Endometrioza: Što je, kako nastaje i što sve trebate znati?

Endometrioza je kronična upalna bolest ženskih reproduktivnih organa, trenutno zahvaća više od 176 milijuna žena diljem svijeta. Maternica je organ koji je građen od više slojeva. Žljezdani sloj koji oblaže unutrašnjost, tj. šupljinu maternice naziva se endometrij. Taj se sloj ljušti tijekom menstruacijskog krvarenja zbog hormonalnih promjena u menstruacijskom ciklusu i izlazi van kroz vrat maternice i rodnicu.

Kako i zašto nastaje endometrioza?

Pravi uzrok nastanka endometrioze još je uvijek nepoznat, međutim postoji nekoliko teorija o nastanku bolesti. Najšire prihvaćena je teorija o retrogradnoj menstruaciji – za vrijeme menstruacije, krv i komadići tkiva sluznice maternice ne odlaze samo kroz rodnicu van iz tijela, nego manji dio odlazi i kroz jajovode u trbušnu šupljinu. Na taj se način stanice endometriji šire po tijelu van sluznice maternice, rastu i tvore žarišta endometrioze.

Koji su simptomi endometrioze?

Endometrioza je bolest koja s vremenom napreduje te se zbog toga i njeni simptomi, koji možda to tada nisu bili značajni, pogoršavaju. Često žene nemaju nikakvih simptoma, nego se bolest dijagnosticira zbog drugih problema, najčešće neplodnosti. U drugim slučajevima, bolest i njeni simptomi se javljaju jako rano, počevši od adolescentne dobi. Bolest se najčešće pojavljuje oko dvadesete godine života i traje 20-25, te prestaje oko menopauze.

Glavni simptomi endometrioze su:

 • kronična zdjelična bol
 • bolna menstruacija
 • bol prilikom spolnog odnosa
 • obilne i dugotrajne menstruacije
 • problemi s plodnošću
 • bol kod mokrenja ili pražnjenja crijeva+
 • mučnine i glavobolje
 • drugi simptomi poput umora, zatvora, proljeva, povraćanja i slično.

Jačina vaše boli ne mora nužno biti pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene s endometriozom imaju veću bol dok neke imaju manju ili čak nikakvu.

Kako se dijagnosticira endometrioza?

Postupak dijagnoze:

 • ispitivanje pacijentica o simptomima i ginekološki pregled
 • CA 125 – tumorski marker iz krvi, obično zna biti povišen od 35 do 90 jedinica, međutim nije specifičan samo za endometriozu; povišen je tijekom menstruacije te u drugim upalnim stanjima
 • UZV – ginekološki ultrazvuk sondom kroz rodnicu (transvaginalni UZV) zlatni je standard kojim se lako može postaviti sumnja na endometriozu jajnika kada pokazuje ciste gušćeg sadržaja kao i endometriotične promjene u mišiću maternice (adenomioza)
 • magnetska rezonanca (MR) zdjelišta – kod težih i opsežnijih promjena mogu se prikazati i priraslice
 • kolonoskopija i cistoskopija – pregled debelog crijeva i mokraćnog mjehura kamerom kojom se ulazi u navedene organe
 • dijagnostička laparoskopija – jedina sigurna metoda, često i terapijska jer se odmah i odstranjuju promjene koje patolog dobije na analizu radi definitivne potvrde dijagnoze.

Kako se liječi endometrioza?

Nažalost, endometrioza je bolest koja se još uvijek ne može izliječiti. Međutim, primjenom terapije može se znatno ublažiti simptomi i poboljšati opća kvaliteta života. Terapija je učinkovitija ako se primjeni u ranim stadijima bolesti te je zbog toga jako važno što prije javiti se ginekologu ukoliko sumnjate na endometriozu. Liječenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lijekove. Pristup koji vi odaberete obično ovisi o vašem liječniku i o vašim planovima za trudnoću. Liječnici prvo prepooručuju konzervativne načine liječenja, a tek kao zadnju opciju operaciju.

Lijekovi protiv boli

Najčešće korišteni su acetilsalicilna kiselina i ibuprofen. Ti lijekovi mogu značajno umanjiti bol i olakšati simptome, no važno je naglasiti kako se s uzimanjem tih lijekova ne smije pretjerivati jer njihova pretjerana uporaba može dovesti do oštećenja nekih organa i pogoršanja već postojećih bolesti. Kod nekih žena primjena analgetika može dovesti do smetnji s probavnim sustavom, osobito želucem.

Hormonska terapija

Kontracepcijske pilule također su često korištena terapija u liječenju endometrioze. Koriste se kombinacije estrogena i progestina koje sprječavaju ovulaciju i usporavaju rast sluznice maternice te na taj način učinkovito smanjuju simptome dismenoreje (bolne menstruacije) te obilnog i produljenog krvarenja.

Operacija

U slučaju da žena ima veći stupanj proširenosti bolesti i izražene simptome, može se primijeniti kirurško liječenje. Laparoskopski se odstranjuje endometriotičko tkivo i vidljive priraslice te se nastoji što više očuvati ženina sposobnost rađanja. 

Prirodni lijekovi za endometriozu

 • Konoplja i vrkuta
 • Ekstrakt iz sjemenki grožđa (OPC)
 • Mačja kandža
 • Dijeta za endometriozu – izbjegavanje mliječnih proizvoda, masnih sireva, konzerviranog povrća, rafiniranih žitarica (peciva, lisnato tijesto…), mesnih prerađevina (kobasice, salame, paštete) , gaziranih napitaka, soli, vina…
 • Pojačana tjelesna aktivnost

Izvori :

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis
https://www.webmd.com/women/endometriosis/endometriosis-causes-symptoms-treatment

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img