Jednostavan i zanimljiv obrok pun proteina
U zadnjih par godina soja je izrazito popularna.
Na tržištu mogu se pronaći raznovrsni proizvodi od soje kao što su napitci, tofu, tempeh te umaci.
U današnjem receptu donosimo jedan od mnogobrojnih načina pripreme tofu-a uz rižu i brokulu kao prilog.
Sticky tofu – dobar tek!
Sastojci (1 osoba)
- Tofu 1 komad
- Riža 1 šalica
- Sezam 1 žlica
- Brokula 1/3 komada
- Soja sos 4 žlice
- Sirup agave/smeđi šećer 2 žlice
- Češnjak 3 češnja
- Jabučni ocat/limun 2 žlice
- Sriracha/koncentrat rajčice 1 žlica
- Kukuruzni škrob 3 žlice
- Voda 120 ml
Kalorije
- 1 porcija sadrži 470 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 10 minuta
- Kuhanje: 25 minuta
- Ukupno 35 minuta
Priprema – Sticky tofu
- U posoljenu vodu staviti kuhati odvojeno rižu i brokulu. Tofu narezati na jednake kockice.
- U posudu uliti vodu, soja sos, limunov sok/jabučni ocat, sriracha/koncentrat rajčice, sirup agave/smeđi šećer i usitnjeni češnjak.
- Narezani tofu malo umočiti u kukuruzni škrob i staviti u tavu u kojoj je malo ulja. Miješati par minuta i dodati umak.
- Miješati i peći dok umak ne postanje gušći i ljepljiv.
Posluživanje
- Na tanjur ili zdjelu servirati rižu, brokulu te tofu i posipati sezamom.
Sticky tofu – dodatne informacije
Kao što i ime jela govori, sticky tofu kao glavni sastojak sadrži tofu koji je “sojin sir”.
Dobiva se slično kao i svi sirevi na način da se sojina tekućina koagulira uz pomoć različitih koagulansa.
Svoju popularnost je dobio zbog sve veće potražnje za namirnicama koje su biljnog porijekla, a obiluju proteinima.
Na tržištu se mogu pronaći različiti oblici tofu-a s različitim okusima i teksturama.
Osnovni oblik je svježi neutralan tofu koji ima mogućnosti kombiniranja u različitim jelima.
Zbog svojeg neutralnog okusa neće dominirati u jelima i preuzeti glavnu ulogu već će se sljubiti s drugim okusima i upotpuniti jelo svojim proteinskim sastavom.
Sljedeća vrsta je dimljeni tofu koji izvana ima smeđu koricu koja se dobije dimljenjem.
Ovaj oblik ima dominantniji okus u jelu te se može jesti i samostalno bez uključivanja u jelo zbog izraženog okusa.
Također, tofu se može pronaći i u kombinaciji s nekim začinima kao što je bosiljak ili s rajčicom.
Soja je iznimno bogata proteinima te ju to stavlja na vrh piramide izvora proteina kod vegana i vegetarijanaca.
Osim proteina, bogata je vitaminima B skupine te kalcijem i fosforom.
Izoflavoni su fitokemikalije koje pripadaju u skupinu fitoestrogena. Fitoestrogeni su karakteristični po tome što kemijskom strukturom jako sliče estrogenima.
Fitoestrogeni se nalaze u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, sjemenu te korijenu biljaka.
Ono što je karakteristično za fitoestrogene je da djeluju kao estrogen-agonisti odnosno fitoestrogeni oponašaju endogene estrogene te imitiraju učinak estrogena ili kao estrogen-antagonisti te mogu blokirati ili mijenjati estrogene receptore te spriječiti aktivnost estrogena i pritom uzrokovati antiestrogeni učinak.
Sojini izoflavoni mogu biti prirodni selektivni modulatori receptora estrogena s obje aktivnosti agonista i antagonista te su aktivni tek nakon što su probavljeni i apsorbirani.
Zrno soje i sojino brašno sadrže velike količine fitoestrogena dok tofu sadrži manje, tempeh još manje, a soja sos najmanje količine.
Postoji mnogo poveznica s antikancerogenim učinkom soje, ali isto tako i povezanost s većim rizikom od razvoja raka baš zbog dvojakog učinka fitoestrogena.
Trenutno je premalo studija za zaključke no svakako se preporuča uvrstiti soju u umjerenoj količini u pravilnu prehranu kako bi iskoristili blagodati nutrijenata u umjerenoj količini.
Sticky tofu je jelo koje sadrži soju, a time i postoji i rizik od alergija.
Alergija je preosjetljiv imunološki odgovor na antigene na koje su drugi organizmi u istim uvjetima neosjetljivi te za posljedicu ima i kroničnu upalnu reakciju.
Alergije pojedinca mogu pratiti od samog rođenja no mogu se i javiti tijekom života.
30-40% osoba u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti.
U odrasloj dobi većina alergijskih reakcija na hranu uzrokovana je kikirikijem, orasima, ribom i školjkama dok u dječjoj dobi najčešće alergijske reakcije su na jaja, mlijeko i soju.
Soja se nalazi na 5. mjestu na popisu 8 najčešćih alergija uzrokovanih hranom kod ljudi.
Soja sadrži i sojin lecitin koji se često koristi u prehrambenoj industriji kao aditiv (E322).
Sojin lecitin dobiva se iz jaja, riže ili sjemenki suncokreta no najčešće iz soje.
Studije su pokazale kako većina ljudi ne reagira na sojin lecitin u drugim namirnicama te kako ne bi trebao potaknuti imunološku alergijsku reakciju.
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)