Vađenje umnjaka – Procedura i kada ga treba izvaditi

Vađenje umnjaka  – Umnjaci su treći set kutnjaka u samom stražnjem dijelu usta. Ti zubi obično niknu u kasnim tinejdžerskim godinama ili u ranoj odrasloj dobi.

Ako umnjak zapne ispod zubnog mesa ili nema dovoljno mjesta da probije desni, smatra se da je “impaktiran”. Impaktirani umnjaci skloniji su bolestima, karijesu i drugim stomatološkim problemima.

Zašto imamo umnjake?

Zubi se kategoriziraju prema položaju i funkciji. Oštriji zubi u prednjem dijelu usta kidaju hranu na manje komade, dok pljosnati zubi u stražnjem dijelu usta melju hranu. Ovi ravniji zubi nazivaju se kutnjaci. Odrasli imaju tri seta kutnjaka, a svaki se set sastoji od četiri zuba na vrhu, dnu i s obje strane usta.

Od djetinjstva do rane adolescencije, ljudi razvijaju svoj prvi set “dječjih” zuba, gube ih, a zatim ponovno dobivaju potpuno novi set koji će zadržati cijeli život. Ali samo dva seta kutnjaka (8 zuba) stižu tijekom nicanja tih odraslih zuba. Negdje između 17. i 21. godine, većina odraslih će razviti svoj treći set kutnjaka, koji se nalaze najudaljeniji. Ovi se kutnjaci češće nazivaju umnjaci jer se zadnji pojavljuju, kada ste “stariji i mudriji”.

Vađenje umnjaka Bolovanje

Oralni kirurg može izdati preporuku za bolovanje nakon vađenja umnjaka. Ovisi o kompleksnosti zahvata i stanja zuba, trajanje bolovanja varira od osobe do osobe.

Kod većine je 3 dana neki optimalan broj dana za oporavak. Međutim, pripazite ako uzimate lijekove protiv bolova, bilo bi dobro razmotriti malo duže odsustvo s posla.

Tijekom prvih nekoliko dana nakon vađenja zuba potrebno je izbjegavati teže fizičke poslove i vježbanje. Ne ići na propuh i nemojte konzumirati ništa što je izrazito hladno ili izrazito vruće.

Četvrti dan je tipično razdoblje u kojem pacijenti mogu nastaviti svojim uobičajenim rutinama bez opasnosti da ugroze svoj oporavak.

Oporavak nakon vađenja umnjaka

 • Poslije operacije potrebno je uzimati lijekove protiv bolova, oteklina i infekcija koje je potrebno početi uzimati odmah nakon zahvata. Nemojte trpjeti bol – uzmite propisani analgetik koji će ukloniti bol.
 • Kombinacija lijekova te čajeva i vodica za ispiranje usta je najuspješnija metoda.Ketonal, knavon, brufen, neofen, kafetin (ne preporuča se prije spavanja)… sve su to itekako korisni lijekovi protiv bolova. U ovoj fazi ne preporučuje se konzumacija Aspirina i Andola pošto produžuju vrijeme krvarenja.
 • Sve dok osjećate djelovanje anestezije, nemojte jesti – možete se ugristi za usnu i obraz i tako stvoriti ranu na sluznici.
 • Hladni oblozi pomoći će smanjiti postoperativno oticanje – hladan oblog podrazumjeva led ili gel iz zamrzivača omotan krpom ili tankim ručnikom koji se drži izvana na obrazu u predjelu gdje je rađen zahvat. Oblog se aplicira u intervalima od 10 minuta nakon čega slijedi pauza od najmanje 30 minuta kada se postupak hlađenja može ponoviti. Postupak hlađenja preporuča se ponoviti 4 do 6 puta.
 • Pojava sukrvice u slini je normalna 2-3 dana nakon zahvata, ali ako potraje dulje, obavezno kontaktirajte svog liječnika.
  Konci se vade 7-10 dana nakon zahvata. Ponekad se koriste konci koji se sami rastope.
 • Nemojte ispirati usta vodom ili antiseptikom za usnu šupljinu isti dan nakon zahvata.
 • Nakon što je zub izvađen, tijelo će u alveoli izvađenog zuba proizvesti ugrušak koji je potrebnu za normalno zarastanje rane. Ispiranjem usta nakon zahvata ugrušak može ispasti, što će usporiti zarastanje rane i povećati bolnost.
 • Dan nakon zahvata potrebno je ispirati usta 3 puta dnevno oralnim antiseptikom na bazi klorheksidina (CHX). Osim oralnog antiseptika, blagotvorni učinak na postoperativne rane ima fiziološka otopina (otopite 1 žlicu soli u 1L vode) i hladni čaj od žalfije (kadulje).
 • Prvih dan-dva poslije zahvata preporuča se mekša hrana. Izbjegavajte toplu hranu i napitke, ali možete slobodno uživati u sladoledu. Pripazite samo na hranu sa zrnastim sadržajem – može se zavući u ranu i tako uzrokovati infekciju. Sladoled je u redu, ali bez komadića orašastog voća ili čokolade.

Aktivnosti, pušenje i vađenje umnjaka

 • Nikotin i vrući zrak usporavaju cijeljenje rana. Preporuča se ne pušiti tijekom oporavka bez obzira da li se radi o cigaretama ili e-cigaretama.
 • Dva-tri dana nakon zahvata izbjegavajte pojačanu fizičku aktivnost i treninge, dizanje tereta i saginjanje glave.
 • Drugi dan nakon zahvata započnite s redovnom higijenom usne šupljine. Normalno koristite zubnu četkicu, pastu i zubni konac. Ipak, područje umnjaka čistite štapićem za uši umočenim u oralni antiseptik dok rana ne zaraste

vađenje umnjaka

Vađenje umnjaka HZZO

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pak navode kako osiguranici kod stomatologa koji imaju ugovor s HZZO-om “mogu besplatno dobiti sljedeće usluge, na teret obveznog zdravstvenog osiguranja: liječenje zuba, vađenje zuba, upućivanje na specijalističko liječenje izdavanjem uputnice za teže zahvate po procjeni izabranog doktora dentalne medicine, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca do dva puta godišnje, na protetske radove, npr. zubne krunice, djelomične i totalne zubne proteze, ovisno o dobi”.

Prema pravilnicima HZZO-a sve usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od obiteljske medicine do pedijatrije i ginekologije morale bi biti besplatne, dok se najviše toga ipak plaća u stomatologiji.

Kod stomatoloških usluga za osiguranike besplatni su liječenje svih zuba, od jedinice do trojke u gornjoj i donjoj čeljusti pravo na bijelu plombu, ostali zubi amalgamske plombe, vađenje zuba, liječenje korijena, čišćenje kamenca, totalna zubna proteza, liječenje parodontoze, teškog nicanja umnjaka i desni, pravo na ortodontski aparatić za djecu do 18 godina.

Vađenje umnjaka privatno?

Vađenje umnjaka Privatno Cijena – Ovisi o kompleksnosti zuba.

Budući da nije u pitanju uobičajeno vađenje zuba, postoji mnogo različitih čimbenika koji dolaze u obzir pri određivanju koja će biti cijena vađenja umnjaka. U nastavku vam donosimo pregled različitih vrsta da možete vidjeti kolika je cijena kojeg postupka kao i što uključuje.

Jednostavno vađenje umnjaka cijena

Ovo je najjednostavniji postupak, a time i najpristupačniji (300 kuna + anestezija 80 kn po zubu). Zahvat je najmanje složen i to je najlakši način za vađenje umnjaka. Ovo je opcija samo kada su umnjaci izbili iz zubnog mesa, osiguravajući normalan položaj. Cijene su okvirne te svaka privatna klinika određuje vlastitu cijenu.

Osnovno kirurško vađenje umnjaka cijena

Kada su vaši umnjaci u tkivu desni, neće biti moguće jednostavno vađenje koje je gore opisano. Umjesto toga, bit će potreban nešto zahtjevniji postupak. Morat će se napraviti rez na desnima kako bi se oslobodili vaši umnjaci. To čini cjelokupni proces malo kompliciranijim od jednostavnog vađenja.

Kako smo provjerili, cijena vađenja umnjaka je u prosjeku 1.500 kn (oko 200 €).

 

Klinička bolnica Dubrava – Vađenje umnjaka Dubrava

Pacijenti se primaju isključivo na temelju telefonske narudžbe na broj telefona (01) 290 2785 ili predbilježbom na e-mail: predbiljezbe-oralna@kbd.hr.

Vađenje umnjaka Zagreb

 

Vađenje umnjaka Komplikacije

Komplikacije
Impaktirani umnjaci mogu uzrokovati nekoliko problema u ustima:

 • Oštećenje drugih zuba: Ako umnjak pritisne drugi kutnjak, može oštetiti drugi kutnjak ili povećati rizik od infekcije u tom području. Ovaj pritisak također može uzrokovati probleme s natiskavanjem ostalih zuba u čeljusti. U tom slučaju može biti nužan ortodontski tretman za ispravljanje tog problema i poravnavanje zubi.
 • Ciste: Umnjak se razvija u ovojnici unutar čeljusne kosti. Ovojnica se može napuniti tekućinom, formirajući cistu koja može oštetiti čeljusnu kost, zube i živce. U rijetkim slučajevima se zna razviti tumor i to obično benigni. Ova komplikacija može zahtijevati uklanjanje tkiva i dijela kosti.
 • Propadanje zuba: Čini se da su djelomično impaktirani umnjaci izloženi većem riziku od karijesa nego ostali zubi. To se vjerojatno događa zato što se umnjaci teže čiste i jer se hrana i bakterije lako zarobe između zubnog mesa i djelomično izbijenog zuba.
 • Bolest desni: Poteškoće pri čišćenju djelomično izbijenih umnjaka povećavaju rizik od razvoja bolnog, upalnog stanja desni.

Možete li izvaditi umnjak koji nije izrastao?

Vađenje umnjaka koji nije izrastao

Samo zato što imate umnjake ispod ruba desni ne znači da će izniknuti. Rentgenski snimci usne šupljine mogu stomatologu reći je li potrebno izvaditi neiznikle umnjake. Glavni razlog vađenja umnjaka je njihov položaj ispod ruba desni.

U većini slučajeva umnjaci koji ne izađu van ili leže postrance ili ne mogu izaći zbog ograničenja prostora. Klinički izraz koji stomatolozi koriste za opisivanje abnormalno postavljenih umnjaka je “impaktirani”. Gotovo svi slučajevi vađenja umnjaka su posljedica impakcije.

Vađenje umnjaka u trudnoći

Možete li se sigurno podvrgnuti uklanjanju umnjaka ako ste trudni?

Mnoge buduće mame pate od bolova i osjetljivosti u području umnjaka, zahvaljujući svim hormonalnim promjenama koje se događaju tijekom trudnoće. Ipak, razumljivo je da su trudnice oprezne u vezi s oralnim kirurškim zahvatom zbog potencijalnog učinka koji bi to moglo imati na bebu.

Jesu li rendgenske snimke umnjaka sigurne tijekom trudnoće?

Oralni kirurzi trebaju dijagnostičke rendgenske snimke za sigurno izvođenje postupaka vađenja umnjaka – ali ne bi li buduće mame trebale izbjegavati rendgenske snimke?

I da i ne. Dok bi rutinske rendgenske snimke trebale pričekati do rođenja djeteta, stručnjaci se slažu da su prednosti dijagnostičkih slikovnih testova veće od rizika. X-zrake umnjaka ne izlažu izravno područje trbuha zračenju, tako da postoji vrlo mala vjerojatnost oštećenja fetusa u razvoju.

Osim toga, količina zračenja koju isporučuju zubne rendgenske snimke iznimno je niska, nedovoljno da izazove štetne učinke. I, kako bi dodatno smanjili rizike, oralni kirurzi snimaju što je manje moguće slika, koristeći olovne pregače i ovratnike kako bi zaštitili buduću mamu i njezino nerođeno dijete.

 

Pronađite najbliže zubare koji imaju ugovor s HZZO 

Ispunite obrazac i mi ćemo vam pronaći najboljeg stomatologa za vađenje umnjaka.

Facebook

Najnovije

spot_img
spot_imgspot_img