EKZO – Europska kartica zdravlja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) omogućuje svakom HZZO osiguraniku (u državama članicama EU) korištenje nužnih zdravstvenih usluga.

Što je to zapravo EKZO?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) besplatna je kartica koja u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje se smatraju medicinski nužne. U procjenu nužnosti uzima se u obzir i priroda usluge kao i duljina boravka.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Imam li pravo na europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Svi oni koji su osiguranici HZZO-a imaju pravo na svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Odnosno, svi kojima je utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju.

ekzo

Kako dobiti svoju karticu?

Kako bi dobili svoju karticu, potrebno je podnijeti zahtjev za izdavanjem ili putem web portala ili u najbližem regionalnom uredu/područnoj službi.
Osim toga, u poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku HZZO je postavio uređaje sa sustavima za uvođenje elektroničkih redova čekanja (redomate), na kojima, osim rednog broja, građani mogu podići i svoju EKZO.

  • Zagreb; na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12
  • Split; na adresi Obala Kneza Branimira 14
  • Rijeka; na adresi Slogin kula 1
  • Osijek; na adresi Kralja Zvonimira 1.

Što obuhvaća, a što ne?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja pokriva troškove nužne zdravstvene zaštite, za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku. Neodgodiva zdravstvena zaštita može biti u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka), te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod.

Znači, europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove planiranog liječenja (primjerice ako ciljano odlazite u inozemstvo kako biste rodili).

Gdje vrijedi europska kartica zdravstvenog osiguranja?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja vrijedi u svim državama članicama EU, ali i na području Švicarske, Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

ekzo

Kako koristiti EKZO?

EKZO se koristi izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da ste osigurani u državi boravka. Prema tome, možda će te morati osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija), ukoliko se sudjelovanje naplaćuje u državi boravka.

Onda ne trebam putno osiguranje?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja nikako nije alternativa putnom osiguranju. Troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo ova kartica ne pokriva.

Preporučljivo je uz europsku karticu imati i odgovarajuće putno osiguranje.

Što je još važno?

EKZO nije putno osiguranje i ne pokriva troškove zdravstvene zaštite korištene kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga. Ujedno ne pokriva putne troškove prilikom povratka u Hrvatsku, a nakon nastanka osiguranog slučaja.

Izgubljena ili ukradena EKZO

Potrebno je odmah prijaviti gubitak ili krađu EKZO HZZO-u. U tom slučaju izdat će Vam se Certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO.

Kako mogu dobiti EKZO?

Najjednostavnije je da podnesete zahtjev putem web portala HZZO-a. Također ga možete podnijeti osobno u nadležnom regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a, a u roku od 8 dana od dana predaje zahtjeva moći ćete osobno preuzeti EKZO.

Koliko vrijedi europska kartica zdravstvenog osiguranja?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja vrijedi do datuma koji je na njoj naveden, a u pravilu tri godine. Izdavanje nove EKZO možete zatražiti u roku 30 kalendarskih dana prije isteka važeće.

Hitno putujem i nemam vremena čekati 8 dana za izdavanje EKZO. Što sad?

Javite se u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a gdje će Vam se odmah izdati Certifikat koji privremeno zamjenjuje EKZO za razdoblje Vašeg putovanja.

 

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img