HZZO liste čekanja – 5 pretraga na koje se najduže čeka

Poznato je kako se na pojedine preglede u Hrvatskoj može čekati dane, mjesece, pa čak i godine. HZZO liste čekanja su duge, prema tome postoji li rješenje u privatnim zdravstvenim ustanovama i po kojoj cijeni?

HZZO liste čekanja – Zašto su tako duge? 

Kada je potrebno, građani Republike Hrvatske najčešće se na bolničke pretrage prijavljuju pute redovnih HZZO lista čekanja na koje ih stavlja njihov doktor opće prakse ili u osobnom angažmanu putem e-naručivanja.

HZZO liste čekanja ponekad preduge

Problem nastaje kada pacijent shvati koliko dugo mora čekati za pojedine pretrage. Zašto je to tako? Neki od glavnih problema su nedostatak financijskih sredstava, nedostatak zdravstvenog osoblja, smanjeni kapaciteti dijagnostičkih uređaja, ali i sami pacijenti koji često ne dođu na zakazani pregled i time zauzimaju mjesto drugima.

5 pretraga s najdužom listom čekanja


HZZO-ve liste čekanja dostupne su na uvid svim građanima kako bi mogli provjeriti koliko otprilike iznosi čekanje za traženi pregled. Često se naglašava kako liste nisu u potpunosti ažurne, ali mogu dati okvirnu sliku prilikom narudžbe, te variraju ovisno o kliničkom centru. Uvidom u liste, najduže se čeka na:

  • Magnetska rezonanca abdomena (do 659 dana)
  • Magnetska Rezonanca mozga (do 600 dana)
  • Ultrazvuk dojki (do 555 dana)
  • Ultrazvuk srca (do 309 dana)
  • RTG srca i pluća (do 570 dana)

Duže se čeka i na ultrazvuk štitnjače čak do 240 dana, te za kolonoskopiju do 141 dan.

hzzo liste čekanja

Privatne klinike kao rješenje

Kako bii se smanjile HZZO liste čekanja, HZZO sve više sklapa ugovore s privatnim klinikama gdje se može brže i jednostavnije doći do željenog pregleda. Većina građana ipak ne zna za tu mogućnost i ne koristi ju.


Ugovor s HZZO-om u privatnim zdravstvenim ustanovama otvara mogućnost da pacijenti obave ugovorene preglede i pretrage temeljem liječničke uputnice primarne zdravstvene zaštite. U slučaju da pacijent posjeduje uz obvezno zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje, tada je oslobođen plaćanja participacije. U protivnom participacija iznosi 20% od cijene HZZO-ove cijene usluge.

HZZO Liste čekanja u privatnim zdravstvenim ustanovama s HZZO ugovorom

Broj mogućih pretraga ograničen je ugovorom između HZZO-a i privatne zdravstvene ustanove. To ograničenje je poznato kao limit. Kako bi pacijenti zbog navedenog ograničenja zaštitili svoja prava formiraju se liste čekanja koje se kreiraju prema hitnosti i dužini čekanja, u skladu s načelima solidarnosti i jednakosti.

600 dana ili već danas?

Opće je poznato kako je rana dijagnostika ključ u borbi s različitim bolestima. Teško je to postići ako pacijent mora čekati gotovo dvije godine za pojedine preglede.

Magnetska rezonanca pruža uvid u stanje cijelog organizma i eventualne promjene uvjetovane različitim bolestima. Za tako važan pregled čeka se čak preko 600 dana u državnim kliničkim centrima, dok privatne zdravstvene ustanove ovaj pregled nude već danas.

hzzo liste čekanja

U nastavku donosimo popis privatnih zdravstvenih ustanova s HZZO ugovorom gdje možete obavit 5 pretraga s najdužom HZZO listom čekanja preko uputnice, ali i privatno:

Privatna zdravstvena ustanova  s HZZO ugovorom * Pregled Cijena (bez uputnice)
Poliklinika Medikol
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Poliklinika Croatia 
Specijalna bolnica Medico
MR ABDOMENA  od 1800 kn
Poliklinika Medikol 
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Poliklinika Croatia 
Specijalna bolnica Medico
MR MOZGA  od 1800 kn
Za ovu pretragu trenutno nema privatne zdravstvene ustanove s HZZO ugovorom UZV DOJKI  od 350 kn
Poliklinika Medikol 
Poliklinika Nikša Drinković
UZV SRCA  od 500 kn
Za ovu pretragu trenutno nema privatne zdravstvene ustanove s HZZO ugovorom RTG SRCA I PLUĆA  od 200 kn

*u tablici su samo neke od zdravstvenih ustanova s HZZO ugovorom za navedene pretrage 

Zdravlje na prvom mjestu

Spomenute privatne zdravstvene ustanove nude niz dijagnostičkih pretraga u širokom rasponu zdravstvenih područja. Ne dopustite si postati „jedan/a od“ na HZZO listama.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img