Ukusan rižoto od gljiva i parmezana
Rižoto od gljiva jednostavno je jelo iz talijanske kuhinje koje osvaja svojom izvanrednim okusom i blagodatima gljiva.
Uživajte u ovom bogatom i ukusnom jelu koje spaja kremastu teksturu rižota s aromom gljiva.
Sastojci (2 osobe)
- Luk 1 komad
- Gljive (šampinjoni/lisičarke) 350 g
- Riža 200 g
- Maslac 20 g
- Parmezan 40 g
- Peršin 20 g
- Bijelo vino 250 ml
- Voda/temeljac 500 ml
- Sol, papar, maslinovo ulje
Kalorije
- 1 porcija sadrži 590 kcal
Vrijeme izrade
- Priprema: 10 minuta
- Kuhanje: 20 minuta
- Ukupno: 30 minuta
Priprema – rižoto od gljiva
- Očistite gljive i luk i narežite ih na manje komade. U lonac dodajte ulje i narezani luk i miješajte oko 3 minute.
- Dodajte gljive i sol i papar. Kuhajte oko 5 minuta.
- Dodajte rižu i miješajte oko 2 minute te zatim dodajte vino.
- Miješajte i dodajte šalicu vode/temeljca. Kuhajte dok riža ne postane mekana.
- Ugasite štednjak i dodajte parmezan, maslac i peršin. Miješajte.
Posluživanje
- Poslužiti s parmezanom po želji.
Rižoto od gljiva – dodatne informacije
Vitamin D vitamin je topljiv u mastima uz vitamine E, K i A.
U organizmu ima važne uloge kao što su da zajedno s drugim tvarima stvara i održava kosti te sudjeluje u metabolizmu koji kalcij i fosfor čini dostupnim za krv koja hrani kosti i na taj način kost postaje gušća i čvršća.
Također, adekvatan status vitamina D se smatra važnim za prevenciju mnogih kroničnih bolesti, uključujući osteoporozu, kardiovaskularne bolesti te šećernu bolest tip 1.
Vitamin D poseban je vitamin jer ga tijelo može samo sintetizirati pomoću sunčeve svjetlosti iz prekursora koji nastaje iz kolesterola.
Ultraljubičasto zračenje sunca konvertira 7-dehidrokolesterol (prekursor) koji se nalazi u koži, u previtamin D3, iz kojeg nastaje D3.
Nakon toga, u jetri i bubregu dolazi do promjena koje aktiviraju vitamin da bi ga organizam mogao koristiti te je vrlo je bitno da jetra i bubreg normalno obavljaju svoje funkcije kako ne bi bilo manjka aktivnog oblika ovog vitamina.
Namirnice životinjskog podrijetla sadrže vitamin D, a neke od njih su žumanjak, jetra, maslac i masnija riba.
Za vrijeme sunčanih dana, osobe mogu unijeti dovoljno ovog vitamina kroz izlaganje suncu no tijekom godine kada ima vrlo malo sunčanih dana, unos namirnica s vitaminom D je izrazito važan.
Kako mali broj namirnica sadrži ovaj vitamin, dobra opcija je i suplementacija tijekom hladnijih dana bez sunca.
Suplementacija je također važna i za vegetarijance i vegane s obzirom da su dobri izvori životinjskog podrijetla.
Isto tako, starije osobe su sklonije pojavi manjka vitamina D zbog manjeg izlaganja suncu, ali i činjenice kako koža, jetra i bubrezi gube sposobnost sinteze i aktivacije vitamina D kroz godine.
Rižoto od gljiva jelo je koje sadrži namirnicu koja je izuzetak od pravila za vitamin D jer se on može pronaći u gljivama.
Gljive ostavljene na suncu mogu apsorbirati sunčeve zrake i na taj način mogu sadržavati vitamin D.
Gljive su izrazito bogate vitaminima B skupine od kojih se najviše ističe niacin i biotin.
Biotin ima važnu ulogu u metabolizmu kao koenzim koji prenosi ugljikov dioksid, dok je niacin važan za proces dobivanja energije iz ugljikohidrata.
Svi vitamini B skupine iznimno su važni za pravilo funkcioniranje živčanog sustava jer štite živčana vlakna i osiguravaju njihov rad i razvoj.
*******
Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.
Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.
eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.
Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu
Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>
*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;
Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)