Covid i brufen – Idu li skupa?

Covid i brufen možemo li ga uzimati dok smo bolesni?

Možete li uzimati Ibuprofen ako imate Covid-19?

Mogu li nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena pogoršati koronavirusnu bolest?

Covid i brufen -veza između ove bolesti i tableta trenutno nije dokazana kroz znanstvene podatke. Odnosno ne zna se dali međusobno utječu covid i brufen i može li brufen pogoršati zdravstveno stanje osobe koja ga uzima.

Informacije o proizvodima mnogih nesteroidnih protuupalnih lijekova već sadrže upozorenja da njihovi protuupalni učinci mogu sakriti simptome pogoršane infekcije. 

Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek (NSAID). Može smanjiti upalu i olakšati nekoliko simptoma, uključujući bol i groznicu. Sigurno ga mogu uzimati osobe s COVID-19 — nema dokaza da ibuprofen povećava rizik od oštećenja od COVID-19 ili cjepiva koja štite od ove bolesti.

COVID-19 može uzrokovati širok raspon simptoma, uključujući vrućicu, grlobolju i gubitak okusa ili mirisa. Lijekovi koji se izdaju bez recepta, poput ibuprofena, mogu pomoći u liječenju ovih simptoma.

Postojala je početna zabrinutost oko sigurnosti ljudi s COVID-19 koji uzimaju ibuprofen, ali te su tvrdnje proizašle iz anegdotskih dokaza niske kvalitete. Glavna tijela za javno zdravstvo diljem svijeta ne savjetuju korištenje ibuprofena za ublažavanje simptoma COVID-19 ili nuspojava cjepiva.

covid i brufen

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Alternativno rješenje

Tijekom postupka liječenja povišene temperature kod COVID-19, pacijenti i zdravstveni radnici trebali bi razmotriti sve dostupne mogućnosti liječenja, uključujući paracetamol i nesteroidne protuupalne lijekove. 

Svaki lijek ima svoje prednosti i rizike koji se odražavaju u njegovim podacima o proizvodima i koje treba razmotriti zajedno s nacionalnim smjernicama EU za liječenje, od kojih većina preporučuje paracetamol kao prvu mogućnost liječenja za vrućicu ili bol.

Što kažu stručnjaci? 

Kako je izjavila Europska medicinska agencija (EMA) u skladu s nacionalnim smjernicama EU-a za liječenje, pacijenti i zdravstveni radnici mogu nastaviti koristiti nesteroidne protuupalne lijekove (poput ibuprofena) prema odobrenim informacijama o proizvodu. Trenutni savjeti uključuju da se ovi lijekovi koriste u najnižoj učinkovitoj dozi za najkraće moguće razdoblje.

Pacijenti koji imaju bilo kakva pitanja trebaju razgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Trenutno nema razloga da pacijenti koji uzimaju ibuprofen prekidaju liječenje, na temelju gore navedenog. To je posebno važno za bolesnike koji uzimaju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove lijekove za kronične bolesti.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) doznajemo kako se savjetuju s liječnicima te nema zabilježenog negativnog efekta kod konzumacije ibuprofena.

Britanski epidemiolog, Dr. Mahyar Etminan rekao je kako pacijenti s blagom ili umjerenom groznicom trebaju koristiti paracetamol, koji se desetljećima smatra najsigurnijim lijekom protiv bolova i groznice.

covid i brufen

Ističke kako je važno zapamtiti da lijekovi bez recepta poput Advila ne skraćuju trajanje same bolesti, već nude olakšanje od groznice i bolova koji proizlaze iz COVID-19 virusa.

Vruće groznice su uglavnom bezopasne i znak je imunološkog sustava tijela da se bori protiv infekcije. Kada se visoka groznica ne može kontrolirati samim paracetamolom,  može se koristiti ibuprofen zajedno s paracetamolom te prekinuti s konzumacijom čim se pacijentova temperatura vrati u normalu.

Covid i brufen – Iako još uvijek ne postoji općenito prihvaćen dodatni razlog za izbjegavanje ibuprofena posebno za COVID-19, ima smisla koristiti paracetamol umjesto njega, osim ako ga ne možete tolerirati.

Pacijenti kojima je već propisan neki od nesteroidnih protuupalnih lijekova (poput ibuprofena) ne trebaju prestati s istim bez savjetovanja sa svojim liječnikom. 

I jedna stvar koja se do sada pokazala vrlo jasna, ne postoji slučaj gdje ibuprofen povećava razvitak ili mogućnost nastanka virusne infekcije. 

covid i brufen

Covid i brufen

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Pročitajte i PRF vs PRP: Sličnosti i razlike tretmana

Zapratite nas na našem Facebooku

Preboljeli ste Covid? Pročitajte više o post Covid sindromu >>>

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img