Malo drugačiji sushi
Sushi je vrlo popularno azijsko jelo za koje se pojavio interes za pripremu u vlastitom domu.
Pojavile su se različite radionice na kojima polaznici uče raditi vlastiti sushi.
Tako su se pojavile i različite varijante sushi-a od kojih je jedan i današnji recept.
Danas donosimo sushi bez riže u kojem je ulogu riže preuzeo krastavac.
Sastojci (1 osoba)
- Krastavac 1/2 komad
- Losos 100 g
- Mango 1/2 komada
- Sezam 2 žlice
- Krem sir 100 g
- Avokado 1/2 komada
Kalorije
- 1 porcija sadrži 480 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 25 minuta
Priprema – Sushi bez riže
- Operite krastavce i narežite ih na tanke trake. Posložite jednu do druge da se malo preklapaju. Uzmite papirnati ubrus i lagano utapkajte po krastavcima kako bi pokupili višak vode.
- Narežite avokado i mango na duže uzdužne trake. Narežite losos na duže trake.
- Krem sirom namažite pola površine krastavaca. Posložite zdužno mango, avokado i losos.
- Sve zarolajte i narežite na jednake dijelove.
- Posipajte sezamom.
Posluživanje
- Poslužiti odmah nakon pripreme hladno.
Sushi bez riže – dodatne informacije
Sushi je tradicionalno japansko jelo koje ima sve veću rasprostranjenost po svijetu.
Sastoji se od malih zalogaja u kojem je glavna namirnica riža.
Kao izvor proteina u sushi-u prestavlja riba i morski plodovi.
Od ribe najčešće se koristi tuna, losos, jegulja te sabljarka. Također, česta pojava su i kozice i rakovi.
Riba se može koristiti sirova, dimljena ili pečena. Kozice se koriste sirove ili pržene.
Sushi postoji i u vegetarijanskom obliku u kojem se kao punjenje koristi avokado, krastavac i mrkva.
Losos je plava riba bogata omega-3 masnim kiselinama (eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) čime pridonosi održavanju neuroloških funkcija te regulaciji kolesterola i krvnog tlaka.
Riba ne proizvodi omega-3 masne kiseline, već mikroalge kojima se hrane.
Učinci omega-3 masnih kiselina imaju širok spektar, a neki od njih su utjecaj na artritis, psorijazu, atopijski ekcem, Crohnova bolest, cistična fibroza, fenilketonurija te povoljan utjecaj na imunološki i reproduktivni sustav te kosti i kožu.
Sadrži i velike količine vitamina topljivih u mastima, D, E, i A.
Astaksantin se također nalazi u lososu, a pripada skupini karotenoida i ima iznimno antioksidativno djelovanje. Ono lososu daje prepoznatljivu narančastu boju.
Pridonosi poboljšanju stanja krvožilnog sustava, a često se koristi kao dodatak prehrani za pripremu kože za sunce.
Mango je koštuničavo tropsko voće podrijetlom iz jugoistočne Azije.
Dozreli mango bogat je fruktozom, glukozom i saharozom, dok je onaj nedozrio bogat škrobom i pektinom, što upućuje na to da se s vremenom mijenja sastav pulpe te da se određenim procesima škrob pretvara u glukozu i fruktozu.
Od vitamina sadrži najviše A i C.
Vitamin C snažan je antioksidant koji štiti tijelo od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, dok vitamin A uz karotenoide čuva zdravlje očiju.
Mango sadrži fitokemikalije topive u vodi (polifenoli) i one topive u mastima (karotenoidi).
Karotenoidi imaju snažna antioksidativna i antikancerogena svojstva.
Inhibiraju rast stanica raka, jačaju obrambeni sustav, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, te štite od stvaranja mrene.
Najznačajniji polifenoli u mangu su mangiferin, katehini, kvercetin, kempferol, antocijani, galna kiselina, elaginska kiselina i benzojeva kiselina.
Raznovrsna prehrana bogata voćem i povrćem je najbolji način unosa polifenolnih spojeva, jer se na taj način unosi veliki raspon polifenola i drugih antioksidanata koji mogu djelovati samostalno ili sinergistički.
Kvercetin u interakciji s askorbinskom kiselinom omogućuje povećanje antiproliferativnog učinka. Povećani učinak povezan je s mogućnošću askorbinske kiseline da zaštiti polifenole od oksidativne degradacije.
U mangu nalazi se i vitamin C i kvercetin te je zato mango primjer kompletnog voća čije se komponente međusobno nadopunjuju.
Sushi bez riže može se napraviti na puno načina uz kombinaciju drugih vrsta riba i povrća, a na potrošaču je da ga prilagodi svojim preferencijama.
Ovakva jela, kao što je sushi bez riže, obožavateljima kulinarstva daju mogućnost šarolikog isprobavanja novih kombinacija.
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)