Osjetljivi zubi na toplo ili hladno – trebate li pregled?

Osjetljivi zubi

Kada konzumacija hladnog sladoleda ili vrućeg čaja izaziva nelagodu u usnoj šupljini moguće je da su vaši zubi osjetljivi. Ovakva pojava često se u struci naziva i dentinska preosjetljivost.

Osjetljivi zubi

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Osjetljivi zubi – Zašto?

Neki ljudi prirodno imaju osjetljivije zube od drugih zbog tanje cakline. Caklina je vanjski sloj zuba koji ga štiti. U mnogim slučajevima, zubna caklina se može istrošiti zbog:

 • pregrubog pranja zubi
 • korištenja tvrde četkice za zube
 • škrganja zubima noću
 • redovitog unošenja kisele hrane i pića

Kada su zubi zdravi, zubna caklina štiti krunu zuba, dok ispod linije desni cement zuba štiti korijen. Dentin, koji je rjeđi od cakline i cementa, nalazi se ispod cakline i cementa.

Kada dentin, cement ili caklina počinju gubiti svoja zaštitna svojstva hrana, piće i zrak kroz male cjevčice dolaze direktno do živčanih završetaka skrivenih ispod desni. I javlja se nelagodna bol.

Osjetljivi zubi

Ponekad druga stanja mogu dovesti do osjetljivosti zuba.

Gastroezofagealni refluks (GERB), na primjer, može uzrokovati izlazak kiseline iz želuca i jednjaka i može s vremenom istrošiti zube. Stanja koja uzrokuju često povraćanje – uključujući gastroparezu i bulimiju – također mogu uzrokovati trošenje kiseline na caklinu.

Recesija desni može ostaviti dijelove zuba izloženima i nezaštićenima, što također uzrokuje osjetljivost.

Karijes, slomljeni zubi, okrhnuti zubi i istrošeni ispuni ili krunice mogu ostaviti dentin zuba izloženim, uzrokujući osjetljivost. Ako je to slučaj, vjerojatno ćete osjetiti osjetljivost samo na jednom određenom zubu ili području u ustima umjesto na većini zuba.

Vaši zubi mogu biti privremeno osjetljivi nakon stomatoloških radova poput postavljanja plombi, krunica ili izbjeljivanja zubi. U ovom slučaju, osjetljivost će također biti ograničena na jedan zub ili zube koji okružuju zub na kojem je izvršen stomatološki rad. Ovo bi se trebalo povući nakon nekoliko dana.

osjetljivi zubi

Osjetljivi zubi – Simptomi

Osjetljivi zubi mogu se pojaviti kod svih, neovisno o dobi i spolu. Osjetljivost zuba može biti uzrokovana:

 • karijesom
 • oštećenom zubnom caklinom
 • oštećenim zubima
 • istrošenim zubnim ispunom (plombe)
 • upaljenim zubnim mesom i gingivitisom
 • izbjeljivanjem zubi
 • izloženim korijenom zuba

Kako se dijagnosticiraju osjetljivi zubi?

Ukolio se prvi put susrećete s osjetljivošću zuba, dogovorite termin kod svog stomatologa.

Oni mogu pregledati zdravlje vaših zubi i provjeriti ima li potencijalnih problema poput karijesa, labavih ispuna ili udubljenih desni koji bi mogli uzrokovati osjetljivost.

Vaš stomatolog to može učiniti tijekom vašeg rutinskog čišćenja zuba. Očistit će vam zube i obaviti vizualni pregled.

Mogu vam dodirivati zube pomoću stomatoloških instrumenata kako bi provjerili osjetljivost, a također mogu naručiti rendgensko snimanje vaših zuba kako bi isključili uzroke poput karijesa.

Osjetljivi zubi – Kako ih liječiti?

Preosjetljivost zuba se liječi ovisno o tome koji je od prethodno nabrojanih uzročnika “kriv”. Vaš odabrani stomatolog preporučit će vam najbolje rješenje za problem.

Budite oprezni prema zubnoj caklini

Caklina štiti zube, ali je osjetljiva i lako se može oštetiti. Pregrubo i prečvrsto četkanje može napraviti rupu u zubu i učiniti ga podložnim.
Kada je caklina oštećena, često četkanje može odmoći usnoj šupljini u borbi protiv bakterija.

Koristite zubne paste za osjetljive zube.

Paste namijenjene njezi osjetljivih zubi sadrže sastojke koji blokiraju putovanje boli izvana prema živcima zuba.

osjetljivost zuba

Oprezno s vodicama za ispiranje usta

Vodice za usta održavaju dah svježim i pomažu u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini. Međutim, često korištenje vodice za usta može dovesti do pretjerano osjetljivih zuba zbog kiselina koje se u njoj nalaze.

Redovito posjećujte stomatologa

Preporuka je da se najmanje dva puta godišnje odlazi stomatologu na redovni pregled. Ovakva praksa može uvelike smanjiti i spriječiti pojavu karijesa koji mogu biti uzročnici zubne preosjetljivosti.

Koji su simptomi osjetljivih desni?

Ukoliko imate osjetljive desni, mogli biste primijetiti bol kad god perete zube ili ih čistite koncem. Bol se može postupno smiriti ili potrajati. Ponekad osjetljive desni prate:

 • oteklina
 • crvenilo
 • krvarenje
 • loš dah

Imajte na umu da postoji razlika između osjetljivosti zuba i osjetljivosti desni. Ovisno o mjestu boli, možda ćete imati poteškoća u određivanju dolazi li problem od desni ili zuba.

Međutim, ako imate osjetljivost zuba, također možete imati bolove kada jedete i pijete hladne ili vruće namirnice. Temeljni uzroci osjetljivosti zuba mogu uključivati:

 • šupljina
 • izgubiti punjenje
 • istrošenu zubnu caklinu

 

********

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img