Cjepivo za COVID-19 – Sve što trebate znati

Cjepivo za COVID-19

Cjepivo za COVID-19 – U Republici Hrvatskoj kontinuirano se provoditi cijepljenje cjepivom proizvođača AstraZeneca, kao i proizvođača Moderna i Pfizer. Hrvatska je dosad naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača za prvu fazu cijepljenja te dodatnih 300.000 doza za kraj 2021. godine. Do sada se upotrijebilo 700 tisuća doza cjepiva.

Cjepivo za COVID-19 – Cijepljenje je dobrovoljno

Cijepljenje protiv SARS-CoV-2 je dobrovoljno i besplatno.

U slučaju da se želite cijepiti potrebna je prijava putem;

  • svojeg liječnika obiteljske medicine
  • internetske stranice cijepise.zdravlje.hr
  • besplatnog broja telefona 0800 0011
  • županijskog zavoda za javno zdravstvo

Zašto cijepljenje?

Cijepljenje je jedna od najefikasnijih javnozdravstvenih mjera u povijesti medicine koja je samostalno produljila ljudski vijek za najmanje 20 godina. Cijepljenjem protiv COVID-19 u organizam unosimo tvar koja stimulira naš imunološki sustav da  samostalno stvara otpornost na koronavirus. 

Smatra se kako je cijepljenje najdjelotvorniji način zaštite od bolesti COVID-19 i najučinkovitiji način suzbijanja širenja pandemije. Međutim, da bi cijepljenje bilo efikasno, ključno je da se cijepi velika većina građana. 

cjepivo za covid

Cjepivo za COVID-19 – Koje izabrati?

U Hrvatskoj s se provodit cijepljenje cjepivom proizvođača AstraZeneca, Moderna i Pfizer. Radi se o mRNA cjepivima koja su morala zadovoljiti strogo zadane zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti, kako Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, tako i Europske agencije za lijekove. Sigurnost cjepiva kontinuirano se prati.

Nedavno su u Hrvatsku stigle prve doze cjepiva Johnson & Johnson koje se prima u samo jednoj dozi. Radi se o 7150 doza tog cjepiva. Za sad se čeka s primjenom.

Zbog ograničenih količina cjepiva, trenutno nije moguće birati vrstu cjepiva.

Cjepivo za COVID-19 – Tko su prioritetne skupine?

Radi većeg rizika za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, prioritet imaju osobe s kroničnim bolestima i osobe starije životne dobi. To uključuje osobe s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, bolestima bubrega, dijabetesom i imunodeficijencijama.

Cijepljenje

Prije cijepljenja liječnik utvrđuje postoje li zdravstveni razlozi zbog kojih bi cijepljenje trebalo odgoditi (npr. u slučaju povišene tjelesne temperature, akutne bolesti) ili zbog kojih se netko trajno ne može cijepiti (poznata preosjetljivosti na sastojke cjepiva i/ili ozbiljne reakcije nakon prve doze cjepiva).

Osobe koje su pozitivne na COVID-19 ne mogu se cijepiti dok su bolesne. Osobe koje su preboljele COVID-19 trebaju čekati najmanje mjesec dana od ozdravljenja prije cijepljenja. 
cjepivo za covid-19

Cjepivo za COVID-19 – Trudnice

Iskustvo s primjenom trenutno dostupnih  cjepiva (Pfizer-BioNTech,  Moderna i AstraZeneca) u trudnica je ograničeno. Ispitivanja na životinjama ne upućuju na izravan ili neizravan štetan učinak na trudnoću, razvoj zametka i fetusa, porođaj ili postnatalni razvoj (razvoj poslije rođenja). Zbog ograničenih i nedostatnih saznanja o učincima cjepiva na trudnice, primjenu cjepiva tijekom trudnoće treba razmotriti samo kad su moguće koristi veće od bilo kojih potencijalnih rizika za majku i fetus. Nije poznato izlučuje li se cjepivo u majčino mlijeko.

Moguće nuspojave

Nakon cijepljenja protiv COVID-19 moguće su neželjene reakcije kao i kod drugih cjepiva:

  • crvenilo
  • osip
  • lokalna bol
  • jednodnevna temperatura
  • glavobolja

Reakcije su češće nakon druge doze cjepiva. Uz to, svaki lijek i cjepivo mogu imati i rijetke posljedice kod pojedinaca s obzirom na njihove specifičnosti što uključuje i različite alergijske reakcije koje se najčešće pojavljuju unutar prvih nekoliko sati, najviše 24 sata, nakon cijepljenja.

Mogu li dobiti COVID-19 tijekom ili nakon cijepljenja?

Prema dosadašnjim analizama, nakon cijepljenja s obje doze zaštita je preko 90 % mjerena kroz stvaranje adekvatnoga imunološkog odgovora uspoređujući broj zaraženih u cijepljenoj i placebo grupi. Još uvijek nije poznato koliko zaštita traje i koliko je efikasna. Za sad je poznato kako nakon prve doze cjepiva i prvih 1-2 tjedna nakon druge doze cjepiva može doći do razvoja bolesti jer se u tom razdoblju još uvijek kreira imunološki odgovor na virusni antigen.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img