu li dovoljno dobro da se vrate u igru ili im je potrebno vrijeme da se oporave i potom ponovno testiraju. Slični testovi sada se koriste u drugim sportovima i aktivnostima kao što su hokej, ragbi, pa čak i rodeo jahanje bikova.

Ergometrijske testove također koriste fiziolozi vježbanja kako bi pružili dubinsku analizu i preporuke za trening za zaposlene sportaše na svim razinama. Ergometrija može pomoći fiziolozima da razumiju potrošnju energije i troškove energije izvođenja određenih vježbi. Podaci se zatim mogu koristiti za izradu boljih, učinkovitijih programa i režima treninga.

Ergometrijski podaci mogu dovesti do podučavanja tijela kako da bude učinkovitije tijekom trošenja energije i kako da tu energiju koristi za snažniju i učinkovitiju izvedbu. Uz kontinuirano testiranje u redovitim intervalima, interpretirani podaci sportaša mogu pomoći u izgradnji bolje izvedbe s manje ozljeda.

Gdje obaviti pregled ergometrije?

Pregled možete obaviti u državnim bolnicama ili privatnim zdravstvenim ustanovama. Kako biste izbjegli nepotrebno čekanje u nastavku vam donosimo nekoliko privatnik zdravstvenih ustanova koje pružaju ovaj dijagnostički pregled:

Privatna zdravstvena ustanova Lokacija Cijena dijagnostičke pretrage
MAGDALENA
Klinika za kardiovaskularne bolesti
Krapinske Toplice
Zagreb
600 kn (cjenik)
Poliklinika ARISTA Zagreb 400 kn (cjenik)
Diamelli
Poliklinika za dijabetes
Zagreb 500 kn (cjenik)
Poliklinika AVIVA Zagreb 500 kn (cjenik)

ergometrija cijena

ergometrija

 

Pročitajte i;

Leukociti u krvi – Referentna vrijednost 3,4 – 9,7

 

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img