Juha od celera i brokule – 30 minuta

Krem zelena juha

Juhe su jelo koje se svakodnevno preporučuju kako bi se u organizam unijelo što više tekućine i smanjio unos samo krute hrane.

Kroz povijest najčešće su se radile bistre juhe od određenih vrsta mesa no u zadnje vrijeme popularne su krem juhe.

Najpoznatije su od gljiva, rajčice  te buče.

U današnjem receptu na redu je zelena krem juha.

Juha od celera i brokule – okrijepite se u hladne dane!

Sastojci (4 osobe)

  • Celer 1 korijen
  • Brokula 1 komad (cca 500 g)
  • Češnjak 3 češnja
  • Cimet 1 desertna žličica
  • Kurkuma 2 desertne žličica
  • Maslinovo ulje, sol, papar
  • Voda (cca 1,5 l)

Kalorije

  • 1 porcija sadrži 180 kcal

Vrijeme izrade

  • Priprema: 10 minuta
  • Kuhanje: 20 minuta
  • Ukupno: 30 minuta

Priprema – Juha od celera i brokule

  • U lonac dodajte maslinov ulje i dodajte narezani češnjak.
  • Brokulu i celer operite i narežite. Dodajte u lonac na ulje i češnjak. Ostavite 2-3 minute i miješajte.
  • Dodajte vodu da prekrije povrće.
  • Kuhajte 15-20 minuta dok povrće ne omekša.
  • Sve izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte sve začine te kuhajte još 2 minute.

Posluživanje

  • Gotova juha od celera i brokule može se poslužiti topla uz dodatak kuhane brokule na vrhu.

Juha od celera i brokule – dodatne informacije

Juha od celera i brokule jednostavno je jelo je niskokalorično te sadrži sve potrebne nutrijente.

Prikladna je i za osobe koje imaju šećernu bolest.

Juha od celera i brokule

Brokula pripada obitelji kupusnjača uz kupus, kelj, prokulice i cvjetaču.

Bogat je izvor vitamina, minerala i fitokemikalija.

Najzastupljenije skupine fitokemikalija u brokuli su polifenoli, karotenoidi te glukozinolati.

Upravo zbog navedenih fitokemikalija, inače odgovornih za boju, aromu, miris i okus biljaka, konzumacija biljaka iz porodice Brassicaceae povezuje se sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, tumora, osteoporoze i pretilosti.

Glukozinolati su organosumporne komponente koje pokazuju brojne pozitivne učinke na zdravlje pa tako, primjerice, pokazuju antiupalno i antikancerogeno djelovanje.

U brokuli pronalazimo alifatski glukorafanin i indolni glukobrasicin, neoglukobrasicin i 4-metoksiglukobrasicin.

Alifatski glukorafanin je prekursor izotiocijanata sulforafana, produkta enzimske hidrolize koji pokazuje antikarcinogena svojstva zbog čega je brokula popularizirana.

Sulforafan ima značajnu ulogu u obrani od raka dojke, a djelujući inhibitorno na bakteriju Helicobacter pylori neposredno štiti od pojave čira želuca i raka želudca.

Juha od celera i brokule

Izotiocijanati pokazuju značajne antiupalne učinke.

Imaju sposobnost aktivacije jednog od transkripcijskih faktora (Nrf2) te na taj način poboljšavaju obranu domaćina od same upale.

Međutim, brokula se uglavnom podvrgava kuhanju pri kojem se uništava dio glukozinolata, kao i vitamina C i polifenolnih spojeva, pa pri kuhanju treba voditi računa o količini vode i samom vremenu kako bi gubici navedenih spojeva bili što manji.

Valja spomenuti kako se konzumacija brokule povezuje i sa smanjenim rizikom od osteoaritritisa, bolesti opisane konstantnim osjećajem boli i upale, a za koju trenutno nema lijeka.

Spomenuti spoj sulforafan može zaustaviti uništavanje same hrskavice odgađajući tako napredovanje bolesti.

Osim toga, sulforafan pokazuje uspješno djelovanje i protiv pretilosti. Naime, sulforafan inhibira diferencijaciju masnih stanica adipocita i potiče lipolizu, odnosno razgradnju masti u tijelu.

Polifenolni se spojevi najviše ističu svojom antioksidativnom aktivnošću.

Također, polifenoli ometaju oksidaciju lipoproteina male gustoće (LDL) što ima važnu ulogu u prevenciji ateroskleroze gdje se posebice ističe kvercetin.

Kvercetin, osim navedenog, pokazuje i sposobnost indukcije enzima koji sudjeluju u detoksikaciji karcinogena zbog čega možemo reći da, osim glukozinolata, polifenoli brokule također djeluju antikancerogeno.

Brokula također sadrži i dobre količine vitamina C, folata te kalija i magnezija.

Juha od celera i brokule

Celer se sastoji od korijena i stabljike.

Vrlo je popularna namirnica u zadnjih nekoliko godina ponajviše u području detox-a organizma, smoothi-a te “zdravih” grickalica od stabljike.

Celer zbog svojih nutritivnih vrijednosti zaslužuje imati mjesto na listi izrazito kvalitetnih namirnica.

Sadrži ftalid koji je poznat po blagotvornom djelovanju na opuštanje krvnih žila čime se pridonosi kardiovaskularnom zdravlju.

Sadrži i apigenin koji pripada u skupinu flavona te su pigmenti u većine bijelih i kremastih latica biljaka kao što su tratinčice i kamilica.

Ovaj spoj ima utjecaju u reguliranju hormona, upalama i oksidativnom stresu.

Celer je bogat vitaminom C i K.

Najvažnija uloga vitamina K je u procesu zgrušavanja krvi.

U stvaranju ugruška krvi sudjeluje cijeli niz proteina i kalcij.

Vitamin K je esencijalan za sintezu nekih od tih proteina, među kojima je i protrombin, koji nastaje u jetri, a protrombin je prekursor trombina.

Kad se uzimaju antikoagulansi, potrebno je umjereno konzumirati namirnice bogate vitaminom K.

Juha od celera i brokule

U današnji recept – juha od celera i brokule dodano je par začini koji su izvrstan oblik smanjenja unosa soli.

Sol je glavni začin za poboljšavanje okusa hrane te se često koristi u velikim količinama kako hrana ne bi bila bljutava.

Sol sa okusom donosi i mnoge rizike od razvoja bolesti posebice kardiovaskularnog sustava te bi unos soli trebao biti smanjen.

Cimet ima pozitivnu ulogu kod smanjivanja razine šećera u krvi kao i kolesterola.

Kurkuma ima izvanredne sposobnosti smanjenja upale u tijelu.

Sadrži kurkumin koji ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

 

Sve u svemu, juha od celera i brokule prepuna je nutritivno vrijednih komponenti koje dijeluju zaštitno na ljudski organizam.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img
Krem zelena juha Juhe su jelo koje se svakodnevno preporučuju kako bi se u organizam unijelo što više tekućine i smanjio unos samo krute hrane. Kroz povijest najčešće su se radile bistre juhe od određenih vrsta mesa no u zadnje vrijeme popularne su krem juhe. Najpoznatije su...Juha od celera i brokule - 30 minuta