Hiperlaktacija – Refleks prejakog otpuštanja mlijeka kod dojenja

Što je hiperlaktacija?

Hiperlaktacija je naziv koji koristimo kada se kod dojilja javlja pretjerana proizvodnja majčinog mlijeka od onog što je potrebno vašoj bebi. Mlijeko može izlaziti brzo i na silu, što otežava dobro dojenje bebe. Mnoge žene primjećuju da im mlijeko curi ili se puno prska.

Refleks prejakog otpuštanja mlijeka kod dojenja

Pojava prekomjerne količine majčinog mlijeka – može imati mnogo uzroka, uključujući:

  • Loš položaj i način dojenja
  • Previše hormona prolaktina koji stimulira proizvodnju mlijeka u krvi (hiperprolaktinemija)
  • Kongenitalna predispozicija
  • Lijekovi koji povećavaju proizvodnju mlijeka

Hiperlaktacija se događa rano tijekom dojenja i uzrokuje pune grudi koje cure i ne omekšaju primjetno nakon dojenja. Bol u dojkama, jaka napunjenost i bolno oticanje mlijeka su česta pojava kod ovog stanja. 

Znakovi hiperlaktacije?

Hiperlaktacija majka

Vaše će grudi biti vrlo pune, a možete razviti začepljene mliječne kanale ili mastitis.

Možda ćete se cijelo vrijeme osjećati prepuni ili preopterećeni. Možete imati često prisutnu bol u grudima. Vjerojatno će vam curiti mlijeko između hranjenja, upijajući se kroz jastučiće za grudi, a tijekom hranjenja možete obilno curiti iz suprotne dojke.

Ovi simptomi mogu početi u prvom tjednu nakon rođenja ili nešto kasnije, oko dva do tri tjedna nakon rođenja. Vaša se opskrba može sama regulirati oko tri mjeseca nakon rođenja, iako je bez liječenja uobičajeno imati previše mlijeka četiri do pet mjeseci nakon rođenja.

Hiperlaktacija beba

Vaša beba možda uopće neće reagirati. Međutim, ako je nalet mlijeka prebrz ili snažan može se povući s dojke nakon prvog prskanja mlijeka. Ili će možda dojiti samo pet do deset minuta i pokušati vam stisnuti bradavicu (što će vjerojatno dovesti do bolnih bradavica).

Vaša beba će možda željeti često dojiti. Ili može odbiti dojku i ponašati se nervozno ili se savijati i držati se ukočeno tijekom dojenja. Često može pljunuti nakon hranjenja. (Hiperlaktacija se ponekad pogrešno smatra refluksom.)

Vaša beba može biti sita i prestati dojiti prije nego što dođe do kremastijeg (masnijeg) zadnjeg mlijeka koje je dublje u dojkama. Rezultat može biti previše laktoze u njezinim crijevima, što može uzrokovati grčeve: prekomjerno stvaranje crijevnih plinova, puno teških mokrih pelena i masivne stolice, koje su ponekad zelene i pjenaste.

Vaša beba može imati vrlo mali ili vrlo visok dobitak na težini.

Što mogu napraviti ako imam previše mlijeka?

Svakako se konzultirajte oko pravilnog načina dojenja još u rodilištu. Neki od korisnih savjeta su svakako sljedeći.

Ispumpavanje mlijeka prije dojenja 

Prije svakog hranjenja, ispumpajte ili ručno izdojite dovoljno mlijeka da usporite protok. Pazite da ne pumpate previše dok pokušavate regulirati količinu mlijeka – tek toliko da smanjite prvu navalu. Ukoliko koristite pumpu za izdajanje upotrijebite najnižu moguću postavku. Što više stimulirate svoje grudi i što više mlijeka izbacite, to će vaše tijelo proizvoditi više da ispuni uočenu potražnju.

Hranite bebu prije nego li je jako gladna 

Pokušajte nahraniti svoju bebu prije nego što je jako gladna (ili kad se prvi put probudi), kada je vjerojatno da će nježnije sisati. Nježnije sisanje manje će stimulirati vaše grudi i može olakšati protok mlijeka.

Promijenite položaj dojenja 

Određeni položaji za dojenje mogu pomoći vašoj bebi da se bolje nosi s protokom. Pokušajte da beba sjedne okrenuta prema vama kako bi dojila (možda ćete morati malo pognuti glavu unatrag bebi) dok ste vi nagnuti leđima. Na taj naćin gravitacija usporava protok mlijeka. Nagnite se unatrag ili legnite s bebom okrenutom izravno prema dojci, trbuhom prema vašem trbuhu. Ili dojite ležeći na boku, puštajući dodatno mlijeko da kapne na ručnik.

Skinite bebu s dojke ako vam se čini da prebrzo guta mlijeko ili se muči s protokom. 

Korištenje štitnika za bradavice

Neke žene pokušavaju koristiti štitnik za bradavice kako bi pomogle svojoj bebi da se nosi s protokom. Savjetujte se kako koristiti štitnik za bradavice i pratite situaciju.

Mastits

Pripazite da vam se ne pojave začepljeni mliječni kanali, odnosno znakovi mastitisa. Ukoliko se pojavi ovakav problem, morat ćete ga liječiti prije nego što se vratite poduzimanju koraka za smanjenje količine mlijeka.

Potražite pomoć liječnika kod regulacije laktacije

Ukoliko imate dojam da ništa što napravite ne djeluje, posjetite svog liječnika (pedijatra). U nekim slučajevima, lijekovi mogu pomoći u smanjenju prekomjerne proizvodnje mlijeka. U međuvremenu, imajte na umu da bebina nesposobnost da se nosi s vašim protokom mlijeka nije odbijanje vas.

Utječe li hiperlaktacija na bebu?

Dobra vijest je da hiperlaktacija znači da vaše tijelo proizvodi obilje hrane koja je vašoj bebi potrebna za razvoj.Svakako je važno pripaziti na napredak težine kod bebe jer je to važan indikator je li sve uredu s razvojem. 

Razlika između prednjeg i zadnjeg mlijeka 

Na početku podoja dijete dobiva tzv. prvo mlijeko koje je po izgledu vodenastije jer sadrži 

manje masti, a više vode. Pri kraju podoja stvara se tzv. zadnje mlijeko, ono je po izgledu gusto i žućkasto jer je bogatije masnoćom te kod djeteta stvara osjećaj sitosti.

Bebe čije mame proizvode previše mlijeka ponekad dobivaju više prednjeg nego zadnjeg mlijeka, a to može dovesti do pojave plinova u trbuhu i simptoma grčeva. Druge bebe neće dobiti dovoljno mlijeka jer ne mogu podnijeti protok. To može postati problem ako se nastavi neko vrijeme i ometa njihovu prehranu.

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

Najnovije

spot_img
spot_img