Astma u trudnoći – Uzimati lijekove ili ne?

Od astme boluje 4-7% ukupnog svjetskog stanovništva, a pojavnost bolesti je u stalnom porastu. Kada se astma liječi tijekom trudnoće uzimanje lijekova često izaziva nelagodu kako za pacijente tako i za pojedine liječnike.

Što je uopće astma?

Astma je kronična difuzna upala dišnih putova izazvana različitim podražajima koji dovode do djelomičnog ili potpunog, ali privremenog suženja bronha. Često je alergijska bolest, ali u otprilike polovini slučajeva odraslih osoba ona je nealergijska.

Simptomi astme

Neki od tipičnih simptoma astme su otežano disanje uz kašalj, gušenje, a neki bolesnici opisuju da osjećaju stezanje, pritisak ili težinu u prsima i slabije podnošenje fizičkog napora. Učestali suhi kašalj, osobito noću, a pogotovo ako taj kašalj nije vezan uz povišenu temperaturu i respiratornu infekciju, predstavlja sumnju na astmu.

Astma u trudnoći

Kao najčešća opstruktivna plućna bolest, astma se javlja u 0.4-1.3% trudnica. Radi promjena koje se dešavaju u trudnoći mijenja se i sluznica dišnog puta. Djelovanjem hormona, najviše estrogena, u trudnoći se javlja oticanje i pojačana prokrvljenost sluznice što može utjecati na astmu.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) koja je izrazito česta u trudnoći, može pogoršati astmu.

Jednoj trećini trudnica astma se pogorša, trećini poboljša, a u trećine bude bez promjena.
astma

Kako utječe na majku i dijete?

Teži napad astme uzrokuje smanjenje količine kisika u krvi majke, što i fetusu smanjuje opskrbu kisikom te rezultira manjom težinom fetusa. Zato teški i dugi napadi astme u trudnoći mogu naškoditi bebi mnogo više nego lijekovi za tu bolest.

Kako astma može utjecati na trudnoću?

Napadaj astme smanjuje količinu kisika u vašoj krvi, što može značiti da vaša beba koja raste neće dobiti kisik koji joj je potreban.

Najčešće komplikacije astme u trudnoći su:

  • neznatno povećana mogućnost prijevremenog poroda
  • visoki krvni tlak i povezano stanje preeklampsije
  • niska porođajna težina

Liječenje astme može osigurati da vaša beba uvijek ima dovoljno kisika, čime se smanjuje mogućnost komplikacija, osobito onih teških kao što je mrtvorođenče.

Uzimati lijekove ili ne?

Astma se u trudnoći liječi uobičajenim lijekovima za astmu. Loše kontrolirana astma mnogo je opasnija od mogućih rizika uzimanja lijekova. Svaki lijek u trudnoći nosi određeni rizik. Ne postoji lijek kojim se astma liječi a da je prema FDA analizi potpuno bezopasan u trudnoći. Međutim, opet valja naglasiti kako su mogući rizici uzimanja lijekova za astmu puno manji od neuzimanja istih.

Koristite li inhalator, imajte na umu da vrlo malo lijeka iz njega dospije u krv, prema tome mala je vjerojatnost da će ga dobiti vaša beba. Kod tableta situacija je drukčija, mala količina lijeka vjerojatno dopre do bebe. Niste li sigurni koji lijek uzeti, osobito ako uzimate veće doze, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Svakako se savjetujte s vašim liječnikom i ginekologom. Nikako nemojte prestati s terapijom ili samostalno mijenjati doze bez prethodne konzultacije s liječnikom!

astma

Kako možete kontrolirati svoju astmu tijekom trudnoće?

Vaš zdravstveni djelatnik provjerit će vašu astmu tijekom prenatalnih posjeta i pratiti vaša pluća.

Ukoliko ste prije trudnoće uzimali lijekove za liječenje astme, razgovarajte o njima sa svojim liječnikom. Možda će morati prilagoditi vaše lijekove za astmu i razine doziranja.

Dobivanje gripe može povećati mogućnost problema s astmom tijekom trudnoće. Budući da se cjepiva protiv gripe preporučuju tijekom trudnoće, možda nećete doživjeti ovo. Provjerite sa svojim zdravstvenim radnikom. Također, razgovarajte sa svojim liječnikom ako uzimate injekcije protiv alergija kako biste lakše kontrolirali astmu.

Žgaravica, ili refluks kiseline, može pogoršati simptome astme, stoga biste trebali poduzeti korake kako biste smanjili šanse za to. Neke stvari koje možete učiniti uključuju:

  • spavanje u povišenijem položaju
  • jesti manje obroke
  • ne leći odmah nakon jela

Također možete razgovarati sa svojim liječnikom o različitim lijekovima koji mogu pomoći kod žgaravice ako je ona čest problem.

Ako imate problema s astmom ili doživite napadaj astme tijekom trudnoće, vaš će liječnik vjerojatno htjeti napraviti dodatne ultrazvuke kako bi provjerio rast bebe. Također vas mogu tražiti da pratite koliko fetalnih pokreta osjećate.

Što trebate znati o astmi i porodu

Samo oko 10% trudnoća zahvaćenih astmom uključuje simptome astme tijekom poroda.

Ako uzimate lijekove za astmu tijekom trudnoće, nastavite ih uzimati tijekom trudova i porođaja, osim ako nije drugačije navedeno.

Ranije u trudnoći, možda ćete htjeti razgovarati o planu skrbi za sve simptome astme koje biste mogli imati tijekom poroda.

Koji su simptomi astme tijekom trudnoće?

Simptomi astme mogu uključivati:

  • stezanje u prsima
  • stalni kašalj
  • otežano disanje
  • teško disanje

Ograničeni dišni putovi znače da ćete imati problema s dubokim disanjem kad vas astma uhvati. Možete se osjećati umorno i malaksati jer manje kisika cirkulira vašim tijelom. Također možete osjetiti kako vam raste razina tjeskobe.

 

*******

Ako ste pronašli greške ili neispravne informacije u tekstu molimo vas da nam pošaljete na podrska@edoktor.hr kako bi ih mogli što prije ispraviti.

Ovaj članak je namijenjen samo informativnim i edukacijskim svrhama. Informacije u ovom članku nisu zamjena za stručni medicinski savjet. Ako imate bilo kakvih medicinskih pitanja ili problema, obratite se svom liječniku ili drugom zdravstvenom djelatniku.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku | Instagramu

Pišite nam u grupu te postavljajte pitanja ili pratite recenzije drugih pacijenata>

 

*Članak i njegove dijelove možete citirati na svom webu navodeći izvor s aktivnim linkom;

Izvor: www.edoktor.hr , (iza zareza dodati link na članak)

Najnovije

spot_img
spot_img