Bisfenol A i astma – Dovodi li do zdravstvenih problema?

Bisfenol A i astma

Bisfenol A i astma:

Analiza podataka s više od 3000 parova majka-dijete iz šest europskih zemalja pokazuje da prenatalna izloženost bisfenolu A može imati negativne učinke na zdravlje dišnih puteva kod djevojčica školske dobi. Rezultati studije koju je vodio Barcelonski institut za globalno zdravlje (ISGlobal), entitet podržan od strane Zaklade “la Caixa”, upravo su objavljeni u časopisu Environment International.

Bisfenol A i astma – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Bisfenol A

Bisfenoli su kemijske tvari koje se koriste u proizvodnji plastike i smola koje se nalaze u mnogim potrošačkim proizvodima, kao što su konzerve za hranu, boce za višekratnu upotrebu i igračke. Najpoznatiji je bisfenol A (BPA), poznati endokrini disruptor koji se široko koristi u proizvodnji posuda za hranu i unutarnjih premaza takvih primatelja. Europska agencija za kemikalije (ECHA) uključila je BPA na svoj popis tvari koje izazivaju “vrlo zabrinutost” 2017. Od tada su neke zemlje ograničile njegovu upotrebu, zbog čega su neki proizvođači zamijenili BPA drugim bisfenolima.

Budući da je poznato da su bisfenoli prisutni u majčinom mlijeku i da mogu prijeći placentnu barijeru, cilj autora objavljene studije bio je otkriti je li prenatalna izloženost tim kemijskim spojevima povezana s respiratornim zdravstvenim problemima u kasnijim godinama. Autori su proučavali uzorke urina uzete tijekom trudnoće od više od 3000 žena iz šest europskih zemalja (Španjolska, Francuska, Grčka, Norveška, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo) prikupljene između 1999. i 2010. i podatke o respiratornom zdravlju njihovih potomaka prikupljene godinama kasnije. putem upitnika i spirometrije.

Analiza uzoraka urina pokazala je visoku prevalenciju BPA, koja je pronađena u 90% uzoraka. Ostali proučavani bisfenoli bili su, međutim, manje rasprostranjeni u vrijeme kada su ti uzorci prikupljeni: Nizozemska je bila jedina zemlja u kojoj je među sudionicima istraživanja otkrivena značajna prisutnost drugih bisfenola (bisfenol F u 40% uzoraka i bisfenol S u 70%). Ovo otkriće vjerojatno je posljedica ranog prelaska na zamjene za bisfenol A u toj zemlji.

Bisfenol A i astma

Bisfenol A i astma- Rezultati ove studije otkrili su povezanost koncentracije bisfenola A u mokraći majke tijekom trudnoće kod djevojčica i povećanog rizika od astme i piskanja u školskoj dobi (dvostruko povećanje koncentracije bisfenola A povezano je s 13% većim rizikom od respiratorni simptomi). Ova povezanost, međutim, nije uočena kod dječaka ili u slučaju druga dva proučavana bisfenola. Nisu uočene nikakve veze između prenatalne izloženosti bisfenolu A i funkcije pluća u školskoj dobi.

“Naši rezultati su u skladu s onima iz ranijih studija, koje su također izvijestile da bisfenol A ima negativan utjecaj na zdravlje dišnog sustava u djetinjstvu. Vjerujemo da bi učinak mogao biti posljedica činjenice da bisfenoli mogu proći placentnu barijeru i ometati djetetov dišni i imunološki sustav tijekom razvojne faze”, objašnjava Alicia Abellán, istraživačica ISGlobal i prva autorica studije.

Govoreći o razlikama uočenim između djevojčica i dječaka, Maribel Casas, istraživačica ISGlobala i posljednja autorica studije, ističe da su “bisfenoli endokrini disruptori i mogu ometati spolne hormone. Kao što sugeriraju naši nalazi, to može dovesti do razlika u učinak koji imaju ovisno o spolu izložene osobe.”

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš  problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

bisfenol a i astma
Bisfenol A i astma – Dovodi li do zdravstvenih problema?

Bisfenol A u hrani

Polikarbonatna plastika koja sadrži BPA ima mnoge primjene u hrani. Primjena u hrani uključuje ambalažu za hranu i piće, vodu i bočice za dojenčad, druge posude za hranu i tekućinu, stolno posuđe, posuđe za mikrovalnu pećnicu i posuđe za kuhanje. Polikarbonatne neprehrambene primjene uključuju kompaktne diskove, sigurnosnu opremu otpornu na udarce i medicinske uređaje.

Epoksidne smole koje sadrže BPA koriste se kao zaštitni lakovi za premazivanje metalnih proizvoda kao što su konzerve za hranu, vrhovi boca i cijevi za dovod vode. Neka zubna brtvila i kompoziti također mogu doprinijeti izloženosti BPA. Općenito je prihvaćeno da je glavni prehrambeni doprinos BPA konzervirana hrana, koja čini oko 50% ukupne izloženosti. Od ispitivane nekonzervirane hrane, meso, riba i proizvodi od mesa ili ribe važniji su izvori BPA.

Bisfenol A i astma – eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Je li BPA štetan?

Prema najnovijoj znanstvenoj studiji koju je provela EFSA, ne postoji zabrinutost za zdravlje zbog BPA na trenutačnim razinama izloženosti hranom. Male količine BPA migriraju iz pakiranja u hranu, ali razina unosa BPA trenutno je znatno ispod EFSA-e podnošljivog dnevnog unosa (TDI) od 4 µg/kg tjelesne težine dnevno.

Pokazalo se da se BPA brzo detoksificira u tijelu do bezopasnih sastojaka i eliminira. Međutim, budući da BPA ima neka svojstva slična hormonima, ostaje zabrinutost oko njegovih učinaka na tijelo. Osim toga, postoji nesigurnost u pogledu izloženosti BPA kroz nedijetetske izvore kao što su prašina, kozmetika i termalni papir.

bisfenol a i astma

Opasnosti Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) pripada kemikalijama koje se proizvode u velikim količinama diljem svijeta. Uobičajeno se koristi kao monomer u sintezi polikarbonata, plastifikator u proizvodnji epoksidnih smola, kao aditiv za uklanjanje viška klorovodične kiseline tijekom proizvodnje polivinil klorida (PVC).

BPA se ne koristi samo u proizvodnji plastike namijenjene izravnom kontaktu s hranom, uključujući plastičnu ambalažu i kuhinjsko posuđe, već i u unutarnjim premazima limenki i čepova staklenki. Postoje različiti načini izlaganja ljudi ovoj tvari kao što su oralni, inhalacijski i transdermalni.

Bisfenol A i astma

Glavni izvori izloženosti BPA

Glavni izvori izloženosti BPA uključuju ambalažu za hranu i prašinu, dentalne materijale, zdravstvenu opremu, termalni papir, igračke i artikle za djecu i dojenčad. BPA se metabolizira u jetri u bisfenol A glukuronid i uglavnom se u tom obliku izlučuje urinom. Zbog svoje fenolne strukture pokazalo se da BPA u interakciji s estrogenskim receptorima djeluje kao agonist ili antagonist putem signalnih puteva ovisnih o estrogenskom receptoru (ER).

Stoga se pokazalo da BPA igra ulogu u patogenezi nekoliko endokrinih poremećaja uključujući žensku i mušku neplodnost, prerani pubertet, tumore ovisne o hormonima kao što su rak dojke i prostate i nekoliko metaboličkih poremećaja uključujući sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Zbog stalne, svakodnevne izloženosti i svoje sklonosti bioakumulaciji, čini se da BPA zahtijeva posebnu pažnju kao što je biomonitoring. Ovo opažanje treba uključivati ​​kliničke testove koncentracije BPA u mokraći, što nije samo jedna od najboljih metoda procjene izloženosti ovom spoju, već i ovisnost dnevnog unosa BPA i rizika od nekih endokrinih poremećaja.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš  problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Pročitajte i Naručivanje online u bolnicama

 

eDoktor novosti 

Facebook

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img