Zubni kamenac – Zašto nastaje i Kako utječe na naše zube?

Zašto nastaje zubni kamenac?

Zašto nastaje zubni kamenac?

Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima koja nastaje kalcificiranjem čvrstih naslaga na zubu (zubnoga plaka). Riječ je o tvrdim bijelim ili žućkastim naslagama koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). 

S vremenom zubni kamenac dovodi do problema s oralnim zdravljem, upala zubnog mesa, zubobolje, povlačenja gingive, a osim što je estetski neprivlačna pojava dovodi i do neugodnog zadaha. 

Upravo iz tih razloga važno je redovno profesionalno čistiti zubni kamenac.

Što je plak, a što zubni kamenac ? 

Zubni kamenac i plak su dva pojma koji se često spominju u stomatologiji. Isto tako, možete ih čuti u reklamama za četkicu za zube te sredstva za oralnu higijenu. 

Ali, što točno znače ova dva pojma? 

Mnogi nisu sigurni što je zapravo plak, a što kamenac. S druge strane, razumijevanje ovih pojmova je vrlo važno za stvaranje vrste rutinske njege koja će spriječiti da se nakupljaju na zubima. 

Plak je ljepljiva, bijela gusta naslaga koja se nakuplja na zubima nakon konzumacije hrane ili pića, a čine ju virusi, bakterije, ostaci hrane i odumrle stanice. 

Nakupine plaka mogu zadržavati nečistoću na zubima, a ujedno su i glavni uzrok problema s desnima.

Borba protiv nakupljanja plaka temelji se na cjeloživotnoj ispravnoj njezi zubi. Plak se počinje stvarati na zubima 4 do 12 sati nakon pranja zubi, zato je iznimno važno prati zube barem dvaput dnevno i redovno ih čistiti zubnim koncem.

zasto nastaje zubni kamenac

Plak na zubima omogućava bakterijama da se razmnožavaju i pretvara ostatke hrane u kiselinu koja:

  • Omogućuje eroziju ili propadanje cakline slabljenjem zaštitnog djelovanja sline
  • Omogućuje stvaranje zubnog kamenca
  • Stvara toksine koji mogu uzrokovati bolest zubnog mesa

Zubni kamenac je skorena naslaga koja može zadržavati nečistoću na zubima i uzrokovati gubitak boje zubi. Snažno se veže uz zube i ukloniti ga mogu samo stomatolozi.

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba i može dovesti do nastanka karijesa.

Stvaranje kamenca na zubima pak uzrokuje upalu desni poznatu kao gingivitis. To je zapravo rana faza parodontne bolesti koja uključuje:

  • Oticanje desni
  • Krvarenje prilikom četkanja i pranja zubi

Podložnost taloženju plaka ili zubnog kamenca na zubima ovisi od pojedinca do pojedinca.

“Perite zube najmanje dva puta dnevno – ujutro i prije spavanja”

Zašto nastaje zubni kamenac?

Kako nastaje zubni kamenac? 

Najčešći uzrok zubnog kamenca je loša higijena zubi i hrana koju jedemo. Posebno je štetna mekana i ljepljiva hrana poput slatkiša jer tada lakše nastaje plak koji je podloga za bakterije.

Uzroci kamenca mogu biti i loše navike poput pušenja, pijenja kave i obojenih te gaziranih pića, koja tada oboje i kamenac pa on postane žućkastosmeđe boje i još više nagrdi izgled zubi.

Kamenac može nastati i kod ljudi koji brinu o svojim zubima, a tada je problem potrebno potražiti u:

  • Slini – kalcij, fosfor ili neki drugi mineral koji u visokoj koncentraciji dolaze iz hrane
  • Nepravilnom položaju zubi – ako su vam zubi zbijeni pa ne ih ne možete dobro očetkati
  • Genetici – predispozicije za razvoj parodontne bolesti
  • Lošim i istrošenim ispunima na zubima – na njima se lakše skupljaju naslage

Ne postoji način da se spriječi nastanak zubnog kamenca, već je potrebno posjetiti vašeg stomatologa minimalno dva puta godišnje zbog kontrole i čišćenja zubnog kamenca. U pojedinim slučajevima gdje je zubni kamenac već doveo do upale zubnog mesa ili do nastanka parodontoze potrebno je češće odlaziti stomatologu kako bi se napravio pregled, očistio kamenac, te pratio razvoj nastanka parodontoze.

Postupak čišćenja zubnog kamenca je u potpunosti bezbolan, a izvodi se pomoću ultrazvučnih instrumenata u stomatološkoj ordinaciji.

Zašto nastaje zubni kamenac?

Kako utječe na naše zube ? 

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu cakline zuba i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir.

Neliječena se upala zubnog mesa može odraziti i na ostale strukture, a pogotovo na potporni aparat zuba (poznatije kao parodont-ligamenti koji drže zub u kosti) i na okolnu kost. 

U takvim kroničnim oblicima dolazi do nestajanja parodonta i povlačenja same kosti što se u ustima pacijenta nalazi kao tzv. džepovi između zuba i zubnog mesa te se na rendgenskoj snimci vidi gubitak kosti oko zuba.

Takvi simptomi (znakovi) ukazuju na razvoj parodontne bolesti (parodontoza). U džepovima se također naseljavaju bakterije koje onda imaju otvoreni put širenja po tijelu te tako mogu utjecati i na zdravlje cijelog tijela.

Je li opasan kada se pojavi ? 

Kamenac ne boli pa vam vjerojatno ne zvuči opasno. No, naslage mogu biti opasne.

Sadrži velike količine bakterija koje proizvode kiselinu i loše djeluju na caklinu, omekšavajući je i čineći ju podložnijom za nastanak karijesa.

Veće naslage pritišću zubno meso i dovodi do upale i krvarenja, a kasnije i povlačenja zubnog mesa. To može dovesti do rasklimavanja i ispadanja zuba. 

Kako ukloniti zubni kamenac ? 

Zubni kamenac gotovo je nemoguće ukloniti samo normalnim četkanjem zubi ili koncem za zube, a ovaj način liječenja može i pogoršati situaciju tako da ošteti zubnu caklinu od agresivnog ribanja.

“Jednom kada se zubni kamenac pojavi, ne može ga se otkloniti redovnim pranjem zubi.“

Četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem mogu pomoći jedino kada na zubima imate samo plak, koji se još nije pretvorio u zubni kamenac.

Najbolje i jedino rješenje ovog problema jest posjet stomatologu koji će nakon detaljnog pregleda izbrusiti zube te tako ukloniti sav zubni kamenac. Rana intervencija je vrlo važna jer zubni kamenac može dovesti i do gubitka zuba.

Stoga, spriječite na vrijeme stvaranje zubnog kamenca i vodite računa o pravilnoj prehrani, redovitom četkanju zubi i čišćenju zubnim koncem.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img