Bipolarni poremećaj – Kako se nositi s njim kada se pojavi u obitelji

Bipolarni poremećaj ubraja se među 10 svjetskih najvećih javnozdravstvenih problema. U Europi se bilježi oko 1% oboljelih od ovog psihijatrijskog poremećaja. U liječenju se sve više naglašava podrška bližnjih.

Što je bipolarni poremećaj?

Bipolarni afektivni poremećaj još se početkom 20. stoljeća nazivao “manično-depresivnom psihozom”, a sredinom 19. stoljeća “cirkularnom psihozom”. Bipolarni poremećaj spada u grupu poremećaja raspoloženja.

Važno je prilikom definiranja razlikovati dvije faze; hipomaniju (povećana energija i aktivnost) ili maniju (jako povećana energija i aktivnost) i depresiju (snižena energija i aktivnost).

Bipolarni poremećaj obilježava izmjena manije/hipomanije i depresije.

Zašto se i kod koga javlja?

Točan uzrok pojave ovog psihijatrijskog poremećaja nije poznat. Međutim, smatra se kako ulogu imaju biološki (genetski), socijalni i psihološki faktori.

Bipolarni poremećaj se najčešće javlja u razdoblju od tinejdžerske dobi (oko 15. godine života) pa sve do tridesetih godina. U pravilu jednako pogađa i muškarce i žene, dok se prema nekim podacima bilježi nešto malo veća pojavnost kod žena.

bipolarni poremećaj lijekovi

Kako se liječi bipolarni poremećaj?

Kada se govori o liječenju ovog ozbiljnog poremećaja raspoloženja važno je naglasiti da se liječenje prilagođava ovisno o fazi u kojoj se bolesnik nalazi.

Na tržištu postoji širok asortiman lijekova koji se koriste u terapiji. Neke od skupina lijekova su: antipsihotici (kvetiapin, olanzapin, risperidon, klozapin, haloperidol…), stabilizatori raspoloženja (lamotrigin, karbamazepin, valproat, litij…), antidepresivi (escitalopram, sertralin, fluoksetin, paroksetin, venlafaksin…) te anksiolitici i hipnotici kao dodatna terapija.

Zašto je važna uloga obitelji?

U modernom pristupu ovoj bolesti sve se više naglašava važnost podrške pacijentu najbližih ljudi. Upravo su oni neposredno okruženje u kojem se pacijent nađe nakon što izađe iz bolnice, nakon aktivne epizode.

Obitelj je saveznik u ostvarenju zajedničkog cilja – oporavak.

Nakon pojave bolesti često se traži krivac. Kod članova obitelji javlja se osjećaj gubitka osobe koje su poznavali prije pojave bolesti, propadanje planova koje su imali za nju; pritom se javljaju tuga i žalovanje. Prema oboljelom se odnosi kao prema bespomoćnom djetetu. Nerijetko se pred pacijenta postavljaju nerealni ciljevi.

Česta je i pojavnost poricanja bolesti.

U tom procesu pacijent može osjetiti povećan strah od gubitka uloge. Osjećaj srama, krivica i strah mogu se javiti s obje strane.

bipolarni poremećaj

Pravilna komunikacija – Obiteljska terapija

Dio liječenja bolesnika jest razgovor i edukacija s njegovim bližnjima (roditelji, supružnici, djeca, itd.). Stručne osobe na tzv. obiteljskim terapijama uče obitelj kako da uspostavi pravilnu komunikaciju s bolesnikom, ovisno o fazi u kojoj se nalazi.

Potreba za obiteljskom terapijom proizašla je iz činjenice da obitelj oboljelog od bipolarnog poremećaja traži načina na koje bi se nosila s teškoćama do kojih bolest dovodi. Kod članova obitelji se javlja strah od relapsa bolesnika. Tjeskoba i strah mogu dovesti do ekstremnih situacija gdje primjerice članovi obitelji daju otkaz na poslu (kako bi se brinuli o bolesniku) što stvori dodatno socijalno i ekonomsko opterećenje.

Izvanbolničko liječenje nastavlja se kod kuće, s obitelji. Pacijenti često inzistiraju na samostalnosti, ali realnost je da zapravo postaju ovisni o svojim bližnjima. Nakon manične faze, veliki broj oboljelih od bipolarnog poremećaja nije sposoban za samostalni život. Javljaju se i razne ovisnosti, prestaju uzimati lijekove i bolest se lako opet aktivira. Prema tome, pomoć im je potrebna!

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img