Vitamini za kožu – TOP 4 najboljih vitamina za kožu

Više o ovoj temi

eDoktor zona za pacijente

Tražite najbolju medicinsku uslugu za sebe? Ispunite kratki obrazac i pomoći ćemo vam pronaći najboljeg doktora za vaš upit. 

spot_img

Vitamini za kožu – Uzimanje pravih vitamina

Briga o vašoj koži trebala bi biti bitan dio vašeg zdravstvenog režima. Uostalom, to je najveći organ vašeg tijela.

Vitamini za kožu

Prva stvar koju će vam većina zdravstvenih radnika reći da učinite kako biste održali svoju kožu zdravom je da ograničite izlaganje sunčevim štetnim ultraljubičastim (UV) zrakama i nosite zaštitnu kremu za sunčanje kada ste izloženi sunčevoj svjetlosti.

vitamini za kožu

Ali nije sunce loše. Samo 10-15 minuta dnevnog izlaganja pomaže proizvodnji vitamina D u cijeloj koži. Vitamin D jedan je od najboljih vitamina za vašu kožu, uz vitamine C, E i K.

Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina kako bi vaša koža izgledala zdravo i mladoliko. To bi moglo značiti smanjenje:

 • tamne mrlje
 • crvenilo
 • bore
 • grube mrlje
 • pretjerana suhoća

Esencijalni vitamini za kožu dostupni su u dodatnom obliku, ali se također nalaze u proizvodima za njegu kože. Saznajte više o ova četiri bitna vitamina i kako vam oni mogu pomoći da postignete optimalno zdravlje kože.

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Vitamini za kožu – Vitamin D

Vitamin D se najčešće stvara kada vaša koža apsorbira sunčevu svjetlost. Kolesterol se pretvara u vitamin D kada se to dogodi. Vitamin D zatim preuzimaju vaša jetra i bubrezi i prenose ga po tijelu kako bi pomogli u stvaranju zdravih stanica. To uključuje i kožu, gdje vitamin D igra važnu ulogu u tonu kože. Može čak pomoći u liječenju psorijaze.

Kalcitriol je umjetna verzija neke vrste vitamina D koji ljudi proizvode prirodno. Calcitriol je lokalna krema koja je učinkovita u liječenju osoba s psorijazom. Studija iz 2009. objavljena u Journal of Drugs and Dermatology Trusted Source otkrila je da primjena kalcitriola smanjuje količinu upale i iritacije kože kod osoba s psorijazom i izaziva nekoliko nuspojava.

Institut Linus Pauling na Državnom sveučilištu Oregon preporučuje dnevni unos vitamina D od 600 IU dnevno. Možda ćete trebati više ako ste trudni ili stariji od 70 godina.

Možete povećati unos vitamina D na sljedeći način:

 • izlaganje suncu 10 minuta dnevno (najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom, osobito ako imate povijest raka kože)
 • jedenje obogaćene hrane, kao što su žitarice za doručak, sok od naranče i jogurt
 • jesti hranu koja prirodno ima vitamin D, kao što su losos, tuna i bakalar

vitamini za kožu

Vitamini za kožu – Vitamin C

Vitamin C se nalazi u visokim razinama u epidermisu (vanjski sloj kože) kao i u dermisu (unutarnji sloj kože). Njegova svojstva u borbi protiv raka (antioksidans) i njegova uloga u proizvodnji kolagena pomažu održati vašu kožu zdravom. Zbog toga je vitamin C jedan od ključnih sastojaka u mnogim proizvodima za njegu kože protiv starenja.

Uzimanje vitamina C oralno može povećati učinkovitost krema za sunčanje nanesenih na vašu kožu za zaštitu od štetnih sunčevih UV zraka. To čini tako što smanjuje oštećenje stanica i pomaže procesu zacjeljivanja tjelesnih rana. Vitamin C također može pomoći u suzbijanju znakova starenja zbog njegove vitalne uloge u prirodnoj sintezi kolagena u tijelu. Pomaže u zacjeljivanju oštećene kože i, u nekim slučajevima, smanjuje pojavu bora. Adekvatan unos vitamina C također može pomoći u obnavljanju i sprječavanju suhe kože.

Zbog prevalencije vitamina C u proizvodima bez recepta, dodacima prehrani i hrani koju jedemo, nedostatak ovog nutrijenta je rijedak. Preporuka je 1000 mg dnevno. Ako ustanovite da ne unosite dovoljno vitamina C prehranom, možete:

 • jedite više citrusne hrane, poput naranči
 • jedite druge biljne izvore vitamina C, poput jagoda, brokule i špinata
 • piti sok od naranče
 • uzimajte suplemente prema preporuci liječnika
 • potražite tretmane protiv starenja kože s vitaminom C za liječenje suhoće, crvenila, bora i staračkih pjega

Vitamini za kožu – Vitamin E

Poput vitamina C, vitamin E je antioksidans. Njegova glavna funkcija u njezi kože je zaštita od oštećenja od sunca. Vitamin E apsorbira štetno UV svjetlo sunca kada se nanese na kožu. Fotozaštita se odnosi na sposobnost tijela da umanji štetu uzrokovanu UV zrakama. To može spriječiti tamne mrlje i bore.

Normalno, tijelo proizvodi vitamin E putem sebuma, masne tvari koja se emitira kroz pore kože. U pravoj ravnoteži, sebum pomaže u održavanju kože i sprječava isušivanje. Ako imate izrazito suhu kožu, vitamin E može pomoći u borbi protiv nedostatka sebuma. Vitamin E također pomaže u liječenju upala kože.

Iako je vitamin E dostupan u mnogim proizvodima za njegu kože, problem je u tome što se bilo koji učinak može smanjiti na minimum nakon izlaganja suncu. Poželjno je unositi dovoljno vitamina E u svoju prehranu. Većina odraslih treba oko 15 mg vitamina E dnevno. Možete povećati unos na sljedeći način:

 • jesti više orašastih plodova i sjemenki, kao što su bademi, lješnjaci i sjemenke suncokreta
 • uzimanje multivitamina ili zasebnog dodatka vitamina E
 • korištenje lokalnih proizvoda koji sadrže i vitamin E i vitamin C (ovo može biti učinkovitije u fotozaštiti od onih koji sadrže samo jedan od ta dva)

Vitamini za kožu – Vitamin K

Vitamin K je neophodan u pomaganju tjelesnog procesa zgrušavanja krvi, što pomaže tijelu zacijeliti rane, modrice i područja zahvaćena operacijom. Također se smatra da osnovne funkcije vitamina K pomažu kod određenih stanja kože, kao što su:

 • strije
 • paučaste vene
 • ožiljci
 • tamne mrlje
 • tvrdoglavi krugovi ispod očiju

Vitamin K se može naći u mnogim različitim kremama za kožu, a može pomoći u liječenju različitih stanja kože. Liječnici često koriste kreme koje sadrže vitamin K na pacijentima koji su upravo prošli operaciju kako bi smanjili otekline i modrice. To može ubrzati zacjeljivanje kože. Međutim, istraživanja o učincima vitamina K na kožu su ograničenija od onih za vitamine E i C.

Odrasle osobe trebaju između 90 i 120 ug dnevno. Možete povećati unos jedući:

 • kelj
 • špinat
 • zelena salata
 • kupus
 • zeleni grah

Vitamini su neophodni za zdravlje kože

Budući da su vitamini ključni za vaše zdravlje i tjelesne funkcije, nedostatak vitamina može uzrokovati štetne učinke na kožu.

Budući da vitamini C i E igraju tako važnu ulogu u zaštiti vaše kože od sunca, nedostaci oba vitamina mogu povećati rizik od oštećenja kože, uključujući rak kože.

vitamini za kožu
vitamini za kožu

Razgovarajte sa svojim liječnikom

Danas je lako doći do vitaminskih dodataka, pa se posavjetujte sa svojim dermatologom ili liječnikom kako biste započeli režim za svoje zdravlje. Sljedeći put kad budete hodali niz oltar za njegu kože u trgovini, pogledajte jesu li ova četiri korisna vitamina sastojci vaših omiljenih proizvoda.

Dok su vitamini neophodni za zdravlje kože, možda već unosite dovoljno ovih vitamina dnevnom prehranom. Test krvi može vam pomoći da utvrdite imate li nedostatak vitamina. Vitamine biste trebali uzimati samo uz vodstvo liječnika kako biste spriječili predoziranje.

 

Vitamini za kožu

eDoktor je platforma na kojoj možete dobiti informacije o najboljim doktorima za vaš problem -> Ispunite obrazac na eDoktor aplikaciji i mi ćemo vam pronaći najbolju ponudu.

Zapratite nas na našem Facebooku