Osvježavajući desert od limuna
Dolaskom jeseni i hladnijih dana, vrijeme je da pripremimo organizam za borbu protiv prehlada.
Glavni alati za jačanje imuniteta su namirnice bogate vitaminima od kojih su citrusi glavni izbor.
U današnjem receptu, limun donosimo u obliku deserta kako bi osvježili jesenske dane – tart od limuna.
Sastojci (10 osoba)
- Glatko brašno 250 g
- Šećer u prahu 100 g
- Maslac 150 g
- Jaje 5 komada
- Šećer 200 g
- Limunov sok 140 ml
- Ekstrakt vanilije
Kalorije
- 1 porcija sadrži 320 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 30 minuta
- Pečenje: 30 minuta
- Ukupno: 1 sat
Priprema – tart od limuna
- Šećer u prahu, brašno i maslac stavite u blender i miksajte par puta kako bi se sjedinilo.
- Dodajte jaje i umijestite smjesu.
- Ostavite u hladnjaku 2 sata.
- Smjesu nakon 2 sata izvaljajte i stavite u kalup za tart te prekrijte papirom za pečenje.
- Vratite u hladnjak na 45 minuta.
- Probodite vilicom smjesu u kalupu.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.
- U zdjelu stavite 2 žumanjka, 2 jaja, sok od limuna, šećer i ekstrakt vanilije.
- Tucite na pari 10 minuta dok ne postane gušće.
- Zatim dodajte hladni maslac u većim komadima.
- Izlijte u kalup i hladite 4 sata.
Posluživanje
- Nakon 4 sata hlađenja, poslužiti.
Tart od limuna – dodatne informacije
Današnji desert, porijeklom iz Francuske – tart od limuna – kao glavni sastojak sadrži limun.
Tart je desert koji se može kombinirati uz različito voće kao što su jagode ili maline.
Može se raditi i od vanilije ili čokolade uz dodatak orašastih plodova.
U tart od limuna često se ispod kreme od limuna stavi i krema od malina.
Limun je, uz ostatak citrusa, namirnica poznata po visokom sadržaja vitamina C.
- Vitamin C
U davnoj prošlosti, upravo su citrusi bili poveznica sa nastankom bolesti koja se javlja nedostatkom vitamina C, a to je skorbut.
Prije otprilike 200 godina jedna od opasnosti s kojom su se mornari mogli susresti na dalekim putovanjima morem je bio skorbut.
Isto tako, primijetili su da posada na brodovima koji plove Mediteranom ne obolijeva od te bolesti.
Na prvu, nije bilo jasno koja je razlika u uvjetima između putovanja i zašto jedni obolijevaju dok drugi ne.
U to doba prehrana na početku putovanja sadržavala je svježe povrće i voće, a kasnije samo uglavnom usoljeno meso i ribu, žitarice i tako do kraja putovanja koja su trajala i više mjeseci.
Posadi na Mediteranu citrusi su bili dostupni kroz cijelo putovanje te im nikada nije manjkalo vitamina C dok ostalima na dužim dalekim putovanjima je vitamina C manjkalo kada su se potrošile zalihe citrusa na brodu.
Sredinom šesnaestog stoljeća mnogi su liječnici preporučali citruse kao lijek za skorbut.
1795. godine, Britanska Mornarica je uključila limunov sok u prehranu mornara, što je ujedno prva prehrambena preporuka.
- Uloge
Vitamin C je najpoznatiji i najčešće korišten vitamin važan za povećanje otpornosti organizma odnosno jačanja imuniteta.
Vitamin C pomaže u stvaranju vlaknastog strukturalnog proteina vezivnog tkiva – kolagena. Kolagen je matriks za stvaranje kostiju i zubiju.
Prilikom ranjavanja, kolagen lijepi razdvojeno tkivo, formirajući ožiljke.
Stanice su međusobno združene uglavnom kolagenom.
To je posebno važno za stjenke arterija, koje se šire i skupljaju sa svakim otkucajem srca, i također za tanke stjenke kapilara.
Različiti tjelesni stresovi ispražnjuju tjelesne zalihe vitamina C i potrebni su povećani unosi.
Takve situacije su infekcije, opekotine, ekstremne temperature okoliša, unos toksičnih metala poput olova, žive i kadmija, korištenje nekih lijekova uključujući aspirin, barbiturate i oralne kontraceptive i pušenje.
Dim cigarete sadrži oksidanse koji značajno troše vitamin C.
Izlaganje dimu cigarete, posebno ako je popraćeno niskim unosom vitamina C, ispražnjuje tjelesne rezerve u pasivnih i aktivnih pušača.
Pušačima se preporuča dodatnih 35 mg vitamina C dnevno.
Vitamin C je antioksidans jer predaje elektrone slobodnim radikalima i sam postaje slobodan radikal, ali stabilan pa ne reagira s drugim molekulama.
Na taj način štiti organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala jer oni nemaju mogućnost reakcije s drugim molekulama.
Slobodni radikali nastaju pod utjecajem stresa, unošenjem velikih količina zasićenih masnih kiselina, pušenjem…
Sprječavanjem djelovanja slobodnih radikala štitimo organizam od razvoja bolesti, procesa starenja te dodatnog stresa.
Kao snažan antioksidans, vitamin C može djelovati na smanjenje oksidacije LDL kolesterola, procesa koji je preteča kardiovaskularnih bolesti, posebice ateroskleroze, a posljedično i srčanog i moždanog udara.
Vitamin C potiče apsorpciju željeza i oslobađa željezo iz tjelesnih spremišta.
- Nedostatak
Dva najočitija simptoma manjka vitamina C pokazuju njegovu ulogu u održanju integriteta krvnih žila.
Desni lako krvare oko zuba i kapilare ispod kože spontano pucaju pri čemu nastaju točkasta krvarenja.
Aterosklerotični plak ubrzano se stvara u arterijama.
Kad se sadržaj vitamina C smanji na petinu optimalne vrijednosti (za što je potrebno nekoliko tjedana prehrane manjkave vitaminom C), simptomi skorbuta se počinju javljati.
Nemogućnost normalne sinteze kolagena uzrokuje daljnja krvarenja.
Mišići, uključujući srčani, degeneriraju.
Koža postaje gruba, smeđa, suha i ljuskava. Rane ne zacjeljuju.
Pregradnja kostiju izostaje; krajevi dugih kostiju omekšaju, malformiraju, bole i lako se događaju frakture.
Zubi postaju klimavi i hrskavica oko njih slabi.
Česte su infekcije i anemija.
Simptomi manjka vitamina C se javljaju nakon 20-40 dana nedovoljnog prehrambenog unosa.
Acetilsalicilna kiselina, alkohol, antibiotici i steroidi povećavaju potrebe za vitaminom C.
Vitamin C se u dodacima prehrani može naći u mnogim oblicima kao što su multivitamini, u kombinaciji s jednim ili dva druga mikronutrijenta ili kao samostalan dodatak prehrani.
Ester C je nekisela, esterificirana, forma vitamina C koja se posebno preporuča osobama s osjetljivom želučanom sluznicom, a dokazana mu je bolja apsorpcija i dulje zadržavanje u
tkivima.
Dodaci prehrani vitamina C ne preporučuju se osobama s nasljednim poremećajima metabolizma željeza gdje dolazi do akumulacije željeza u tjelesnim tkivima (hemokromatoza).
Vitamin C kao dodatak prehrani preporuča se uzimati kroz cijelu godinu.
Preporučeni dnevni unos za žene je 75 mg te za muškarce 90 mg.
Ispecite tart od limuna i uživajte!
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)